همشهری آنلاین - مریم شیرافکن: برای بسیاری از خانوادهها، صبحانه بدون یک کاسه غلات شیرین و رنگارنگ، کامل نیست. اما مطالعهای تازه منتشرشده در JAMA Network Open خبر از واقعیتی تلخ میدهد: غلات صبحانهای که امروزه به کودکان عرضه میشود، نسبت به ۱۵ سال پیش، کمتر مغذی و بیشتر مضر شدهاند.
تیمی از پژوهشگران چند دانشگاه معتبر ایالات متحده، با بررسی بیش از ۱۲۰۰ نوع غلات صبحانه جدید که بین سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۳ وارد بازار شدهاند، دریافتند که این محصولات:
-
۳۴٪ چربتر شدهاند
-
۳۲٪ سدیم بیشتری دارند
-
۱۱٪ شیرینتر شدهاند
-
در مقابل، پروتئین آنها کاهش یافته و فیبرشان کمتر از قبل است
اگرچه این محصولات همچنان سرشار از ویتامینهای مصنوعی و مواد معدنی هستند، اما افزایش شکر، نمک و چربی آنها میتواند سلامت عمومی کودکان را تهدید کند، بهویژه زمانی که صبحانه اصلی آنها همین غلات است.
چرا این تغییرات مهماند؟
تغذیه صبحگاهی نقش کلیدی در تمرکز، انرژی و خلقوخو در طول روز دارد. افزایش شکر و کاهش فیبر در وعده صبحانه باعث نوسانات قند خون، احساس گرسنگی زودهنگام و کاهش تمرکز میشود. این تغییرات، بهویژه در کودکان مدرسهرو، میتواند روی یادگیری و خلقوخوی آنها تأثیر بگذارد.
چه باید کرد؟
کارشناسان تغذیه پیشنهاد میدهند در هنگام خرید غلات صبحانه به این نکات توجه کنید:
-
فیبر حداقل ۴ گرم در هر وعده
-
پروتئین حداقل ۵ گرم
-
شکر کمتر از ۷ گرم
-
استفاده از شیر یا ماست (ترجیحاً پروتئیندار)
-
پرهیز از محصولاتی که حاوی افزودنیهای مصنوعی و نگهدارندههایی مانند BHT هستند
همچنین میتوانید با کمی خلاقیت، غلات خانگی سالمتری تهیه کنید؛ مثلا با ترکیب جو دوسر، میوه خشک، دانهها و کمی دارچین، مافین یا موسلی مغذی بسازید.
منبع: eatingwell