توافق بی‌سابقه کلمبیا و چین، نشانه‌ای دیگر از بی اعتمادی به واشنگتن در آمریکای لاتین

توافق بی‌سابقه کلمبیا و چین، نشانه‌ای دیگر از بی اعتمادی به واشنگتن در آمریکای لاتین

 تهران- ایرنا- امضای توافق استراتژیک بی‌سابقه میان کلمبیا و چین که خشم آمریکا را برانگیخته است، مهر تاییدی بر سایه انداختن دوره‌ای از بی‌اعتمادی و بی‌ثباتی بر روابط دیپلماتیک واشنگتن- بوگوتا بوده که این کشور آمریکای لاتین را به سمت غول آسیایی سوق داده است.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، همزمان با امضای توافقنامه همکاری استراتژیک میان کلمبیا و چین، نماینده ویژه واشنگتن در امور آمریکای لاتین، مقام‌های این کشور آمریکای جنوبی را تهدید کرد که در صورت نزدیک شدن به غول آسیایی، واردات کالاهای کلیدی را متوقف خواهند کرد.

تارنمای ایستگاه رادیویی کلمبیا (W Radio) نسخه‌ای از سندی را منتشر کرد که ادعا می‌کند حاوی اطلاعات در مورد توافقنامه همکاری بی‌سابقه‌ای است که هفته گذشته توسط «گوستاوو پترو» رئیس‌جمهوری کلمبیا و «شی جین پینگ» همتای چینی او امضا شد.

اهداف این پیمان عبارت است از: «تبادل کالا، فناوری، دانش، سرمایه و نیروی متخصص از طریق ارتباط متقابل» در چارچوب طرح «یک پهنه- یک راه»، پیشبرد و هماهنگی در راستای «پیشرفت مشترک» و «گفت‌وگو و همگرایی میان تمدن‌های گوناگون»، ترویج فعالیت متقابل، حقوق بشر و علاقه‌مندی این کشور آمریکای جنوبی به پیشبرد برنامه توسعه ملی خود، که در حوزه صنعتی شدن آن، فرصت‌هایی برای همکاری و مشارکت ارائه می‌دهد.

دو طرف همچنین بر «توسعه مشترک»، «تقویت همکاری و ارتقای ارتباط زیرساختی بین مناطق»، «ترویج اقدامات ملموس برای تنوع بخشیدن و افزایش صادرات کالاها و خدمات»، «تشویق سرمایه‌گذاری» از طریق انتقال فناوری، «ترویج توسعه مشترک توانایی‌های علمی و فناوری»، و «تقویت اتحادهای استراتژیک، سرمایه‌گذاری در بخش تحقیق و توسعه» تاکید کردند.

حوزه‌ها و روش‌های همکاری

به گزارش بخش اسپانیولی تارنمای آرتی، این توافقنامه شامل همکاری در ۱۱ حوزه استراتژیک است: تبادل تجربیات سیاسی، ارتباطی، تجارت و سرمایه‌گذاری، صنعتی‌سازی مجدد، اتصال مالی، قراردادهای کربن‌زدایی از اقتصاد، همکاری در سلامت، محیط‌زیست و توسعه پایدار، علم، فناوری و نوآوری؛ و همچنین زیرساخت، مدیریت زباله جامد، کاهش خطر بلایا، مسکن دولتی و توسعه شهری.

بر اساس این سند، ابزارهای همکاری برای توافقنامه‌های توسعه پروژه‌ها بر این موارد متمرکز خواهد بود: خواسته‌های مشترک همکاری‌های دوجانبه، اجرای استراتژی‌های سودمند متقابل شامل ارتقای همکاری بین سرمایه عمومی و خصوصی، برنامه‌های آموزشی، استفاده از منابع مالی یا سایر مکانیسم‌های تامین مالی مشترک، همکاری احتمالی با اشخاص ثالث و امضای قراردادهای همکاری در زمینه‌های خاص.

