پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : 
براساس مطالعات جدید، هوش مصنوعی میتواند در مباحثه و مناظره متقاعدکنندهتر از انسانها عمل کند.
به گزارش روزنامه گاردین، این پژوهش که پژوهشگران مؤسسه فدرال فناوری سوئیس در لوزان انجام دادهاند، نشان میدهد مدلهای زبانی بزرگ مانند ChatGPT-4 میتوانند با استفاده از استدلال تحلیلی و ارائه شواهد نظر افراد را تغییر دهند. این یافتهها در شرایطی منتشر شده که نگرانیها درباره سوءاستفاده از چنین فناوریهایی در حوزههایی مانند انتخابات افزایش یافته است.
برتری هوش مصنوعی در مناظرهها نسبت به انسان
«فرانچسکو سالوی» (Francesco Salvi)، نویسنده اصلی این تحقیق از مؤسسه فناوری لوزان، هشدار داده که اگر هوش مصنوعی متقاعدکننده در مقیاس گسترده استفاده شود، ممکن است به ابزاری قدرتمند برای دستکاری افکار عمومی تبدیل شود.
در این پژوهش، گروهی 300 نفری با 300 انسان و گروه 300 نفری دیگری با مدل ChatGPT-4 مناظره کردند. موضوعات مناظره از مسائل ساده مثل پوشیدن یونیفرم مدرسه تا مباحث پیچیدهتری مانند قانونی بودن سقط جنین متغیر بود. نیمی از مناظرهها، اطلاعات شخصی شرکتکنندگان در اختیار طرف مقابل (انسان یا ماشین) قرار گرفت.
نتایج نشان داد عملکرد هوش مصنوعی در متقاعدکردن طرف مقابل در سطحی مشابه انسانها بود اما وقتی اطلاعات شخصی طرف مقابل در اختیار آن قرار میگرفت، در 64 درصد موارد تأثیر بیشتری نسبت به انسانها داشت و میتوانست مخاطب را بهتر متقاعد کند. این اثر بهویژه در مباحثی که بار احساسی یا دیدگاههای شدید نداشتند، بیشتر دیده شد.
نکته جالب اینکه شرکتکنندگان در 75 درصد موارد توانستند تشخیص دهند با ماشین مناظره میکنند اما سبک استدلال دقیق و هدفمند هوش مصنوعی همچنان اثربخش بود. سالوی میگوید: «انگار با کسی بحث میکنید که نهفقط استدلالهای قوی دارد، بلکه میداند چگونه روی احساسات شما تأثیر بگذارد.»
کارشناسان هشدار دادهاند با گسترش استفاده از این فناوریها، احتمال سوءاستفادههایی مانند گسترش اطلاعات نادرست یا افراطگرایی نیز افزایش خواهد یافت؛ به همین دلیل، قانونگذاران باید رویکردی پیشدستانه دارند تا از تبعات منفی آن پیشگیری شود.
منبع: دیجیاتو