عبدالرضا بیگناه روز سهشنبه در مصاحبه با خبرنگار ایرنا افزود: به علت مشکلات در روند صادرات و نیز پیمان سپاری ارزی صادر کنندگان و لزوم بازگرداندن ارز حاصل از صادرات و فروش آن به نرخ تعیین شده از سوی دولت، صادرات عسل به کمتر از یک هزار تن رسیده است.
وی اظهار کرد: من که خودم زمانی صادر کننده عسل بودم، به خاطر همین مشکلات پنج سال است که دیگر عسل صادر نمیکنم و تولید محصول خود را نیز کاهش دادهام.
رییس انجمن زنبورداران و تولید کنندگان عسل ایران تاکید کرد: اگر مازاد عسل تولید شده در کشور صادر نشود، قیمت فروش محصول در داخل کشور پایین مانده و این صنعت به مرور از بین رفته و بازارهای بینالمللی عسل مرغوب ایران هم از دست میرود.
وی میزان تولید عسل در ایران در سال گذشته را ۱۲۷ هزار و ۷۰۰ تن اعلام کرد و ادامه داد: از این میزان تولید، ۶۵ هزار تن در داخل مصرف میشود و مابقی محصول نیز بسته به میزان تولید سالانه باید به خارج از کشور صادر شود.
بیگناه با بیان این صنعت زنبورداری ایران در صورت تدوام روند کنونی محکوم نابودی است، اظهار کرد: صنایع بستهبندی، واحدهای فروش، شغل تولید کنندگان و زنبورداران همه در تولید محصول خلاصه می شود و تنها راه گره گشایی از این صنعت، تسهیل در امر صادرات است.
وی بیان کرد: در سالهای قبل محصولات کشاورزی و عسل از مالیات و پیمان سپاری ارزی معاف شده بود ولی از سال ۹۷ به بعد با اجرای قانون الزام به بازگرداندن ارز حاصل از صادرات و فروش به قیمت نیمایی، صادر کنندگان عسل دیگر رغبتی به صادرات ندارند چرا که فروش ارز حاصل از صادرات به قیمت دولتی، تکافوی هزینههای آنها را نمیکند.
رییس انجمن زنبورداران و تولید کنندگان عسل ایران همچنین گفت: این مشکل در صادرات در نهایت به زیان تولید کننده تمام شده و قیمت فروش محصول عسل در بازار پایین مانده است و امروز یک کیلو عسل به اندازه یک کیلو پنیر و یا سایر محصولات کشاورزی هم ارزش ندارد.
وی با انتقاد از سمپاشی باغات با سموم زنبورکش و نبود داروهای مکمل برای جلوگیری از تلفات در زنبورستانها افزود: در نبود زنبور عسل، ۹۵ درصد گیاهان و درختان طبیعت در معرض جدی نابودی قرار می گیرد به طوری که کارشناسان معتقدند اگر زنبورعسل گرده افشانی نکند، حیات در کره زمین به طور جدی دچار مشکل شده و تامین محصولات و مواد غذایی دچار چالش اساسی میشود.
بیگناه، خواستار حمایت دولت و جهاد کشاوری از صنعت زنبورداری شد و اظهار کرد: این صنعت علاوه بر اشتغال پایدار، ارزآوری خوبی دارد و با توجه به کیفیت عسل ایران در دنیا، این صنعت نیازمند حمایت جدی است.
وی بیان کرد: ایران سومین تولید کننده عسل جهان بعد از چین و ترکیه به شمار میرود و در داخل کشور نیز استانهای آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل، فارس، کردستان، اصفهان و مازندران استانهای عمده تولید کننده عسل هستند.
رییس انجمن زنبورداران و تولید کنندگان عسل ایران، تعداد زنبورستانهای کشور را ۹۲ هزار و ۱۲۲ واحد و تعداد کلنیهای زنبور عسل ایران را ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار کندو ذکر کرد و گفت: در مجموع علاوه بر تولید ۱۲۷ هزار تن عسل، سالانه ۱۱ تن ژل رویال، ۸۶۲ تن گرده گل، ۲۱۱ تن بره موم، ۲ هزار و ۶۰۰ تن موم و ۹.۶ کیلوگرم زهر زنبور عسل در ایران تولید میشود.
وی استان اردبیل را مهد عسل ایران عنوان کرد و با اشاره به شهرت داخلی و بینالمللی عسل سبلان گفت: متاسفانه صنعت زنبورداری در این استان به علت کاهش صادرات و افزایش هزینه تولید زیان جدی دیده به طور که تنها دو واحد کارخانه بسته بندی عسل در این استان فعال است در حالی که بیش از ۲۰ واحد مجوز گرفته و به علت نبود صادرات همه از چرخه تولید خارج شدهاند.
این تولید کننده عسل خواستار توجه مردم به کیفیت محصول و خرید آن از مراکز و فروسندگان معتبر شد و بیان کرد: بر خلاف تصور عموم، رس بستن عسل دلیل بر کیفیت پایین آن نیست و اتفاقا، اگر عسل زود رس بیندد، نشانه مرغوبیت و کیفیت بالای آن است.