"مجتبی بیرانوند" روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: در این زمینه چهار کمیته تخصصی برای برگزاری جشنواره علمی گشنیز تشکیل شده است.
وی افزود: بیش از ۵۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی این شهرستان زیر کشت گشنیز است و پیشبینی میشود امسال ۱۳ هزارتن دانه گشنیز تولید شود.
فرماندار نهاوند اظهار کرد: نهاوند ظرفیت بینظیری در تولید گشنیز دارد و این ظرفیت باید بهتر و بیشتر معرفی شود تا زمینه توسعه و فرآوری آن را فراهم کنیم.
بیرانوند هدف از برگزاری این جشنواره را معرفی علمی و کاربردی این ظرفیت و حمایت از زنجیره ارزش آن از مزرعه تا بازار عنوان کرد.
وی بر لزوم همافزایی و همکاری دستگاههای اجرایی این شهرستان در برگزاری جشنواره گشنیز تاکید کرد و گفت: برگزاری این جشنواره نیازمند انسجام و برنامهریزی دقیق است و به همین منظور چهار کمیته تخصصی شامل کمیته فنی، تبلیغات و مستندسازی، کمیته پشتیبانی و کمیته تشریفات تشکیل شد.
فرماندار نهاوند ادامه داد: مقرر شد هر یک از این کمیتهها جلسات تخصصی خود را ذیل کارگروه اصلی برگزار و نتایج را جهت هماهنگی نهایی به دبیرخانه اعلام کنند.
بیرانوند از تمامی نهادها، دانشگاهها، تولیدکنندگان و فعالان بخش خصوصی دعوت کرد: با حضور فعال در این رویداد، مسیر توسعه پایدار در حوزه گیاهان دارویی را هموار کنند.
به گزارش ایرنا، بر اساس گزارش جهاد کشاورزی، بیش از ۶۰ درصد گشنیز کشور در شهرستان نهاوند تولید میشود و امسال بیش از پنج هزار هکتار از اراضی کشاورزی این شهرستان زیرکشت گشنیز قرار گرفت و از هر هکتار سطح زیرکشت بین ۲ تا ۲.۵ تُن گشنیز برداشت میشود.
در حال حاضر ۹۵ درصد تولید گشنیز استان همدان و ۴۰ درصد تولید گشنیز کشور به این شهرستان اختصاص دارد.
گشنیز یا جعفری چینی گیاهی یکساله با نام انگلیسی Coriander و با نام علمی Coriandrum sativum مطرح است.
شوید، جعفری،رازیانه، کرفس، زیره، گلپر و هویج از خانواده گیاه گشنیز هستندریال برخی منشا این سبزی را به نواحی جنوب غرب آسیا و مدیترانه نسبت میدهند.
گشنیز گیاهی مقاوم است و در بیشتر مناطق کشورمان قابلیت کاشت و پرورش را دارد.
از برگهای گشنیز به صورت تازه یا خشک شده معمولا به عنوان سبزی معطر در انواع خورشت، سوپ، سالاد و آشها استفاده میکنند.
تخم گشنیز یا میوه خشک شده گشنیز در موارد مختلفی از جمله ادویه غذا، تهیه شیرینی، ترکیب قوتو و دمنوشها کاربرد دارد.
میوه گشنیز سرشار از مواد مغذی است، این گیاه دارویی به دلیل داشتن ماده موثر یا اسانس و ترکیب اصلی لینالول دارای اهمیت بهسزایی در صنایع داروسازی، غذایی، آرایشی و بهداشتی، نوشابه و شکلات سازی است.
از تخم گشنیز روغنی تهیه می شود که در سلامتی و تقویت پوست و مو نقش مهمی دارد.