محمدحسین کشاورزی به همشهری آنلاین گفت:اقشار کمدرآمد، اصلیترین خریداران گوشت وارداتی هستند و در شرایط فعلی، توان خرید گوشت داخلی با قیمتهای ۶۰۰تا ۷۰۰هزار تومان را ندارند. در مقابل، قیمت گوشت تنظیم بازاری گوسفندی حدود ۳۲۰هزار و گوشت چرخکرده ۲۷۵هزار تومان است که حذف ارز ترجیحی باعث افزایش قیمت این گوشتها خواهد شد.
او افزود: دولت چگونه میتواند به دامداران یارانه بدهد تا قیمت گوشت داخلی به سطح گوشت تنظیم بازاری کاهش یابد؟ اگر این حمایتها انجام نشود، قیمت گوشت تنظیم بازاری افزایش مییابد و اقشار ضعیف جامعه که به این گوشت وابسته هستند، با مشکل مواجه خواهند شد.
او تاکید کرد:اگر دولت واقعاً بخواهد از تولیدکنندگان داخلی حمایت کند، باید هزینههای تولید دامداران را جبران کند و سیاستگذاری مناسبی را در این زمینه انجام دهد. در این صورت، ممکن است قیمت گوشت داخلی با ثبات شود و حتی کاهش یابد؛ هرچند که قیمت آن هرگز به سطح گوشت تنظیم بازاری وارداتی نخواهد رسید.
به گفته او وضعیت و ظرفیت های تولید گوشت در داخل کشور بسیار خوب است، اما شرط آنکه بازار از نظر عرضه و تقاضا و قیمت ها به تعادل برسد، حمایت واقعی دولت از دامداران است.
کشاورزی اضافه کرد: هزینههای تولید بالاست و اگر دولت گوشت را به قیمت مناسبی از دامداران خریداری نکند، عرضه کاهش خواهد یافت. بهعنوان مثال، قیمت هر کیلو دام بره در سال گذشته حدود ۳۰۰هزار تومان بود و اکنون به ۳۲۰هزار تومان رسیده است، اما دولت دام را بهصورت چکی و با تأخیر ۲ماهه خریداری میکند که این شرایط برای دامداران صرفه اقتصادی ندارد و باعث زیان آنها میشود.
او ادامه داد:دولت در سال قبل واردات گوشت را افزایش داد که بیشترین رقم واردات گوشت نسبت به سالهای گذشته ثبت شده است؛ این موضوع باعث ماندگاری دام در دست دامداران و افزایش قاچاق دام و گوشت شده است.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد:در چنین شرایطی، بهترین راهکار حمایت از تولیدکنندگان داخلی و رساندن گوشت داخلی بهدست مصرفکنندگان با قیمت مناسب است؛ نه اینکه مصرفکنندگان گوشت تنظیم بازاری وارداتی را که مشخص نیست از کدام کشور وارد شده است، خریداری کنند.
او افزود:با توجه به ظرفیتهای موجود در داخل کشور، اگر حمایت واقعی از تولیدکنندگان داخلی صورت گیرد، قیمتها قابل کنترل خواهد شد و نیازی به واردات گسترده گوشت قرمز نخواهد بود؛ اما اگر ارز ترجیحی حذف شود و در عینحال هیچ حمایتی از تولیدکنندگان داخلی انجام نگیرد، قشر ضعیف جامعه بیشترین آسیب را خواهد دید و عملاً گوشت از سفره آنها حذف خواهد شد.
کشاورزی تاکید کرد: این پیام نگرانکنندهای است که به اقشار کمدرآمد داده میشود: «به جای خرید گوشت تنظیم بازاری ارزان، باید گوشت گرانقیمت ۷۰۰هزار تومانی را تهیه کنند.» این روند باید اصلاح شود تا عدالت غذایی و حمایت از تولید داخلی تحقق یابد.