به گزارش ایرنا، علیرضا عنایتی، پنجشنبه در همایش منطقهای دیپلماسی اقتصادی در شیراز، با اشاره به نقش مهم استانها در تحقق عملی سیاست همسایگی افزود: حضور مستقیم استانها در ترجمه واقعی اصل همسایگی، برای وزارت امور خارجه نیز امیدآفرین است.
او ادامه داد: وقتی از این اصل صحبت میشود و میبینیم که ظرفیتهای استان، مقامات محلی، مسئولان و تمام امکانات استانی در جهت تحقق این هدف به کار گرفته شدهاند، این نشانهای از آمادگی برای استفاده کامل از این فرصت در توسعه مناسبات جمهوری اسلامی ایران است.
وی، با تاکید بر اینکه در سیاست خارجی معمولا بر روابط دولتها تاکید میشود گفت: گسترش روابط بین دو کشور صرفا به سطح دولتها محدود نمیشود، آنچه میتواند این روابط را تحکیم ببخشد، وجود ارتباطات مردمی است، یعنی در کنار روابط سیاسی، ارتباط مردم در حوزههای مختلف اقتصادی، گردشگری و تجارت نیز باید شکل بگیرد.
سفیر ایران در عربستان افزود: برگزاری چنین نشستهایی گامی در همین مسیر مردمیسازی روابط و فعالسازی اجزای مختلف مؤثر در مناسبات است.
عنایتی افزود: این در حقیقت وظیفه وزارت امور خارجه بوده و هست که بتواند زمینهای فراهم کند تا فعالان اقتصادی، نهادها و دستگاههای مردمی در فضایی مناسب ایفای نقش کنند و به سهم خود در توسعه مناسبات منطقهای و بینالمللی بپردازند.
او ادامه داد: اگر روابط کشورها تنها به ارتباطات سیاسی و دیپلماتیک محدود شود و فعالان اقتصادی، گردشگران و سایر بخشهای مردمی در آن نقشی نداشته باشند، این روابط بیشتر در حد یک عنوان باقی خواهد ماند، ما به این باور رسیدهایم و حضور همه فعالان در تحقق این دو بال ارتباطی، یعنی دولتها و مردم، را غنیمت میشماریم.
وی، با اشاره به تحولات جدید در سیاستهای امنیتی کشورهای منطقه گفت: در خلیج فارس و کشورهای همسایه که نمایندگان جمهوری اسلامی ایران حضور دارند، رویکرد تازهای شکل گرفته که به فعالیتهای اقتصادی و امور اجتماعی اهمیت بیشتری داده میشود. بهتدریج شاهد فاصله گرفتن این کشورها از نگاه امنیتی-نظامی و حرکت به سوی امنیت مبتنی بر اقتصاد و تجارت هستیم.
سفیر ایران در عربستان اظهار کرد: به عبارت دیگر، نگاه امنیتی در حال تغییر از رویکرد ژئوپلتیکی به توسعهمحور است. البته این تغییر رویکرد ممکن است زمانبر باشد، اما ما بهوضوح آن را در کشورهای حوزه خلیج فارس مشاهده میکنیم. این تحول، فرصت مهمی برای جمهوری اسلامی ایران فراهم کرده است.
عنایتی افزود: اگر جمهوری اسلامی ایران با تکیه بر الگوهای توسعه و تفکر اقتصادی حرکت کند، میتواند در این جریان منطقهای نقشآفرین باشد.
وی ادامه داد: در شمال خلیج فارس ۲ کشور ایران و عراق قرار دارند و در جنوب آن ۶ کشور دیگر منطقه حضور دارند که این هشت کشور میتوانند به یک مجموعه واحد برای توسعه همکاریهای اقتصادی دست یابند.
او ادامه داد: این همکاریها قطعا از چارچوب روابط ۲ جانبه فراتر رفته و به یک ساختار اقتصادی کامل و متکامل تبدیل خواهد شد. در این میان، جمهوری اسلامی ایران میتواند بهعنوان حلقه وصل این مجموعه نقشآفرینی کند.
وی، با اشاره به اهمیت موضوع کریدورها و جایگاه راهبردی ایران، گفت: کریدور ایران، مزیت برتر جمهوری اسلامی است، ما میتوانیم از این فرصت استفاده کرده و به شاهراه اقتصادی کشورهای منطقه که امروز به توسعه میاندیشند، تبدیل شویم.
در این اجلاسیه که از امروز در راستای دیپلماسی اقتصادی استانی به محوریت وزارت امور خارجه آغاز شده و تا روز جمعه ادامه دارد ، علاوه بر سخنرانی وزیر امور خارجه ، استانداران و سایر مقامات، پنل های علمی در خصوص ظرفیت ها و چالش های استان های شرکت کننده برگزار خواهد شد.
این گزارش حاکیست ، وزارت امور خارجه بنا دارد پنج اجلاسیه در نقاط مختلف کشور با هدف تقویت دیپلماسی اقتصادی استانها برگزار کند و از آنجا که استان فارس دارای ظرفیت های زیادی است و معین کشورهای حوزه خلیج فارس است لذا اولین اجلاس در شیراز برگزار شده است.
میزبانی این اجلاس را استانداری فارس با همکاری اتاق بازرگانی، شورا و شهرداری شیراز بعهده دارد.