به گزارش ایرنا، مردادماه سال گذشته بود که مشوقهای احیاء و تقویت سکونت در بافتهای تاریخی- فرهنگی کشور در جلسه شورای عالی معماری و شهرسازی مصوب شد تا موجب تحول و رونق در حفظ و احیی بافتهای ارزشمند تاریخی کشور شود.
یکی از محورها و بافتهایی که نسلهای عصر حاضر ایران از پیش تا پس از انقلاب اسلامی از آن خاطره دارند بیشک محور لالهزار تهران است که امروزه کاربری و بورس فروش سیم، کابل، لوستر و الکتریکیها شده است اما در دل این مغازهها و در کوچه پس کوچههای این نماد مدرنیته که تبدیل به نوستالژی شده، بد نیست که بدانیم ۱۸ سالن سینما و تماشاخانه خاک میخورند.

این سینماها، هتلها و تماشاخانهها که فضای پیرامونی آنها حالا تبدیل به مراکز اقتصادی پرخطر به لحاظ بافت فرسوده شده، در کشمکش تصمیمات مدیران است، بارها اعلام شده باید طرحی جامع برای این محور تغریف شود و حتی صحبت از انتقال بورس لوازم برقی به نمایشگاه شهر آفتاب بوده اما در نهایت هیچ اتفاقی جزء خاک خوردن این بخشی از آثار ملموس خاطرات تاریخ معاصر رخ نداده است.
از منظر فرهنگی اسلامی-ایرانی، لالهزار را میتوان صحنه جدال و گفتوگوی دو جریان دانست؛ از یکسو، میل به تجدد و نمایش فرهنگ غربی و از سوی دیگر، ریشههای عمیق هویت اسلامی و ایرانی که همواره در برابر استحاله ایستادگی میکردند. در لالهزار قدیم، اگرچه مظاهر غربی به چشم میآمد، اما روح خلاق هنر ایرانی، از موسیقی سنتی تا نمایشهای ریشهدار در فرهنگ بومی، توانست خود را حفظ کرده و حتی از این فضا برای تکامل استفاده کند.
امروزه با گذشت دههها، بازآفرینی فرهنگی لالهزار میتواند فرصتی برای احیای آن با هویت اسلامی-ایرانی باشد؛ خیابانی که روزگاری پرچمدار مدرنیسم بود، میتواند با بازسازی معماری اصیل، راهاندازی نگارخانهها، مراکز فرهنگی و کارگاههای هنر سنتی، به قلب تپندهی فرهنگ ملی تبدیل شود.
لالهزارِ نو، نه در تقابل با گذشته، بلکه در ادامه مسیر آن، میتواند روایتگر فرهنگ ایرانی باشد که همزمان ریشهدار، پویا و جهانی است. در این راستا جلساتی تحت عنوان نقش جدیدی برای لالهزار فرهنگی برگزار میشود و شهردار منطقه ۱۲ تهران در جلسه دوم آن بر احیاء و تبدیل این محور به مرکز رویدادهای فرهنگی و ایرانی و اسلامی تاکید کرد.
محمد آیینی با اشاره به مشوقهایی که در لایحه شورای اسلامی شهر تهران و مصوبه جامع مردادماه سال گذشته به ساکنان و سرمایهگذاران بافت تاریخی داده شده است بر اهمیت اطلاعرسانی آنها تاکید کرد و افزود: بازآفرینی دارای ۲ بُعد کالبد و عملکرد است و باید در بازآفرینی بافت تاریخی به ارتباط بین ۲ نسل و حفظ ارزشهای ماندگار نسل گذشته توجه شود. مدیریت شهری برای پویایی یک شهر علاوه بر آموزش شغلی شهروندان به جذب درآمد شهرداری نیز کمک کند.
وی در ادامه بر احیای محور لاله زار با محوریت ایجاد شب زندگی تاکید کرد و افزود: منطقه ۱۲ باید با کوتاه کردن فرآیندها و تسریع مجوزها برای احیای بافتهای تاریخی به مقصد گردشگری تهران تبدیل شود.
در ادامه انتقال حق توسعه TDR نورپردازی خیابان و ایجاد فضای فرهنگی در خانه اتحادیه و تئاتر نصر مورد بحث قرار گرفت و بر اهمیت نشاط و گذر فرهنگی لالهزار تاکید شد. در بخش نهایی راهکارهای کوتاهمدت مانند پروژههای محرک توسعه رفع زوائد بصری و بهبود منظر شهری مطرح شد و همچنین اهمیت همکاری میان سازمانها و نهادهای مختلف برای احیای شبهای لالهزار و جذب گردشگر مورد تاکید قرار گرفت.

این نشست با حضور سیداحمد علوی عضو شورای اسلامی شهر تهران، ترانه یلدا معمار و شهرساز، نوا توکلیمهر معمار و طراح شهری، امیر انوشفر معمار و مرمتگر و جمعی از متخصصان به منظور بررسی افقهای نوین برای محور لالهزار تهران برگزار شد. در ادامه ترانه یلدا به بررسی وضعیت تردد روزانه ۶ هزار موتورسیکلت در لالهزار و اهمیت حفظ هویت موجود پرداخت و احمد علوی بر ضرورت حفظ میراث فرهنگی و تسهیل امتیازات برای مالکان تاکید کرد.
این نشست نشان داد که احیای لالهزار نیازمند تلاش جمعی، برنامهریزی بلندمدت و حمایت همهجانبه است تا این نماد مدرنیسم ایرانی دوباره جان گیرد.