زیبایی شگفتانگیز مرگبارترین جاده ایران؛ جاده تته کردستان در بهار/ اینجا بهشته یا جاده؟ خیلی هیجان انگیزه!

ساعد نیوز: در ادامه سفری داریم به یکی از جاده های بهشتی ایران که گفته میشود همزاد مرگبارترین جاده جهان یعنی جاده یونگاس است.
به گزارش سرویس گردشگری ساعد نیوز، گردنه تته یکی از شگفتانگیز ترین و در عین حال صعبالعبورترین گردنههای ایرانه که در مرز دو شهرستان مریوان از استان کردستان و پاوه از استان کرمانشاه واقع شده. این گردنهی پیچ در پیچ طولی حدود 3000 متر داره و در انتها به روستای زیبای اورامان تخت میرسه.
جالبه بدونی بارش برف، ریزش کوه و کولاک تو این گردنه به حدی زیاده که تقریبا 6 ماه از سال بسته هست و بازگشایی اون در اوایل بهار صورت میگیره. البته حتی در فصل بهار هم وسایل نقلیه مجبورن که بیشتر مسیر سهراه ژالانه تا تته رو از یک تونل جذاب برفی که دیوارههای اون یک تا سه متر ارتفاع داره، عبور کنن.
ارتفاع برف دیوارههای این تونل توی اوج بارشها به 12 متر هم میرسه. خود این تونل برفی و دیوارههای مرتفعش جز جاذبههای دیدنی این منطقه به حساب میان. دمای هوای گرمترین فصل سال در این گردنه به ندرت به بیش از 20 درجه سانتیگراد میرسه و تا آخر تابستون برفها همچنان مهمون کوههای تته هستن! یکی از ویژگیهای جذاب و فوقالعادهی گردنه تته چشماندازیه که به مناطقی از اقلیم کردستان عراق داره.
آشنایی با جاذبههای اطراف گردنه تته
همونطور که قبلا هم اشاره شد، گردنه تته به روستایی زیبا به اسم اورامان تخت منتهی میشه که در منطقه اورامانات واقع شده و یکی از زیباترین مناطق کوهستانی ایران به شمار میاد.
رودخانههایی همچون سیروان و لیله از میان این دهکده عبور میکنن و شادابی دوچندانی بهش میبخشن. این دو رودخانه در منطقهای از مرز مشترک ایران و عراق به نام دروله به هم متصل میشن. خونههای این روستا بصورت پلکانی و خشکهچین از سنگ ساخته شده و به همین خاطر لقب ماسوله کردستان رو به خودش اختصاص داده. آبوهوای این روستای زیبا کوهستانیه و دارای چشمه و چراگاههای زیادی هست. وجود باغهای وسیع و باصفا در دامنه کوههای اورامان باعث شده باغداری هم در کنار دامداری پیشه اصلی مردم این دیار باشه.
توی این منطقه گونههای گیاهی و جانوری متعددی وجود داره. درختان بلوط، پسته وحشی، گردو، انجیر و گیاهانی همچون ریواس، کنگر، ترشکه و… از جمله پوشش گیاهی این منطقه به شمار میاد. این سرزمین علاوه بر کوهستانی بودن جنگلهای سرسبز و وسیعی داره که در اون درختان بلوط، گلابی و زالزالک قد علم کردن.
به نظر میرسه که اهالی این منطقه از ایام قدیم تا به امروز از چوب این درختها برای گرم کردن خونهها و طبخ غذا استفاده میکردن. اورامان تخت ابتدا روستا بود ولی در سالهای اخیر با داشتن 540 خانوار و جمعیت 2800 نفری در سال 1390 به مرکز بخش تبدیل شد. مردم این منطقه به زبان اورامی صحبت میکنن که یکی از گویشهای گورانی هست و زیرگروهی از گویشهوی شمال غرب به شمار میاد. مردم اورامان مسلمونن و مذهب اونها سنی هست.
توی این منطقه آیینهای مربوط به ایران باستان رایجه و پاس داشته شده. مردم این روستا لباسهای محلی کردی خاصی دارن که بسیار زیباست! مردها در این روستا چوخه، پانتول، ملکی شال، دستار، فرنجی، کلهبال و خانمها جانی، کلنجه، شال، کلاه و کلله میپوشن.
این لباسها با زیورآلات تزیین شدن و رنگهای خاصی دارن. صنایع دستی اورامان شامل گلیم، سجاده، نمد، گیوه، ظروف چوبی و… هست. هرچند که طبیعت بکر و آبوهوای کوهستانی اورامان سبب شده که این منطقه در هر فصلی از سال دیدنی باشه اما اردیبهشت ماه این زیبایی و جذابیت دوچندان میشه و مناظری رویایی رو به تصویر میکشه. طبیعت زیبای اورامان و کوههای اطراف، رودخانه سیروان که در نزدیکی اورامان جای گرفته و سدهای اون جز مناطق دیدنی به شمار میان.