به گزارش خبرنگار ایرنا، حمید ظهرابی روز پنجشنبه در کارگاه معیشتهای جایگزین در ذخیرهگاههای زیستکره در استان سمنان بیان کرد: ایران جزو کشورهای پیشرو در زمینه حفاظت از محیط زیست به ویژه ذخیره گاههای زیست کره است به طوریکه در دهه ۵۰ حدود ۹ ذخیره گاه زیست کره در کشور وجود داشت اما اینکه محصول این تلاش امروز در نحوه مدیریت ذخیره گاههای زیستکره نمایان شده است یا نه جای پرسش است.
وی تصریح کرد: مناطق حفاظت شده به عنوان ذخیره گاه زیست کره ثبت شدند و با قوانین مناطق حفاظت شده از آنها حفاظت میشود و این از اشکالی است که باید در این دوره رفع شود.
معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست بیان کرد: با وجود گذشت چند دهه، ذخیره گاههای زیستکره قوانین مخصوص خود را ندارند و باید در این زمینه قوانین تخصصی تهیه و به تصویب شود
ظهرابی اظهار کرد: پیشنهاد میشود آیین نامهای با مصوبه هیات دولت تصویب شود تا بتوان قوانین خاص در این زمینه را اجرایی کرد.
وی ادامه داد: طبیعت و محیط زیست استان سمنان به قدری متنوع است که «قاره کوچک» لقب گرفته است و شاهرود میتواند الگویی برای نگاهداشت تنوع زیستی در کشور باشد.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به قرارگیری در روز جهانی تنوع زیستی و شعار امسال، افزود: حفاظت از ذخیره گاههای زیستکره یک ضرورت است و باید این موضوع بررسی شود که چگونه میتوان با استفاده از ذی نفعان و جامعه محلی به توسعه پایدار دست یافت.
تلاش برای خواهرخواندگی ذخیرهگاههای زیستکره ایران و جهان
مدیرکل حفاظت محیطزیست سمنان از این استان به عنوان قطب ملی تنوع زیستی و پایگاه اصلی یوزپلنگ آسیایی نام برد و از تلاش برای خواهرخواندگی ذخیره گاه های زیستکره ایران و جهان خبر داد.
سعید یوسفپور در این آیین افزود: ایجاد نخستین خواهرخواندگی بین ذخیرهگاههای زیستکرهای ایران و جهان، بین مجموعه حفاظتی گلستان و یکی از ذخیرهگاههای آلمان انجام شود.
وی افزود: خواهرخواندگی میتواند زمینهساز تبادل تجربیات و معرفی ظرفیتهای داخلی در سطح بینالمللی باشد.
وی از حضور هیات یونسکو در شاهرود استقبال کرد و گفت: جنگل ابر به عنوان یکی از اکوتونهای مهم و بخشی از جنگلهای هیرکانی ثبت جهانی دارد و ثبت جهانی بسطام به عنوان یک منطقه فرهنگی-تاریخی در دست پیگیری و روستای قلعه بالا نیز به عنوان الگویی از گردشگری پایدار در منطقه است.
یوسفپور گفت: استان سمنان به عنوان یکی از مهمترین مناطق کشور از نظر تنوع زیستی، با داشتن بیش از ۱۹ درصد از مساحت زیر مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست و دومین ذخیرهگاه زیستکرهای بزرگ جهان، نقش راهبردی در حفظ گونههای شاخص حیات وحش، به ویژه یوزپلنگ آسیایی را بر عهده دارد.
وی بیان کرد: شهرستان شاهرود به لحاظ وجود قدیمیترین جنگلهای جهان، اکوتونهای طبیعی منحصر به فرد و زیستگاه تمام هشت گونه گربهسان ایران، به ویژه یوزپلنگ آسیایی، نقش برجستهای در حفظ تنوع زیستی کشور دارد.
مدیرکل حفاظت محیطزیست سمنان تاکید کرد: طی سالهای اخیر نسبت به مدیریت و توسعه ذخیرهگاههای زیستکرهای غفلت شد.
وی با اشاره به تدوین آییننامه جدید ذخیرهگاهها گفت: این گام یک حرکت رو به جلو است که باید با هماهنگی دستگاههای متولی و حمایتهای یونسکو گسترش یابد.
یوسفپور به ضرورت مشارکت جوامع محلی در مدیریت ذخیرهگاهها اشاره کرد و گفت: هدف از این نشست، هماهنگی جهت حضور قوی ایران در نشست جهانی ذخیرهگاههای زیستکره در چین است. این موضوع به انسجام و همافزایی بین دستگاهها و تشکلهای مردم نهاد نیاز دارد.
به گزارش ایرنا، گورخر، قوچ، میش، مرال، آهو، جبیر و شوکا از جمله گونههای جانوری شاخص و بارز علفخوار و پلنگ و یوزپلنگ از جمله گوشتخواران شاخص حیات وحش استان محسوب میشوند.
۱۶ درصد از مناطق حفاظت شده کشور در استان سمنان وجود دارد و حدود ۳۰ درصد از انواع گونههای گیاهی و جانوری کشور از جمله گونههای خاصی مانند یوزپلنگ آسیایی، پلنگ ایرانی، زاغ بور و گورخر ایرانی در این استان زیست میکنند.
پارک ملی کویر گرمسار و پارک توران یا خارتوران ۲ ذخیره گاه حفاظت شده حیات وحش مهم دنیا در استان سمنان است و هم چنین سمنان منطقههای حفاظت شده در محدوده جنگل ابر و پرور و پنج منطقه شکار ممنوع دارد.
مناطق حفاظت شده در استان سمنان ۲.۳ میلیون هکتار است و در مجموع بین ۱۵ تا ۲۰ هزار هکتار عرصههای طبیعی تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست استان است که نیاز به حفاظت دارد.