سیاست دوگانه لندن در قبال اسرائیل / فریاد در وست‌مینستر، لبخند در حیفا

سیاست دوگانه لندن در قبال اسرائیل / فریاد در وست‌مینستر، لبخند در حیفا
 لندن – ایرنا – یک هفته پس از اعلام تعلیق مذاکرات تجاری انگلیس با رژیم صهیونیستی در پی تشدید بحران انسانی در غزه، نماینده رسمی دولت «کی‌یر استارمر» در اقدامی که از سوی منتقدان به‌عنوان نشانه‌ای آشکار از سیاست‌های متناقض و دوگانه لندن در قبال اسرائیل تعبیر شده، با هدف توسعه همکاری‌های اقتصادی به فلسطین اشغالی سفر کرده است.

به‌گزارش روز سه‌شنبه ایرنا، ایان آستین نماینده تجاری دولت انگلیس در امور اسرائیل، در جریان این سفر از شهر بندری حیفا و چندین پروژه مشترک اقتصادی و زیرساختی در سرزمین‌های اشغالی بازدید کرده است. سفارت انگلیس در فلسطین اشغالی با انتشار تصاویری از این سفر در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «روز پُرابتکاری در حیفا بود! از پروژه قطار سبک حیفا–ناصره، مرکز پیشرفته اسکن گمرکی و دانشگاه تخنیون بازدید کردیم؛ این‌ها جلوه‌ای از همکاری بریتانیا و اسرائیل در هر گام هستند.»

آستین هم ضمن بازنشر این پیام در ایکس، از دیدارهایش با مقام‌ها و فعالان اقتصادی در فلسطین اشغالی برای تقویت تجارت با انگلیس خبر داد و ادعا کرد که همکاری با (رژیم) اسرائیل «هزاران شغل خوب» برای انگلیس به همراه دارد.

او که در دولت فعلی به‌عنوان نماینده تجاری در قبال اسرائیل منصوب شده، از اعضای جنجالی حزب کارگر در دوران رهبری در جریان این سفر بود. آستین در سال ۲۰۱۹ حزب کارگر را ترک و به‌شدت مواضع ضداسرائیلی کوربین را محکوم کرد. بازگشت او به ساختار رسمی دولت تحت نخست‌وزیری استارمر، از همان ابتدا با انتقادهایی از سوی فعالان حقوق بشر و حامیان فلسطین همراه بود.

نماینده دولت انگلیس در آستانه سفرش به فلسطین اشغالی در یادداشتی که در تارنمای «پولیتیکس هوم» منتشر شد، ضمن دفاع صریح از (رژیم) اسرائیل و بی‌اعتبار دانستن تعلیق مذاکرات تجاری، ادعا کرد که این روابط منافع گسترده‌ای برای انگلیس دارد و نباید تحت تأثیر «کمپین‌های سیاسی» قرار گیرد. وی با این ادعا که (رژیم) اسرائیل به امنیت، اقتصاد، فناوری و درمان در انگلیس کمک کرده، مدعی شد که در سفر به سرزمین‌های اشغالی به‌دنبال «تقویت و حفظ این شراکت ارزش‌محور» است و توقف جنگ تنها در گرو اقدامات حماس خواهد بود، نه تغییر سیاست‌های اسرائیل.

این در حالی است که درست یک هفته پیش دیوید لمی وزیر خارجه انگلیس در اظهاراتی کم‌سابقه در مجلس عوام اعلام کرد که مذاکرات مربوط به توافق تجارت آزاد با رژیم اسرائیل به دلیل نگرانی‌های جدی انسانی و حقوق بشری در غزه به حالت تعلیق درآمده است.

وزیر امور خارجه انگلیس گفت: «اسرائیل بارها بیمارستان‌ها را هدف قرار داده است؛ سه بیمارستان دیگر در شمال غزه در آخر هفته تعطیل شدند. کارمندان امدادی و پزشکی همچنان کشته می‌شوند. در شرایطی که سال گذشته مرگبارترین سال برای نیروهای امدادی بود، این روند تکان‌دهنده است. بنابراین، امروز اعلام می‌کنم که مذاکرات برای توافق تجارت آزاد جدید با دولت کنونی اسرائیل را متوقف کرده‌ایم و همکاری‌های تعریف‌شده در نقشه‌راه ۲۰۳۰ را مورد بازنگری قرار می‌دهیم.»

