کندی پروژه‌های مسکن ملی در همدان؛ چالش بزرگ دولت و مردم

 کندی پروژه‌های مسکن ملی در همدان؛ چالش بزرگ دولت و مردم

  طرح ملی مسکن به عنوان یکی از بزرگ‌ترین برنامه‌های تأمین مسکن در کشور شناخته می‌شود، اما وضعیت ساخت و تحویل واحدهای این طرح در استان همدان با تأخیرهای مکرر و مشکلات عدیده‌ای روبه‌رو است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان، براساس آخرین گزارش‌های بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، سهم استان همدان از ساخت 88 هزار واحد مسکن ملی 17.5 درصد اعلام شده است.

با این وجود، بررسی‌های میدانی و آمارهای رسمی نشان می‌دهد که در پروژه‌های کلان از جمله شهرک پرواز، تعداد واحدهای در دست ساخت از 11 هزار واحد به 9 هزار و 586 واحد کاهش یافته است؛ اتفاقی که سبب نگرانی بسیاری از متقاضیان شده و به گفته شهروندان و کارشناسان، نارضایتی و بی‌انگیزگی مردم را در پی داشته است.

یکی از متقاضیان مسکن ملی در همدان در گفت‌و‌گو با تسنیم، گفت: ما ماه‌ها و حتی چند سال است که منتظر تحویل واحدهای خود هستیم، اما خبری از پیشرفت جدی و تحویل به موقع نیست، این وضعیت باعث شده انگیزه‌مان برای ادامه و پیگیری کار کم شود.

رضا مجتبایی افزود: علاوه بر تأخیر در زمان تحویل، کیفیت ساخت و مصالح به کار رفته در برخی از پروژه‌ها نیز مورد انتقاد قرار گرفته است.

وی تاکید کرد: متاسفانه نظارت کافی بر روند ساخت و کیفیت اجرا وجود ندارد و این موضوع باعث شده تا برخی واحدهای مسکن ملی در همدان پس از تحویل دچار مشکلات فنی و عمرانی شوند بنابراین چنین مشکلاتی علاوه بر اینکه هزینه‌های اضافی را بر دوش ساکنان می‌گذارد، باعث کاهش اعتماد عمومی به سازندگان و مسئولان مربوطه شده است.

یکی دیگر از متقاضیان مسکن ملی در همدان نیز با انتقاد از نبود شفافیت در روند تخصیص واحدهای مسکونی و مسائل مربوط به قیمت‌گذاری ، گفت: این اتفاق باعث شده تا متقاضیان احساس کنند که سیستم توزیع مسکن به عدالت عمل نمی‌کند و اولویت‌ها به درستی رعایت نمی‌شود.

مریم گوهری افزود: این عوامل دست به دست هم داده‌اند تا پروژه‌های مسکن در همدان نتوانند انتظارات عمومی را برآورده کنند و باعث شده تا بسیاری از متقاضیان به کندی روند ساخت واحدها و عدم اطلاع‌رسانی مناسب انتقاد داشته باشند.

وی بیان کرد: انتظار داشتیم با اجرای طرح مسکن ملی، بخشی از مشکلات مسکن حل شود اما متأسفانه با این روند کند، بسیاری از ما امیدمان را از دست داده‌ایم.

مدیریت نامناسب، عدم تخصیص منابع، ضعف نظارت سه راس اصلی در کند شدن پروژه های مسکن ملی

در همین راستا کارشناسان حوزه مسکن معتقدند که کندی روند ساخت واحدهای مسکن ملی در همدان ریشه در مدیریت نامناسب، عدم تخصیص به موقع منابع مالی و ضعف نظارت دارد.

علی کاظم‌زاده کارشناس حوزه مسکن در همدان در گفت‌وگو با تسنیم گفت: اگر بخواهیم طرح مسکن ملی به هدف اصلی خود برسد، باید ضمن شفاف‌سازی وضعیت پروژه‌ها، تخصیص منابع به موقع و نظارت‌های دقیق‌تری صورت گیرد. در غیر این صورت، مشکلات کنونی نه تنها باقی می‌ماند بلکه تشدید هم خواهد شد.

وی افزود: کاهش تعداد واحدهای قابل ساخت در شهرک پرواز نیز نگران‌کننده است و باید دلایل این کاهش به دقت بررسی شود.

هزینه ساخت و بودجه تخصیص یافته

این شرایط در حالی است که فرهاد شمشادی یکی از فعالان حوزه مسکن و انبوه سازان استان همدان به خبرنگار ما گفت: یکی از چالش‌های اساسی پروژه‌های مسکن ملی در همدان، محدودیت‌های مالی و عدم تخصیص به موقع اعتبارات است.

