به گزارش ایرنا، در روزگاری که دغدغههای زیستمحیطی و سلامت عمومی بیش از هر زمان دیگری اهمیت یافته، روستای چغاخزان در بخش کوزران کرمانشاه با همت مردم و حمایت مسوولان، گام بلندی برای تبدیل شدن به الگویی از توسعه پایدار برداشت؛ جایی که دیگر نه خبری از دود است، نه زباله و نه دخانیات.
چغاخزان، روستایی گردشگری با طبیعتی بکر و مردمانی مهماننواز، به عنوان نخستین روستای پاک در شهرستان کرمانشاه معرفی شد. این عنوان در پی تلاشهای جمعی اهالی برای حذف مصرف دخانیات، حفظ محیط زیست، ترویج زندگی سالم و توسعه گردشگری مسوولانه به این روستا تعلق گرفته است.
این روستا که در فاصله پنج کیلومتری کوزران و ۵۶ کیلومتری کرمانشاه واقع شده، اکنون الگویی از توسعه پایدار در منطقه به شمار میرود. در چغاخزان نهتنها مصرف دخانیات ممنوع شده، بلکه برنامههای متنوعی برای ارتقای سلامت اجتماعی و جذب گردشگر اجرا میشود.
بخش کوزران از توابع شهرستان کرمانشاه با ۱۰۸ روستا و ۱۶ هزار نفر جمعیت در ۵۰ کیلومتری غرب کرمانشاه واقع شده است.
مهمترین اثر تاریخی روستا، تپه باستانی چغاخزان است که در داخل روستا قرار دارد و قدمت آن به دوره نوسنگی، مس و سنگ، اشکانیان و دورانهای تاریخی پس از اسلام میرسد.
همچنین این روستا از نظر جاذبههای گردشگری نزدیکی به جاذبههای مهمی مانند روستای دایار، طاق گرا، چقاگنوژ، سراب نیلوفر، غار قوری قلعه، تالاب هشیلان، طاق بستان و بیستون باعث شده تا این روستا مقصد بسیاری از باستانشناسان و علاقهمندان به تاریخ و طبیعت باشد.
در سال ۱۳۸۹، جانشین دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان کرمانشاه، اعلام کرد که روستای کوسه هجیج با ۱۷۰ خانوار، بدون هیچ فرد سیگاری یا معتادی، به عنوان نخستین روستای پاک کشور به سازمان ملل معرفی خواهد شد.
بنابراین، در حالی که چغاخزان به عنوان نخستین روستای پاک در شهرستان کرمانشاه شناخته میشود، کوسه هجیج در شهرستان پاوه پیشتر این عنوان را در سطح استان و کشور کسب کرده است.
فرماندار کرمانشاه در جلسه شورای اداری این شهرستان با اشاره به گردشگر پذیر بودن بخش کوزران در شهرستان کرمانشاه، اظهار کرد: روستای چغاخزان بخش کوزران از روستاهای گردشگری منطقه است، روستایی که دارای قابلیتها و جاذبه های تاریخی و طبیعی و ورزشی است و میتواند در بخش گردشگری با معرفی بهتر به مقصدی جذاب برای مسافران تبدیل شود.
محمدرضا آمویی افزود: اصلیترین مولفه این منطقه، مردمان و اهالی هستند که با توجه به سابقه تاریخی و فرهنگ غنی مردمان کوزران میتوان آینده روشنی برای گردشگری و توسعه این منطقه پیش بینی کرد.
وی در ادامه از همه دستگاهای اجرایی مرتبط خواست تا قوانین و مقررات و اختیارات اداری خود به رفع مشکلات و نواقص این روستا پرداخته تا هرچه سریعتر در مسیر توسعه منطقه گام برداریم.
آمویی به موضوع برندسازی و معرفی نمادهای خاص این منطقه اشاره کرد و گفت: فعالان و دلسوزان منطقه باید با کمک میراثفرهنگی تلاش کنند تا با بررسی و شناسایی برخی موارد خاص منطقه، ابتدا به ثبت این میراث پرداخته و سپس با برنامهریزی برای معرفی این نقاط ویژه به برگزاری رویدادها و جشنواره ها اقدام کنند.
استان کرمانشاه بیش از ۲ میلیون نفر جمعیت در ۳۴ شهر و ۲ هزار و ۵۹۸ روستا دارد.
بر اساس آخرین نتایج سرشماری نفوس و مسکن(سال ۱۳۹۵) جمعیت روستایی استان کرمانشاه ۴۷۸ هزار و ۴۴۴ نفر اعلام شده است.
این استان مرزی دارای ۱۴ شهرستان، ۳۴ بخش و ۸۷ دهستان وجود دارد.
در استان کرمانشاه ۲ هزار و ۵۹۸ روستا دارای سکنه وجود دارد که یک هزار و ۷۰۹ روستا آن بالای ۲۰خانوار و ۵۳۳ روستا نیز خالی از سکنه است.