دولت و بخش خصوصی در مسیر توسعه از ظرفیت هوش مصنوعی استفاده کنند

 دولت و بخش خصوصی در مسیر توسعه از ظرفیت هوش مصنوعی استفاده کنند

 برنا - گروه اقتصادی: در نشست کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران به مناسبت هفته هوش مصنوعی ایران، از نقش و جایگاه بخش خصوصی در توسعه هوش مصنوعی گفتند.

در پنجمین روز گرامی‌داشت هفته هوش مصنوعی ایران که به همت کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران برگزار شد، حسین سلاح‌ورزی، رئیس شورای اجرایی هفته هوش مصنوعی گفت: جدی‌ترین مسئله، بخش خصوصی تقویت تولید صادرات‌محور رقابتی است. هوش مصنوعی با بهینه‌سازی و بهره‌وری می‌تواند راهکار‌های متنوعی برای این حل مسائل این حوزه ارائه دهد.

عضو هیات نمایندگان اتاق ایران ادامه داد: برای توسعه پایدار نیازمند دسترسی به تکنولوژی‌ها و فرایند نوین علم هستیم. با ایجاد نهاد‌های فراگیر می‌توانیم به توسعه پایدار و رفاه نسبی و رشد پایدار برسیم. اما متاسفانه در ایران به ایجاد نهاد‌های فراگیر و نیمه فراگیر توجه نمی‌شود.

او با اشاره به جایگاه هوش مصنوعی، تصریح کرد: امیدوارم در این مسیر به روند‌های تسهیل‌گرانه توجه شود. اما آنچه در عمل اتفاق می‌افتد، نمایان‌گر مشکلاتی است؛ مثلاً به میزان سرمایه‌گذاری در هوش مصنوعی و مقایسه آن با کشور‌های اطراف توجه کنید. در این صورت می‌توانیم بگوییم که چقدر به مسئله نسبت توسعه و هوش مصنوعی توجه می‌شود.

رئیس سازمان کارآفرینی با اشاره به اینکه امروز در بنگاه‌های مختلف، واحد‌های R&D به‌صورت خودجوش برای ارتقای بهره‌وری و کاهش هزینه از هوش مصنوعی بهره می‌برند، تأکید کرد: اگر قرار باشد به‌صورت گسترده و مانند سایر کشور‌ها از بستر هوش مصنوعی بهره ببریم لازم است دولت زیرساخت آن را مهیا کند؛ مانند اینترنت پرسرعت، مدیریت داده، مالکیت داده و … تعریف قوانین، استاندارد‌ها و پروتکل‌های جامع، هدفی است با باید مورد توجه قرا رگیرد.

سلاح‌ورزی با اشاره به مشکلات دولت در بخش سرمایه‌گذاری گفت: باید در بخش هوش مصنوعی میزان سرمایه‌گذاری، کیفیت سرمایه‌گذاری، نحوه و کانال‌های سرمایه‌گذاری مشخص شود. همچنین در حوزه قانون‌گذاری روش و مکانیزم نظرخواهی و اعمال‌نظر بخش خصوصی مورد نظر قرار گیرد.

در ادامه محمد اسلامی، کارشناس اقتصادی هم گفت: من مدال افتخار مقابله با تحریم‌های آمریکا را بر گردن دولت نمی‌گذارم. اگر اقتصاد ایران در این سال‌ها تاب‌آوری داشته، بخش زیادی از آن به دلیل نقش‌آفرینی بخش خصوصی بوده است.

اسلامی ادامه داد: سیاست تحریمی آمریکا علیه ایران شکست‌خورده است. آنها می‌خواستند اقتصاد ایران زمین‌گیر شود که نشد. از طرفی طبقه متوسط را کوچک کنند و فقرا به سمت خیزش علیه حاکمیت رود که نشد. اقتصاد بخش خصوصی جلوی تحریم ایستاد.

او افزود: در مذاکرات اخیر ایران و آمریکا، اتاق ایران کجاست و چه نقشی دارد؟ چرا نقش بخش خصوصی کمرنگ شده، درحالی‌که پس از برجام بخشی از مذاکرات اقتصادی بر عهده بخش خصوصی بود؟ هدف از سیاست خارجی باید خدمت به توسعه کشور باشد، نه صرفاً پیشبرد اهداف سیاسی.