وی افزود: میانگین هزینه ساخت هر واحد مسکن ملی در همدان حدود 45 میلیون تومان گزارش شده که نسبت به میانگین کشوری (بین 40 تا 50 میلیون تومان بسته به منطقه) در محدوده مشابه قرار دارد، اما تأخیرهای مالی و نامنظمی در پرداخت‌ها روند اجرای پروژه‌ها را کند کرده است.

روند اجرایی و مقایسه با استان‌های هم‌تراز

وی با بیان اینکه استان‌هایی مانند لرستان و مرکزی که سهم کمتری از پروژه مسکن ملی دارند، روند بهتری در تحویل واحدها گزارش کرده‌اند، افزود: برای نمونه استان لرستان با سهم حدود 10 هزار واحد، تاکنون بیش از 70 درصد واحدها تحویل شده است. علت اصلی، مدیریت متمرکز و تخصیص منظم منابع بوده است یا استان مرکزی با سهم نزدیک به همدان (حدود 13 هزار واحد)، روند پیشرفت نزدیک به 65 درصد و رضایت نسبی متقاضیان گزارش شده است.

این فعال حوزه مسکن تاکید کرد: در مقابل، همدان با وجود سهم بالاتر، تنها حدود 50 درصد پیشرفت فیزیکی در پروژه‌ها دارد و این عقب‌ماندگی سبب افزایش نارضایتی شده است.

شمشادی با تاکید بر اینکه کمبود امکانات زیرساختی، از جمله تأمین آب، برق، دسترسی جاده‌ای و خدمات شهری، یکی دیگر از موانع جدی پروژه‌های همدان است، عنوان کرد: عدم هماهنگی میان دستگاه‌های خدمات‌رسان و زیر بار نرفتن مسئولیت‌هایی اجرایی که بر عهده دارند باعث شده زیرساخت‌ها به موقع آماده نشود و روند ساخت پروژه‌های مسکن را مختل کند.

تلاش خواهیم کرد مشکلات تاخیر در تحویل‌ واحدها مرتفع شود

در واکنش به انتقادات مطرح شده، مسعود رضایی مدیرکل بنیاد مسکن استان همدان در گفت‌وگو با تسنیم، گفت: با وجود مشکلات موجود، تلاش می‌کنیم تا پروژه‌های مسکن ملی در همدان با سرعت بیشتری پیش رود و مشکلات تأخیر در تحویل واحدها را به حداقل برسانیم.

وی افزود: کاهش تعداد واحدهای شهرک پرواز به دلیل بازنگری در نقشه‌ها و کیفیت ساخت بوده است و این اقدام به نفع متقاضیان است تا واحدهای بهتری تحویل داده شود.

مدیرکل بنیاد مسکن استان همدان همچنین بیان کرد: تکمیل پروژه مسکونی کوی پرواز شهر همدان با شرایط نرخ امروز 14 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد اما تاکنون کمتر از یک سوم آن یعنی حدود ٣ همت توسط پرداختی مردم و تسهیلات بانکی تامین شده است.

رضایی با بیان اینکه استان همدان با داشتن سهم 17.5 درصدی از تعداد 88 هزار واحد بنیاد ساخت مسکن، نقش مهم و قابل توجهی در این پروژه بزرگ ملی ایفا کرده است، تاکید کرد: این سهم قابل توجه نشان‌دهنده ظرفیت بالای استان در بخش ساخت و ساز و تأمین مسکن برای اقشار مختلف جامعه است.

وی با بیان اینکه این حجم از واحدهای مسکونی می‌تواند به بهبود شرایط زندگی بسیاری از خانواده‌ها کمک کرده و زمینه رشد اقتصادی و اجتماعی استان را فراهم آورد، گفت: با توجه به اهمیت مسکن به عنوان یکی از نیازهای اساسی هر فرد، تخصیص چنین سهم بزرگی به استان همدان می‌تواند رویکردی مؤثر در جهت کاهش مشکلات مربوط به کمبود مسکن در منطقه باشد چرا این اقدام نه تنها باعث بهبود وضعیت رفاهی ساکنان استان می‌شود، بلکه با ایجاد فرصت‌های شغلی در حوزه ساخت و ساز، تأثیر مثبتی بر بازار کار و اقتصاد محلی خواهد داشت.

به گزارش تسنیم، طرح ملی مسکن در همدان با وجود سهم قابل توجه استان در این پروژه، در وضعیت مطلوبی قرار ندارد و با تأخیرهای فراوان و کاهش تعداد واحدهای قابل تحویل، موجبات نارضایتی و بی‌انگیزگی متقاضیان را فراهم کرده است.
برهمین‌اساس به نظر می‌رسد برای جلوگیری از بحران بزرگ‌تر در حوزه مسکن و حفظ اعتماد مردم، در استان همدان مسئولان باید با شفافیت و تسریع در روند اجرا، مشکلات موجود را هرچه سریع‌تر حل کنند.

انتهای پیام/

 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها