به گزارش خبرنگار قضایی ایرنا، حسن بابایی روز یکشنبه در آیین تحلیف سردفتران که در تالار حوزه هنری برگزار شد، اظهار کرد: الکترونیکی شدن و هوشمند سازی فرایندها نباید بر جایگاه کتابت و سردفتری اثر بگذارد که توجه به این نکته بسیار مهم است.
وی توضیح داد: مهمترین رکن در معاملات، قصد و رضای طرفین معامله است و اگر طرفی رضایت نداشته باشد، معامله امکانپذیر نیست، حال سوال این است که آیا هوشمندسازی میتواند اکراه را احراز کند؟
بابایی افزود: اگر توانستیم قضاوت و وکالت را کاملا هوشمند کنیم، در حوزه سردفتری نیز این موضوع امکانپذیر خواهد شد، این حوزه نیازمند تقویت و حمایت است و با نظارت کامل باید از سردفتری و ثبت اسناد رسمی پشتیبانی شود.
وی با اشاره به اجرای قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول گفت: ۶ وزارتخانه و هشت دستگاه در اجرای این قانون فنی و پیچیده باید همکاری داشته باشند.
فعالیت حدود ۱۲ هزار سردفتر اسناد رسمی در کشور
معاون امور اسناد سازمان ثبت اسناد و املاک کشور هم با بیان اینکه این آیین حاصل تلاش و هماهنگی چند بخش مختلف درون قوه قضاییه و سازمان ثبت اسناد و املاک است، گفت: هدف از برگزاری آیین تحلیف، بزرگداشت جایگاه دفاتر اسناد رسمی بهعنوان خط مقدم خدمترسانی حقوقی به مردم و اجرای دقیق قانون الزام ثبت رسمی معاملات است.
سید صادق سعادتیان افزود: دفتر اسناد رسمی نهادی وابسته به قوه قضاییه است که با مدیریت فردی به نام سردفتر، وظیفه تنظیم اسناد رسمی و قراردادهای حقوقی مردم را بر عهده دارد، این افراد با سوگند آغاز فعالیت خود، به عنوان امانتداران جامعه در تنظیم اسناد، نقش «کاتبان بالعدل» را ایفا میکنند.
معاون سازمان ثبت اسناد با تأکید بر اهمیت قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول، اظهار کرد: اجرای این قانون نیازمند تعهد، تخصص و امانتداری سردفتران است. آنها باید علاوه بر ثبت قانونی اسناد، نقش مشاور حقوقی برای مردم ایفا کنند تا از بروز معاملات پرخطر جلوگیری شود.
وی به حضور حدود ۵۰ دفتریار اول نیز اشاره کرد و گفت: این افراد بهعنوان نمایندگان سازمان و معاونین سردفتران، از امروز فعالیت خود را آغاز میکنند.
سعادتیان با اشاره به رشد قابل توجه تعداد سردفتران طی سالهای اخیر گفت: پیش از تصویب قانون تسهیل صدور مجوزهای کسبوکار، حدود ۸۲ هزار سردفتر در کشور فعال بودند اما در دو سال اخیر و با برگزاری چندین مرحله تحلیف، حدود ۳۵۰۰ سردفتر جدید به این مجموعه افزوده شدهاند و اکنون، با برگزاری آیین تحلیف امروز، مجموع دفاتر فعال کشور به ۱۱ هزار و ۷۰۲ دفتر رسیده که در اقصی نقاط کشور به مردم خدمترسانی میکنند.
رئیس کانون سردفتران و دفتریاران هم در ادامه این آیین با اشاره به آیه ۲۸۲ سوره بقره، گفت: خداوند در این آیه به موضوع مراودات و معاملات و کیفیت و چگونگی آن پرداخته است.
ضرورت پاسداشت جایگاه سردفتران
سید علی خندانی با اشاره به اجرای قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول، ادامه داد: این قانون مبتنی بر همین آیه قرآن کریم است.
خندانی سردفتران را «کاتبان بالعدل» معرفی کرد و گفت: سردفتران وظایف سنگینی برعهده دارند و جایگاه پر اهمیت و مهمی دارند که باید این جایگاه را پاس بداریم.
رئیس کانون سردفتران و دفتریاران افزود: اخیرا مواردی شنیده میشود مبنی بر اینکه اگر پیشرفتی در سامانهها و هوش مصنوعی رخ دهد، دفاتر اسناد رسمی جایگاه خود را از دست خواهد داد؛ این تفکر اشتباه است زیرا باید جایگاه دفاتر اسناد رسمی مستحکم باقی بماند؛ اگر چه فناوری در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و کانون دفاتر اسناد رسمی پذیرفته شده است و سازمان ثبت جزو دستگاههای پیشرو در عرصه فناوری محسوب میشود.
به گفته خندانی، سران دفاتر اسناد رسمی دارای صلاحیت گسترده هستند و در عین حال کمترین میزان تخلف در این حوزه وجود دارد و امیدواریم همکاران جدید نیز این رویه سلامت و انضباط کاری را سرلوحه امور خود قرار دهند.
وی با اشاره به اجرای قانون تسهیل صدور مجوز کسب و کار گفت: مطابق این قانون سردفتری به ناحق و به غلط در حوزه کسب و کار تعریف شد درحالی که سردفتری یک منصب است اما این قانون الزامات را تغییر داد و مشکلاتی برای همکاران ما ایجاد شد و البته قرار است این قانون اصلاح شود که انتظار داریم با همکاری دستگاه قضایی در اصلاح قانون تسریع شود.