اسلامی تصریح کرد: نهاد دولت در ایران به دلایل زیادی ناکارآمد شده؛ اگر دولت در کنار بخش خصوصی استراتژی مدونی داشت، از اتلاف منابع جلوگیری می‌کرد. از طرفی دولت پولی برای سرمایه‌گذاری در حوزه هوش مصنوعی ندارد.

او تاکید کرد: مسئله هوش مصنوعی، مسئله تمدنی است. دولت به این حوزه توجه ندارد و بخش خصوصی دچار سردرگمی است. متاسفانه حاکمیت به مسئله هوش مصنوعی به‌عنوان مسئله امنیتی توجه می‌کند. حتی به نظر می‌رسد نگاه آنها توسعه‌ای نیست بلکه در مسیر محدودسازی است. هوش مصنوعی ابزار نوینی است که باید به آن توجه شود و بخش خصوصی نباید منتظر دولت بماند.

او افزود: تحریم‌های حوزه نفتی قابل‌مقایسه با تحریم هوش مصنوعی نیست و بلکه ۱۰۰ برابر سخت‌تر است. ۱ ادر کردن برخی از قطعات از سخت‌افزاری به ایران نیاز به مجوز افک دارد. ما هنوز نمی‌دانیم از کجا شروع کنیم ولی امارات در حوزه اقتصاد هوش مصنوعی با آمریکا همکار می‌کند.

سادینا آبائی، رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران هم در این نشست گفت: نیاز به آموزش در حوزه هوش مصنوعی بسیار اهمیت دارد. به باور بخش خصوصی امروز سطح آگاهی و دانش عمومی نسبت به هوش مصنوعی ناچیز بوده و با توجه به محدود بودن سرمایه‌ها باید بیاموزیم چگونه به‌صورت بهینه از هوش مصنوعی به نفع اقتصاد و سایر حوزه‌ها استفاده کنیم.

او تاکید کرد: آنچه ضرورت دارد، جلوگیری از انجام اقدامات موازی و یکسان توسط نهاد‌ها و دستگاه‌های مختلف بدون اطلاع از هم، است. باید در بخش هوش مصنوعی و استفاده بهینه از داده‌ها که ظرفیت‌های چشمگیری هستند، دستورالعمل، قانون یا سازوکار‌های منسجمی را طراحی کنیم که مورد پذیرش همه بازیگران این حوزه باشد.

در ادامه شهاب جوانمردی، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران هم گفت: اگر هوش مصنوعی در بین سیاست‌مداران و آحاد مردم فراگیر شود، حتماً می‌توانیم از تأثیران هم در مسیر اقتصاد، توسعه و کسب‌وکار خود بهره بگیریم.

جوانمردی ادامه داد: دولت به معنای عام در کشور توان حل مسئله را از دست‌داده؛ دولت قدرت کارفرمایی خود را ازدست‌داده؛ منابع مالی هم ندارد و نمی‌تواند کاری برای بخش خصوصی انجام دهد. باید خود بخش خصوصی درزمینهٔ هوش مصنوعی دست به کار شود.

او ادامه داد: نهاد‌ها در حوزه توسعه دچار کژکارکردی شده‌اند. باید اتاق بازرگانی به وظیفه اصلی خود بازگردد و بتواند در مسیر توسعه مبتنی بر هوش مصنوعی گام بردارد.

جوانمردی، نایب‌رئیس اتاق تهران تاکید کرد: در کشور قابلیت هوش مصنوعی داریم، به‌شرط اینکه هر کس کار خود را بکند. دولت به دنبال نقش خود باشد و بخش خصوصی نقش خود را درست انجام دهد. ما می‌توانیم مدل توسعه را بر مبنای آنچه بقیه کشور‌ها پیش رفته‌اند، به‌تناسب واقعیت‌های کشور، انتخاب کنیم. از عقل جهانی مثل نهاد مشاوره و ... هم باید استفاده کنیم.

او تاکید کرد: باید اتاق بازرگانی به دنبال راهکار‌ها برود؛ باید نگاه خود را عوض کنیم و در مسیر تدوین رویکرد‌های درست باشیم.

فرزین فردیس، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران هم در این نشست عنوان کرد: باید بخش خصوصی صورت‌مسئله استفاده از هوش مصنوعی را درک کرده و در این زمینه کار کند

برچسب
 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها