به گزارش خبرنگار مهر، گروه استانها- نسیم راوند: در فصل بهار و تابستان هر سال کهگیلویه و بویراحمد شهرستانهای بویراحمد، دنا و مارگون در این فصل سال شاهد چشمهها و درهای پر آب به همراه سرسبزی و آب و هوای خنک بود.
کاهش ۵۰ درصدی بارندگی در کهگیلویه و بویراحمد
اما امسال این استان با کاهش ۵۰ درصدی بارندگی روزهای سختی را میگذراند، موضوعی که باعث شده درها خشک، برخی چشمهها کم آب و یا خشک شوند.
موضوعی که شاید در کهگیلویه و بویراحمد عجیب باشد اما واقعی است، همین عامل موجب شد تا امسال عشایر کوچ زود رس خود را به مناطق ییلاقی آغاز کنند، هر چند در این مناطق هم وضعیت خوبی گزارش نمیشود.
گرمای زود رس نیز نتیجه کاهش این بارشها در سال آبی ۱۴۰۳-۱۴۰۴ است که میطلبد برای عبور از این تابستان سخت و طاقت فرسا اقداماتی انجام دهیم.
از فروردین ماه امسال هر روز مدیران شرکتهای آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد از تنش آبی شدید ۱۱۸ روستای این استان خبر میدهند که این موارد به خشک شدن منابع آبی ایجاد شده است.
۱۱۸ روستا با تانکر آبرسانی میشوند
در همین رابطه مدیرعامل آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: از مجموعه ۲۰ شهر استان، ۱۸ شهر با تنش آبی جدی مواجه بوده که برای عبور از این وضعیت نیازمند توجه ویژه و تخصیص اعتبار در سطح ملی هستیم.
رضا رضایی با اشاره به اینکه در شهرستانهای گچساران و چرام با مشکلات کمتری در حوزه تنش آبی مواجه هستیم اظهار کرد: در حال حاضر بیش از ۲۵۰ روستای استان با تنش آبی مواجه است که از این تعداد ۱۱۸ روستای تحت پوشش آب و فاضلاب این استان با تانکر سیار آبرسانی میشوند.
آبرسانی فقط با ۷ تانکر
وی یادآور شد: شرکت آب و فاضلاب این استان برای آبرسانی به ۱۱۸ روستا ۷ دستگاه تانکر آبرسان در اختیار دارد.
مدیرعامل آبفای کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه ۳۰ درصد شبکه آب این استان فرسوده است، تاکید کرد: بیشترین مشکل آب و فاضلاب استان در خصوص انشعابات غیرمجاز است که تاکنون ۳ هزار انشعاب غیرمجاز در استان شناسایی شده است.
اولویت تأمین آب با شهرها، روستاها و عشایر است
مدیرعامل آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد در گفت و گو با خبرنگار مهر هم با با اشاره به وضعیت بحرانی منابع آبی گفت: اولویت نخست با تأمین آب آشامیدنی برای شهرها، روستاها و مناطق عشایری است و آبرسانی با تانکر، بهسازی چشمهها و حفر چاههای جدید راهکارهای کوتاه مدت برای عبور از تنش آبی است.
ممنوعیت کشت برنج
آرش مصلح با بیان اینکه انتقال آب از منابع دیگر به مخازن ذخیره راهکار میان مدت و بلند مدت برای عبور از این بحران است، اظهار کرد: وضعیت امسال با سالهای گذشته کاملاً متفاوت است لذا هرگونه کشت خارج از برنامههای مصوب، علاوه بر هدر رفت سرمایه کشاورزان، موجب ضررهای جبرانناپذیری خواهد شد که ما نیازمند همکاری کامل جامعه کشاورزی هستیم.
وی به محدودیتهای حوزه صنعت و کشاورزی اشاره کرد و اظهار داشت: در حوزه کشاورزی ممنوعیت کشت برنج در مناطق با تنش آبی شدید لحاظ شده است، در حوزه صنایع نیز بازچرخانی آب و استفاده از پساب صنعتی برای مدیریت آب بخش صنعت مورد تاکید است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه تصمیمات در حوزه مدیریت تنش آبی در شورای حفاظت از منابع آب گرفته شده است، تصریح کرد: به صورت شبانه روزی در تلاش هستیم تا اثرات کاهش بارندگی را به حداقل برسانیم اما موفقیت در این مسیر نیازمند مشارکت و همکاری تمام شهروندان در صرفهجویی مصرف آب است.
برنامه ریزی برای رفع تنش آبی در بویراحمد و دنا هستیم
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری کهگیلویه و بویراحمد هم با اشاره به تنش آبی شدید در شهرستانهای بویراحمد و دنا گفت: به دنبال برنامه برای مناطق پرتنش بویراحمد و دنا هستیم لذا پس از تعیین سناریوها، برآورد ریالی انجام و پیشنهادات اولویتبندی شود تا برای جلب توجه مقامات کشوری ارائه شود.
عیسی شهامت با تاکید بر مدیریت آب در بخش کشاورزی و صنعت افزود: صنایع و کشاورزی آببر باید بازنگری شوند و ممکن است نیاز باشد برخی واحدها به حداقل فعالیت برسند یا تغییر الگو دهند.
وی ادامه داد: جهاد کشاورزی و امور عشایر باید با هدایت کشاورزان به سمت آبیاری نوین و اعمال قانون در صورت عدم همکاری مصرف آب را بهینه کنند چرا که ادامه روشهای غرق آبی غیرقابل قبول است.
معاون عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد پایش زیرساختها و آمادگی برای بحران را ضروری عنوان کرد و گفت: وضعیت مخازن شهری و روستایی بهویژه در شهرستانهای دنا و بویراحمد و نیازمندیهای آنها احصاء و بانک اطلاعاتی تانکرهای آبرسان چه در بخش دولتی باید تهیه شود تا در مواقع بحران از ظرفیت آنها استفاده کنیم.
وی با اشاره به پیشبینی گرمای بیسابقه برای شهرستانهای گردشگر پذیر دنا و بویراحمد گفت: همه دستگاههای اجرایی باید با همکاری ستاد مدیریت بحران استان، برنامهای منسجم ارائه دهند تا از تشدید تنشهای آبی جلوگیری شود.