به گزارش خبرنگار ایرنا، این میوه شیرین و خوش طعم سرشار از ویتامینها و موادمغذی و از جمله پرمصرفترین میوهها در جهان است و رویش آن مختص مناطق گرمسیری بوده و قدمت آن به بیش از چهار هزار سال پیش برمیگردد که مصرف آن موجب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود.
گلدهی درختان انبه باتوجه به اقلیم آب وهوایی استان هرمزگان، از اسفندماه سال گذشته آغاز شده و تا فروردینماه سالجاری ادامه دارد، در حالیکه برداشت میوه سبز (کال برای تهیه ترشی) اوایل اردیبهشتماه امسال و زمان برداشت انبه رسیده، از خردادماه آغاز و تا اوایل شهریورماه ادامه دارد.
یک کشاورز روستای فاریاب شهرستان رودان هرمزگان ضمن اشاره به چالشهای پیشروی تولید انبه در این منطقه، تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین را تهدید جدی برای باغهای مرکبات دانست و حمایت دولت برای توسعه کشت زیرسایبان (شیدینگ) و صنایع تبدیلی را مطالبه کرد.
سیدمحمود سجادی در گفت وگوی اختصاصی با ایرنا افزود: کشت سنتی انبه در این منطقه بر پایه بذر انجام شده و حدود ۱۰ سال زمان نیاز دارد تا نهالها برای پیوند آماده شوند، اما امروز با توسعه کشت انبه پیوندی، درآمدزایی و افزایش سطح زیرکشت ممکن شده است.
وی بیان کرد: مشکل اصلی، تغییرات آب وهوایی و گرمایش بیسابقه در ۶ سال اخیر است که باعث خشکشدن بسیاری از درختان حساس به گرما شده و برای نجات باغات انبه، کشت زیرسایبان ضروری است، اما هزینههای آن بالاست و نیازمند حمایت دولت است.
این کشاورز در روستای فاریاب اضافه کرد: دولت پیشتر برای آبیاری قطرهای تسهیلات ارائه داد و اکنون نیز باید برای احداث سایبانها کمک کند تا هم مصرف آب کاهش یافته و هم عملکرد در هکتار افزایش پیدا کند، در غیر این صورت، با تداوم گرمایش، باغهای انبه تا چند سال آینده نابود خواهد شد.
سجادی با اشاره به معضل دیگر کشاورزان این منطقه، گفت: در شهرستان رودان که یکی از قطبهای تولید لیموترش بهشمار میرود، بسیاری از کشاورزان به دلیل کمبود تقاضا و نبود صنایع تبدیلی، به سمت کشت انبه و خرما رفتهاند.
وی تصریح کرد: اگر امروز برای ایجاد صنایع بستهبندی و تولید ترشی در این منطقه برنامهریزی نشود، تا چهار سال آینده با مازاد عرضه انبه و نبود بازار فروش مواجه خواهیم شد و خسارت سنگینی به کشاورزان وارد خواهد شد.
اگر امروز برای ایجاد صنایع بستهبندی و تولید ترشی برنامهریزی نشود، تا چهار سال آینده با مازاد عرضه انبه و نبود بازار فروش مواجه خواهیم شد و خسارت سنگینی به کشاورزان وارد خواهد شد. این کشاورز فعال در شهرستان رودان خاطرنشان کرد: وزارت جهادکشاورزی و سازمان جهادکشاورزی هرمزگان، نیز باید با ارائه تسهیلات ویژه، زمینه را برای راهاندازی واحدهای فرآوری و بستهبندی انبه و خرما فراهم کنند تا از ضایعات و خام فروشی محصولات جلوگیری شود.
شهرستانهای میناب، رودان و بندرعباس از مهمترین مناطق تولید انبه در استان هرمزگان هستند و ۶۰ درصد انبه هرمزگان حدود ۲۰ هزارتن به صورت نارس (کَرِنگ، به گویش محلی) از این باغها برداشت میشود.
استان هرمزگان در تولید انبه دارای رتبه نخست کشور است و ۴۰ درصد محصول انبه این استان در صنایع تبدیلی و فرآوری مصرف میشود.
اکنون هفت واحد صنایع تبدیلیِ تولید ترشی و شوری، با ظرفیت ۹ هزار تن در استان هرمزگان فعال است؛ در هر واحد تبدیلی ۱۰ نوع ترشی انبه تولید میشود که علاوه بر مصرف داخل، به کشورهای حوزه خلیج فارس نیز صادر خواهد شد.
همچنین ۶۰ درصد انبه هرمزگان نیز به صورت نارس (سبز) برداشت میشود که در صنایع ترشی و شوری و همچنین صنایع تبدیلی و فرآوری مصرف در بازارهای داخلی استان و استانهای فارس، کرمان، تهران و اصفهان عرضه میشود.
ارقام محلی انبه در هرمزگان به نام «سبز انبه»، «چارک»، «کلک سرخ»، «مُشک»، «آل مهتری»، «عروس» و «هلیلی» و ارقام وارداتی به نام «لانگرا»، «سندری» و «آلفونسو» است.
گفتنی است؛ ۲۳۶ واحد صنایع تبدیلی و غذایی با ظرفیت بیش از ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تن تولید در استان هرمزگان فعال است و برای ۶ هزار و ۴۱۰ نفر اشتغال مستقیم ایجاد کرده است.
استان هرمزگان با دارابودن بیش از ۱۶۰ هزار هکتار سطح زیرکشت باغی و زارعی و همچنین تولید افزونبر سه میلیون و ۸۰۰ هزار تن انواع محصولات از جمله خرما، مرکبات، سبزی و صیفی، میوههای گرمسیری و همچنین بیش از ۷۵ هزار تن محصولات دامی از قابلیتهای مناسبی در توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی برخوردار است.