محدوده‌های طرح توافق

این سند در مورد محدوده طرح این همکاری دوجانبه تصریح می‌کند که چین و کلمبیا مکانیسم‌هایی را برای «مشاوره گسترده، توزیع مشترک و مزایای مشترک»، ارتقای «روابط افقی و مستقیم بر اساس اصول اساسی همکاری جنوب-جنوب» و عمل بر اساس «توانمندی‌های عملیاتی و اداری» اتخاذ خواهند کرد.

همچنین تاکید شده است که «هر یک از طرف‌ها هزینه‌های خود را متقبل می‌شود، مگر اینکه به طور متقابل و کتبی در مورد آن توافق شود»؛ علاوه بر این، دو طرف از انجام اقدامات مغایر با موارد تعیین‌شده در چارچوب قانونی کشورشان معاف خواهند بود.

توافق میان بوگوتا- پکن همچنین «هیچ گونه تعهد قانونی الزام‌آور تحت قوانین بین‌المللی ایجاد نمی‌کند» و بنابراین «به عنوان وسیله‌ای برای تفسیر هیچ یک از مفاد یک توافقنامه سرمایه‌گذاری بین‌المللی یا به عنوان مبنایی برای ادعا استفاده نخواهد شد».

توافق بی‌سابقه کلمبیا و چین، نشانه‌ای دیگر از بی اعتمادی به واشنگتن در آمریکای لاتین

نگرانی نماینده آمریکا از نزدیکی روابط کلمبیا- چین

همزمان با سفر رئیس‌جمهوری کلمبیا به چین، «مائوریسیو کلاور-کارونه» فرستاده ویژه آمریکا در آمریکای لاتین تهدید کرد که در صورت نزدیک شدن بوگوتا به پکن به ویژه در حوزه تجاری، واشنگتن واردات کالاهای استراتژیک و کلیدی کلمبیایی را متوقف خواهد کرد.

وی هشدار داد: نزدیکی رئیس‌جمهوری پترو به چین یک فرصت عالی برای گل رز اکوادوری و قهوه آمریکای مرکزی فراهم می‌کند.

دولت «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری آمریکا نیز تهدید کرده است پروژه‌های انجام شده توسط شرکت‌های چینی در قاره آمریکا را که با کمک مالی بانک توسعه بین‌آمریکایی (IDB) و سایر موسسات مالی بین‌المللی توسعه می‌یابند، متوقف خواهد کرد.

سایه بی‌اعتمادی بر روابط دیپلماتیک واشنگتن- بوگوتا

ترامپ در نخستین روزهای ریاست جمهوری خود با ارسال هواپیماهای نظامی حامل مهاجران کلمبیایی در غل و زنجیر، خشم همتای کلمبیایی خود را برانگیخت. پترو نیز از فرود دو هواپیمای آمریکایی با کلمبیایی‌های اخراج شده به آن شیوه تحقیرآمیز جلوگیری کرد و دستور داد که اخراج‌شدگان را تحویل گرفته و بدون زنجیر به وطن خود بازگردانند.

واکنش قلدرمابانه ترامپ با تهدید به اعمال تعرفه و محدودیت ویزا برای مقام‌های کلمبیایی همراه بود و این درگیری به لطف تدابیر دیپلماتیک فروکش کرد.

از آن زمان به بعد، دوره بی‌اعتمادی و بی‌ثباتی در روابط دیپلماتیک که امروز نیز وجود دارد، نه تنها در روابط کلمبیا با آمریکا، بلکه در بسیاری دیگر از کشورهای آمریکای لاتین آغاز شد.

در این چارچوب، کلمبیا که از لحاظ تاریخی ثابت‌ترین و سرسخت‌ترین متحد ایالات متحده بوده است، «نگاه به سایر جهان» و نه فقط به همسایه شمالی را آغاز کرد.

رئیس‌جمهوری کلمبیا در جریان سفر به چین به دنبال دیدار با «دیلما روسف» رئیس «بانک توسعه جدید» متعلق به گروه اقتصادهای نوظهور «بریکس» از آغاز روند پیوستن به این نهاد مالی خبر داد و بر اهمیت این موسسه به عنوان ابزاری کلیدی برای تامین پروژه‌ها در این کشور آمریکای جنوبی تاکید کرد.

 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها