به گزارش همشهری آنلاین، «رئیسجمهوری که اولین توافق هستهای را نابود کرد» اکنون مدعی توافقی جدید و قویتر با ایران شده است، مسئلهای که به گفته تحلیلگر روابط بینالملل فرید زکریا «طعنهآمیز و عجیب» است.
زکریا در یادداشتی در روزنامه واشنگتنپست به این مسئله پرداخت و افزود که غریزه دونالد ترامپ برای ایجاد اختلال و تمایل او به تصمیمگیریهای ناگهانی باعث هرج و مرج، مخالفت و تغییرات ناگهانی شده است، اما این هفته ترامپ به ما یادآوری کرد که گاهی اوقات تمایل او به ریسکپذیری و تفکر خارج از چارچوب میتواند شیوههای قدیمی و خستهکننده را تکان دهد.
او در عربستان سعودی همه را با دیدار با سرکرده شورشیان حاکم بر سوریه و اعلام اینکه تمام تحریمهای آمریکا علیه این کشور را لغو خواهد کرد، غافلگیر کرد. او همچنین بارها پیشنهاد کرده است که دولت او مایل به انعقاد یک توافق هستهای جدید با ایران است.
ادعاهای ترامپ درباره توافق با ایران در حالی مطرح میشود که خود او ایالات متحده را از توافق هستهای اولیه ایران خارج کرد، حتی با وجود اینکه اکثر ناظران از جمله مقامات اطلاعاتی آمریکا معتقد بودند ایران به مفاد توافق پایبند بوده است.
از نظر فرید زکریا این نمونه دیگری از ایجاد مشکل توسط دونالد ترامپ، معکوس کردن موضع خود و سپس اعلام غرورآمیز به جهان است که او به شکل درخشانی اوضاع را تغییر داده است.
تحلیلگر مسائل بینالملل مدعی شده که این بار دو مسئله ضعف ایران و قدرت عربستان میتواند منجر به ایجاد توافقی بهتر از برجام برای آمریکا شود.
اما از سوی دیگر مانع توافق «همان چیز همیشگی» یعنی نخستوزیر رژیم صهیونیستی بنیامین نتانیاهو است. با این حال تحلیلگر در این باره میگوید که لجاجت مقام اسرائیلی از حمایت عربستان سعودی یا سایر کشورهای حوزه خلیج فارس برخوردار نیست، مسئلهای که شاید به این دلیل که جنگ وحشیانه نتانیاهو در غزه، حمایت از هر آنچه او طرفداری میکند را برای آنها دشوارتر کرده است.
زکریا در ادامه با اشاره به کنسرسیومی منطقهای که اورانیوم را غنیسازی میکند، این طرح را الگوی مفیدی معرفی کرد که راه را برای برنامه هستهای غیرنظامی خود عربستان سعودی نیز هموار میکند.
از سوی دیگر چالش دیگر ترامپ از نظر تحلیلگر، اختلافات داخلی در واشنگتن است. دولت او در این زمینه بین دو اردوگاه تقسیم شده است: واقعگرایان و نومحافظهکاران. اولی شامل خود ترامپ و مذاکرهکننده ارشد او استیو ویتکاف است. در طرف دیگر طیف وسیعی از تندروهای ضدایرانی، برجستهترین آنها مارکو روبیو، به همراه گروهی از جمهوریخواهان کنگره قرار دارند. فرید زکریا میگوید که به نظر میرسد دو طرف هنوز در حال نبرد هستند.
کارشناس مسائل بینالملل در ادامه به اظهارات ضدایرانی نتانیاهو و مقامات رژیم اشاره میکند، اما خاطرنشان میکند که «نتانیاهو بیش از یک دهه است که پیشبینی میکند ایران در عرض چند ماه به بمب هستهای دست خواهد یافت.»
فرید زکریا با رد اظهارات بنیامین نتانیاهو به کتابی به نوشته او اشاره دارد که در سال ۱۹۹۵ منتشر و در آن ادعا کرد ایران در مسیری بیامان به سمت بمب هستهای قرار دارد. او همچنین مدعی شد که ایران یک «فرقه آخرالزمانی مسیحایی» است و بنابراین مذاکره با آن بیفایده خواهد بود.
تحلیل خاص اندیشمند مشهور آمریکایی از رفتارها و علایق طعنهآمیز ترامپ برای توافق با ایران

اندیشمند مشهور آمریکایی میگوید که بازگشت رئیسجمهور آمریکا دونالد ترامپ از مواضع قبلی خود در قبال ایران شاید مهمترین تصمیم او در عرصه سیاست خارجی باشد.