آغاز مسیری تازه برای توسعه گردشگری فرهنگی در جزیره کیش

آغاز مسیری تازه برای توسعه گردشگری فرهنگی در جزیره کیش

 کیش - ایرنا - هشت اثر از میراث‌فرهنگی ناملموس جزیره کیش شامل غذاهای سنتی، بازی‌های بومی و فنون معماری محلی، در نشست اخیر شورای ملی ثبت وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید که این اقدام، در واقع سرآغازی برای فعال‌سازی ظرفیت‌های فرهنگی کیش در مسیر توسعه گردشگری پایدار و هویت‌محور ارزیابی است.

به گزارش ایرنا، این هشت عنصر فرهنگی در کیش شامل هنر «پخت نان لوس، غذای مچبوس، خوراک مضروبه، شیرینی سنتی لگیمات (لقیمات)، بازی محلی کی‌رام، بازی محلی مکسی، هنر ساخت فضای معماری بومی مربعه (مصیف) و هنر ساخت فضای معماری بومی مجلسی (مضیف)» است که با تلاش اداره‌کل ثبت آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی وزارت میراث‌فرهنگی و مشارکت معاونت گردشگری، میراث‌فرهنگی و صنایع‌دستی سازمان منطقه آزاد کیش و با همراهی پژوهشگران محلی و جامعه بومی در فهرست میراث‌فرهنگی ناملموس کشور به ثبت رسیده‌اند.

همچنین در این نشست که با حضور اعضای شورای ثبت، کارشناسان وزارتخانه، مدیران سازمان منطقه آزاد و نمایندگان محلی برگزار شد، روند مستندسازی و شناسایی این عناصر فرهنگی ارائه و پس از بررسی، به‌صورت رسمی ثبت شد.

ثبت آثار فرهنگی، آغاز مسیر جهانی‌سازی میراث فرهنگی کیش است

مدیرکل ثبت آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی اخیرا در حاشیه این نشست گفت: این هشت اثر، نمایندگان برجسته‌ای از فرهنگ زنده جزیره کیش هستند که منعکس‌کننده شیوه زندگی، مهارت‌ها، آیین‌ها و سنت‌های نسل‌های گذشته ساکنان این منطقه‌اند.

علیرضا ایزدی تاکید کرد: امروز، ثبت آن‌ها گامی بزرگ در جهت احیای هویت فرهنگی و آماده‌سازی زیرساخت برای ثبت جهانی است.

وی تاکید کرد: با بهره‌گیری از ظرفیت‌های علمی، فرهنگی و مشارکت بومیان، پرونده‌هایی در حوزه‌های آیینی، غذایی، اقلیمی و معماری در حال آماده‌سازی برای معرفی در سطح جهانی هستند.

آغاز مسیری تازه برای توسعه گردشگری فرهنگی در جزیره کیش

باید فرهنگ را از حاشیه خارج کرد و به گردشگری پیوند زد

علی حسنلو معاون گردشگری سازمان منطقه آزاد کیش نیز ثبت این آثار را نقطه عطفی برای تغییر رویکردها دانست و گفت: نگاه به میراث فرهنگی در سال‌های گذشته بیشتر تزئینی و حاشیه‌ای بوده است؛ امروز باید این نگاه تغییر کند و از ظرفیت‌های فرهنگی کیش به‌عنوان مزیت راهبردی برای گردشگری استفاده شود.

حسنلو افزود: این هشت عنصر آغاز راه است؛ ما از زمانی که ماموریت جدید را آغاز کردیم، احیای بخش‌های فراموش‌شده جزیره را در اولویت قرار دادیم؛ زیرا معتقدیم کیش فقط مقصد تفریحی نیست، بلکه جزیره‌ای با اصالت و هویت تاریخی چند هزار ساله است.

آغاز مسیری تازه برای توسعه گردشگری فرهنگی در جزیره کیش

حریره؛ شهری تاریخی با یافته‌های تازه و جذاب

در بخش دیگری از این نشست، به کاوش‌های اخیر در شهر تاریخی حریره جزیره کیش نیز اشاره شد.

حسنلو با بیان اینکه فعالیت‌های باستان‌شناسی پس از حدود سه دهه در این منطقه از سر گرفته شده است، گفت: حریره شهری ساحلی با قدمت بیش از هزار سال است که در دوره‌های ایلخانی و اسلامی رونق داشته است.

وی اضافه کرد: در کاوش‌های اخیر، یافته‌هایی همچون اسکلت یک قایق چوبی، بقایای کارگاه‌های دریایی و ساختار مهندسی آب در خانه‌های تاریخی کشف شده که نشان‌دهنده دانش فنی ساکنان گذشته و نقش کلیدی کیش در بازرگانی خلیج فارس بوده است.

معاون گردشگری سازمان منطقه آزاد کیش تصریح کرد: هدف‌مان در گام بعدی، ورود به باستان‌شناسی زیرآب در امتداد بندر تاریخی حریره است تا رازهای بیشتری از تاریخ دریامحور جزیره را کشف کنیم.

از «مصیف» تا گردشگری فرهنگی؛ مسیر آینده کیش

یکی دیگر از برنامه‌های کلیدی اعلام‌شده در این نشست، ساخت نمادین یک «مصیف» (سازه سنتی بومی) در یکی از نقاط فرهنگی جزیره بود. این سازه قرار است محلی برای معرفی سبک معماری سنتی و برگزاری آیین‌ها، کارگاه‌های فرهنگی و جشنواره‌های مرتبط با میراث کیش باشد.

افق پیش رو؛ گردشگری فرهنگی با پشتوانه هویت بومی

ایزدی ابراز امیدواری کرد که با حمایت بیشتر سازمان منطقه آزاد و تدوین برنامه‌های میان‌مدت، زمینه ثبت آثار دیگر نیز فراهم شود.

برای مناسبت‌هایی نظیر روز کیش، می‌کوشیم پرونده‌های جدیدی را به شورای ثبت ارائه دهیم. این روند، کیش را در جایگاهی فراتر از مقصد گردشگری تفریحی و تجاری؛ به‌عنوان جزیره‌ای با ظرفیت فرهنگی در سطح ملی و جهانی. قرار می‌دهد.

 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها