به گزارش خبرنگار مهر، علیرضا کاظمی وزیر آموزش و پرورش امروز در مراسم سالروز تاسیس دانشگاه آزاد گفت: چشمانداز اسلامی ایران، فاصلهای با واقعیت دارد و انتظارات ما بسیار بالاتر از این است. یکی از بخشهای کلیدی این فاصله، حوزههای تربیتی و فرهنگی است که نیازمند مطالعه و بررسی بیشتر است. برای ایجاد تحول در این حوزه، طبیعتاً برنامهدرسی مدارس، که کانون اصلی تربیت هستند، باید مورد بازنگری قرار گیرند.
وی گفت: کارهای مثبتی در دانشگاه آزاد انجام شده است که میتوانیم از تجربیات ارزشمند آن عزیزان، با همکاری سازمان پژوهش و طراحان برنامهریزی در این حوزه، بهرهمند شویم. اما چالش اساسی در آموزش امروز، ایجاد این تحول و دستیابی به خروجی بهتر و مطلوبتر است. به نظر من، بخشی از مشکلات ما در بروندادهای آموزشی، به ساختار فعلی مرتبط است.
وزیر آموزش و پرورش افزود: اما سختترین کار در آموزش امروز، ایجاد این تحول و دستیابی به خروجی بهتر و مطلوبتر است. یکی از چالشهای اساسی ما، که به نظر من ریشه در سرمایهگذاریهای پایه آموزش دارد، این است که پیش از این، سیستم آموزشی ما به صورت جزیرهای و بدون هماهنگی عمل میکرد.
تقاضای وزیر آپ از حمایت برای تشکیل سازمان تعلیم و تربیت
وی گفت: حضرت آقا دستور تشکیل سازمان تعلیم و تربیت را دادند و امروز آموزش و پرورش در این حوزه نیازمند کمک، حمایت و سرمایهگذاری مناسب است. در تمام کشورهای پیشرفته دنیا نیز، دوران مهدکودک و دبستان، طلاییترین دوران برای تربیت و شکلگیری شخصیت، رفتارهای فردی و اجتماعی و مهارتها محسوب میشوند. اما این امر با یک نظام تربیتی همراه است که میزان تطابق آن با دیدگاههای فکری، مشخص نیست. همچنین، انتظاراتی از دانشگاه آزاد وجود دارد.
کاظمی ادامه داد: وزارت آموزش و پرورش آماده همکاری با دانشگاه آزاد است و ما حاضریم در بسیاری از مناطق محروم، مجوزهای لازم را به دانشگاه آزاد بدهیم تا مراکز دهستانها از ظرفیت عظیم نیروی انسانی این دانشگاه بهرهمند شوند. دانشگاه آزاد میتواند رشته تربیت مربی پیشدبستانی را نیز، در صورت عدم وجود، تاسیس کند.
وزیر آموزش و پرورش گفت: ما با چالش توجه به رشتههای ریاضی و فیزیک که از پایههای ضروری کشور هستند، مواجهایم. بیتوجهی به این رشتهها، بخشهایی از جامعه را تهدید میکند. انتظار داریم که در این زمینه فکری جدی و چارهای اساسی بیندیشیم. در آموزش و پرورش، اقداماتی را آغاز کردهایم، اما هنوز نیاز به بررسی بیشتر و اقدامات مؤثرتر وجود دارد.
کاظمی گفت: دانشگاه آزاد اسلامی با مدارس و حوزههای تربیتیاش، باید برای افزایش جذابیت رشتههای ریاضی، فیزیک و فنیوحرفهای و افزایش پوشش دانشآموزی در این حوزهها، تدابیری بیندیشد.
وی افزود: یکی از مشکلات اساسی جامعه، کمبود دانشآموزان در رشتههای فنیوحرفهای است. این کمبود به وجود آمدن لشکری از دانشجویان فارغالتحصیل کممهارت و در نهایت ناامیدی و افسردگی و از دست رفتن سرمایهگذاری را به دنبال دارد.
وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: خوشحالم که دیدم در آمایش سرزمینی که انجام شده، ارتباطی بین نیازهای منطقه، فضای جامعه و رشتهها برقرار شده است. این کار ارزشمندی است که نیازها را به رشتهها متصل میکند. مثلاً: این کار ارزشمند، نیازهای منطقه و فضای جامعه را با رشتههای تحصیلی مرتبط میکند.
شاخص اشتغال دانش آموختگان فنی باید به ۷۰ درصد برسد
کاظمی گفت: دادهها نشان میدهند که باید برای افزایش پوشش و شاخص اشتغال دانشآموختگان رشتههای فنیوحرفهای اقدام کنیم. هدف ما رساندن این شاخص به حداقل ۷۰ درصد است. در برنامههای توسعه گذشته، این شاخص در حدود ۵۰ درصد بود که باید به روزرسانی و افزایش یابد.
وی تاکید کرد: رشتههای فنی بهدلیل تغییرات سریع بازار کار و نیازهای جامعه، نیازمند بهروزرسانی و تطبیق با شرایط جدید هستند. در حال حاضر، در این حوزه کمی عقب هستیم. امکانات و تجهیزات هنرستانها، نیاز به سرمایهگذاری دارند. دانشگاه آزاد میتواند از تمام ظرفیتهای خود در قالب برونسپاری برای افزایش پوشش و کیفیت رشتههای فنیوحرفهای استفاده کند.
افزایش اشتغال فارغالتحصیلان فنیوحرفهای
وزیر آموزش و پرورش گفت: با توجه به دادههای موجود، برای افزایش پوشش و شاخص اشتغال دانشآموختگان رشتههای فنیوحرفهای، برنامههای ویژهای در دستور کار قرار گرفته است. هدف، ارتقاء این شاخص به حداقل ۷۰ درصد است. این در حالی است که در برنامههای توسعه گذشته، این شاخص در حدود ۵۰ درصد بوده و نیاز به بهروزرسانی و تطبیق با نیازهای بازار کار دارد.