دولت انگلیس در هفته‌های اخیر و هم زمان با تشدید جنایات رژیم صهیونیستی در غزه، به ظاهر مواضع تندتری را اتخاذ کرده است. وزارت امور خارجه انگلیس هفته پیش سفیر رژیم صهیونیستی را احضار کرد تا مراتب اعتراض خود را نسبت به بحران انسانی در غزه اعلام کند.

در سطح بین‌المللی نیز، نخست‌وزیر انگلیس همراه با رهبران فرانسه و کانادا، در بیانیه‌ای مشترک خواستار آتش‌بس، دسترسی فوری به کمک‌های بشردوستانه و پایان کشتار غیرنظامیان شدند. آن‌ها همچنین آمادگی خود را برای وضع تحریم‌های جدید علیه رژیم صهیونیستی اعلام کردند.

همچنین در داخل کشور، سازمان موسوم به «کمپین همبستگی با فلسطین» (PSC) با راه‌اندازی یک پویش عمومی، از مردم خواسته به نمایندگان مجلس فشار بیاورند تا فروش تسلیحات به اسرائیل متوقف شود. بر اساس گزارش‌ها ده‌ها هزار نامه اعتراضی به نمایندگان ارسال شده و فشارها روی دولت در این زمینه رو به افزایش است. این در حالی است که بیش از ۸۰۰ وکیل و شخصیت دانشگاهی و قاضی در انگلیس با ارسال نامه‌ای، از نخست وزیر این خواسته‌اند تا با عمل به تعهدات اساسی خود درچارچوب قوانین بین‌المللی عمل کرده و ضمن تحریم کابینه رژیم صهیونیستی، تعلیق عضویت این رژیم را از سازمان ملل در نظر بگیرد.

به گزارش ایرنا،‌ جنگ غزه که از مهرماه ۱۴۰۲ با یورش بی‌سابقه ارتش رژیم صهیونیستی آغاز شد، تاکنون جان بیش از ۵۳ هزار فلسطینی را گرفته و میلیون‌ها نفر را در شرایط قحطی، بی‌پناهی و بی‌دسترسی به خدمات اولیه انسانی قرار داده است. حمله مداوم به بیمارستان‌ها، مدارس، اردوگاه‌های آوارگان و تأسیسات زیربنایی، عملاً روند ارسال کمک‌های حیاتی را فلج کرده است.

محاصره کامل نوار غزه موجب کمبود شدید غذا، دارو و سوخت شده و نهادهای بین‌المللی از جمله سازمان ملل، صلیب سرخ جهانی و سازمان جهانی بهداشت بارها خواستار بازگشایی گذرگاه‌ها و توقف فوری حملات شده‌اند. با این وجود، رژیم صهیونیستی همچنان بی‌توجه به هشدارهای جهانی به حملات خود ادامه می‌دهد.

برخی تحلیلگران معتقدند رفتار دولت انگلیس در قبال جنگ غزه نشانگر بحران در سیاست خارجی این کشور است؛ دولتی که از یک‌سو برای پاسخ به فشار افکار عمومی تلاش می‌کند چهره‌ای منتقد از خود در برابر تل‌آویو نشان دهد، اما در عمل مسیرهای همکاری اقتصادی و روابط رسمی با اسرائیل همچنان ادامه دارد.

سفر اخیر آستین به حیفا، هم‌زمان با اعلام رسمی تعلیق مذاکرات تجاری بار دیگر این پرسش را پیش‌روی افکار عمومی انگلیس و فعالان بین‌المللی قرار داده است که آیا دولت لندن اراده‌ای واقعی برای پاسخگویی به جنایات جنگی در غزه دارد یا صرفاً در پی مدیریت واکنش‌ها و تعدیل فشار داخلی است؟

سیاست‌های متناقض دولت انگلیس در قبال رژیم صهیونیستی، آن‌گونه که در دوگانگی گفتار و رفتار رسمی نمود پیدا کرده، نه‌تنها موجب سردرگمی در فضای دیپلماتیک شده، بلکه اعتماد بخش مهمی از افکار عمومی و نهادهای مدنی را نیز سلب کرده است. واقعیت این است که لبخندهای دیپلماتیک در بنادر اشغالی، وقتی با فریادهای نمایندگان در وست‌مینستر و اشک‌های مردم در اردوگاه‌های غزه همراه می‌شود، تصویر ناخوشایندی از دیپلماسی انگلیس در حافظه تاریخ به‌جا می‌گذارد.

 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها