سعید محمودی روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: «رضا شاهینفر» مسافر نوروزی علاقمند به محیط زیست با مسئولیت پذیری پس از تصویر برداری از این گونه های ارزشمند، فیلم آن را به صورت محرمانه در اختیار اداره کل حفاظت محیط زیست استان خراسان رضوی قرار داد.
وی بیان کرد: در پی انتشار این ویدئو، تیمی از کارشناسان اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی با همکاری اداره کل حفاظت محیط زیست استان سمنان اقدام به راستیآزمایی میدانی در محل مورد نظر کردند که نتایج این بررسی میدانی حاکی از حضور سه قلاده یوزپلنگ آسیایی در این منطقه بود.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان خراسان رضوی ادامه داد: بررسیهای دقیق کارشناسی و بازبینی میدانی فیلم دریافتی، صحت حضور این گونه در معرض خطر را در محدودهای از زیستگاه طبیعی استان تأیید کرده است، این مشاهده کمنظیر از اهمیت بالایی برخوردار بوده و نشاندهنده شرایط مساعد زیستگاه و امنیت کافی این منطقه است.
وی اظهار کرد: با توجه به وضعیت بحرانی این گونه، هر مشاهدهای از یوز آسیایی باید به عنوان فرصت طلایی در جهت تقویت اقدامات حفاظتی تلقی شود.
محمودی گفت: یوزپلنگ آسیایی یکی از با ارزشترین ژنهای کره زمین است و گونه ای در معرض خطر و دارای شرایط بحرانی است، از این رو تدوین و اجرای برنامههای مشترک بین استانی و ملی، داشتن برنامه منسجم یکپارچه در جهت آگاهی بخشی و بیان ارزشهای ژنتیکی خاص کشور، بهرهگیری از فناوریهای نوین نظیر دوربینهای تلهای و پایش ماهوارهای و همچنین جلب مشارکت جوامع محلی در این زمینه بسیار حائز اهمیت است.
افزایش برنامههای آموزشی پس از مشاهده سه قلاده یوزپلنگ
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان خراسان رضوی در ادامه گفت: در پی این مشاهده برنامههای آموزشی و آگاهیبخشی در حوزه حفاظت از محیط زیست و گونههای در معرض خطر با جدیت بیشتری و با همکاری دو استان خراسان رضوی و سمنان در حال پیگیری است.
وی افزود: این آموزش ها گامی بزرگ در مسیر جلب توجه افکار عمومی به ضرورت حفظ تنوع زیستی و صیانت از زیستگاههای طبیعی است، افزایش سطح آگاهی عمومی، مشارکت جوامع محلی و آموزش نسل جوان از جمله محورهای اصلی برنامههای پیشرو خواهد بود که با هدف تقویت همبستگی ملی در حمایت از طبیعت در حال اجرا است.
محمودی بیان کرد: حفاظت از یوز آسیایی تنها یک مسئولیت محلی یا ملی نیست بلکه یک وظیفه جهانی در قبال میراث طبیعی کره زمین است، می بایست با همافزایی ظرفیتهای علمی، فنی و اجرایی، گامهای مؤثری برای تضمین بقاء این گونه ارزشمند برداریم.
به گزارش ایرنا، IUCN یا همان اتحادیه بینالمللی حفاظت طبیعت به عنوان معتبرترین مرجع اعلام نظر درباره وضعیت حفاظتی گونههای جانوری و گیاهی هر پنج تا ۱۰ سال وضعیت گونه های حیات وحش را در طبیعت سراسر جهان ارزیابی و نتیجه آن را منتشر میکند، طبق آخرین فهرست اعلامی از سوی این سازمان جهانی، یوزپلنگ آسیایی در فهرست قرمز قرار دارد زیرا به شدت در معرض خطر انقراض بوده و شرایط ادامه حیاتش در طبیعت بسیار بحرانی خوانده شده است.