نعمت حریری روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اهمیت راهبردی جغرافیای ایران در دوران پارینهسنگی افزود: موقعیت ویژه فلات ایران موجب شده این منطقه به گذرگاه مهمی برای جوامع انسانی در دوران پارینهسنگی، فراپارینهسنگی و نوسنگی تبدیل شود.
وی با تأکید بر اینکه کرمانشاه از معدود مناطقی در کشور است که شواهد پیوستهای از استقرار انسان در دورههای مختلف پارینهسنگی دارد، تصریح کرد: بررسیها نشان میدهد توالی استقرار انسان در این منطقه به حدود یک میلیون سال پیش بازمیگردد. همچنین بیشترین بقایای انسان نئاندرتال در ایران در غارهای باستانی این استان از جمله وزمه و باوهیوان کشف شده است.
حریری با اشاره به کشف جدید در محوطه «سنگ معدن» در جنوب شهر کرمانشاه توضیح داد: در جریان بررسیهای میدانی سال ۱۴۰۰، موفق به شناسایی این محوطه شدیم و با اخذ مجوزهای لازم، مستندنگاری آن را آغاز کردیم. این محوطه حدود ۲۱۲ هکتار وسعت دارد که ۱۳۸ هکتار آن بهعنوان عرصه اصلی تعیین شده است.
به گفته این باستانشناس، محوطه سنگ معدن شامل شواهدی از ۲ دوره پارینهسنگی قدیم و میانی است، بهطوریکه تاکنون بیش از ۶۰ قطعه دستافزار سنگی از دوره پارینهسنگی قدیم و حدود دو تا سه هزار قطعه از دوره پارینهسنگی میانی در آن شناسایی و مستندسازی شده است و این یافتهها جزو معدود نمونههای شناختهشده از دوره پارینهسنگی قدیم در ایران به شمار میروند.
حریری خاطرنشان کرد: سه فصل کاوش در این محوطه انجام شده که آخرین آن با هدف تعیین حریم و ثبت ملی اثر صورت گرفت و خوشبختانه، این محوطه بهعنوان نخستین سایت روباز پارینهسنگی در کشور، به ثبت ملی رسید.
او افزود: مطالعات انجامشده نشان میدهد محوطه سنگ معدن در دوره پارینهسنگی قدیم بهعنوان سکونتگاه و در دوره میانی بهعنوان کارگاه تولید ابزارهای سنگی مورد استفاده قرار گرفته است.
سرپرست تیم کاوش با بیان اینکه بیش از ۱۰۰ بازدید میدانی، برداشت نقشهبرداری و مستندنگاری از این محوطه صورت گرفته است، تأکید کرد: ادامه پژوهشهای علمی در این محوطه نهتنها به درک بهتر از سیر تحولات فرهنگی و فنی انسان در فلات ایران کمک میکند، بلکه فرصت مهمی برای معرفی کرمانشاه بهعنوان یکی از مراکز کلیدی پارینهسنگی غرب آسیاست.
حریری با اشاره به پتانسیلهای این محوطه برای توسعه گردشگری فرهنگی و علمی گفت: این محوطه به عنوان نخستین سایت روباز پارینه سنگی ایران به ثبت رسیده و ظرفیت تبدیل شدن به سایت موزه را دارد چرا که تبدیل محوطه به یک سایت موزه میدانی میتواند نقش مهمی در جذب گردشگر، آموزش عمومی و حفاظت از این میراث ارزشمند ایفا کند.
به گزارش ایرنا، وجود چهار هزار و ۲۰۰ اثر ثبت شده ملی، سه اثر ثبت شده جهانی و دهها اثر گردشگری که هنوز به ثبت نرسیدهاند باعث شده تا استان کرمانشاه در ایام نوروز هر سال به یکی از مقصدهای گردشگری مسافران تبدیل شود.
بیستون و تاق بستان، معبد آناهیتا، طاق گرا، گور دخمه اسحاق وند، تکایای بیگلربیگی و معاون الملک، بوستان کوهستان، بازار سنتی، سرابهای نیلوفر، هرسین، صحنه، روانسر، غار قوری قلعه، غار پراو، کاروانسراهای شاه عباسی و ماهیدشت و آبشار پیران از مهمترین آثار تاریخی و طبیعی گردشگری در استان کرمانشاه است.
استان کرمانشاه ۲ میلیون نفر جمعیت ساکن در ۲ هزار و ۵۹۵ روستا و ۳۵ شهر دارد.