به گزارش ایرنا، با توجه به خشکسالی های یک دهه اخیر و کمبود آب متاسفانه شاهد استفاده غیرمجاز از فاضلاب های تصفیه نشده و آب های آلوده در برخی از نقاط استان هستیم و این محصولات کشاورزی هم مستقیماً در زنجیره غذایی شهروندان قرار می گیرد.
آبیاری با این آب های آلوده در کنار مخاطرات بهداشتی آن؛ آلودگی خاک و آبهای زیرزمینی را به همراه دارد، چالشی که یک روی سکه آن معیشت کشاورزان و روی دیگرش سلامت مردم و محیط زیست را نشانه گرفته است.
به گفته کارشناسان بهداشتی، آبیاری محصولات کشاورزی با آب های نامتعارف، فاضلاب و پساب های صنعتی باعث ایجاد انواع بیماری های عفونی و سرطان های مختلف در مصرف کنندگان این محصولات می شود.
آبیاری مزارع با آبهای نامتعارف از نظر قانونی و بهداشتی ممنوع است، به خاطر آلودگی های میکروبی، شیمایی، وجود سموم و مواد صنعتی که در این آبها هستند می توانند انواع بیماری را منتقل کنند.
براساس ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی قانوگذار استفاده از فاضلاب خام را برای مصارف کشاورزی ممنوع کرده است. اما آیا تا کنون افراد متخلف برای انجام این تخلفات به محاکم قضایی معرفی شده اند؟ آیا عزم جدی در مسوولان قضایی استان فارس برای برخورد با چنین تخلفاتی وجود دارد؟
۲۸ فروردین ماه امسال فیلمی در شبکههای اجتماعی منتشر شد که پرده از یک موضوع خطرناک برداشت، طبق این فیلم کشت گندم در منطقه کوی اتحاد (گردخون) با فاضلاب خام و آلوده به مواد شیمیایی، داروهای شیمیدرمانی و زبالههای بیمارستانی انجام می شد. همین فیلم زنگ خطر را برای سلامت عمومی به صدا درآورد.
سلامت مردم خط قرمز دستگاه قضایی
دادستان مرکز استان فارس گفت: ۸۶۰ هکتار از اراضی آلوده به فاضلاب خام و پساب آلوده در منطقه جنوب شرق شیراز امحا شد.
کامران میرحاجی اظهار کرد: در راستای صیانت از حقوق عامه در اقدامی قاطع و هماهنگ و بر اساس مصوبات کارگروه نظارت و پیگیری حقوق عامه دادستانی مرکز استان فارس ۸۶۰ هکتار از اراضی آلوده به فاضلاب خام و پساب آلوده در منطقه جنوب شرق شیراز امحا شد.
وی با اشاره به ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی (بخش تعزیرات)، اضافه کرد: آبیاری محصولات کشاوری بدون مجوز و با آبهای غیر متعارف باعث تهدید سلامتی مردم و به خطر افتادن بهداشت عمومی میشود که پس از دریافت گزارشات مردمی و گزارشات دستگاههای ذیربط از جمله دانشگاه علوم پزشکی و شبکه بهداشت، در اقدامی هماهنگ با سازمانهای مسئول محصولات این مزارع پیش از برداشت و قبل از عرضه در بازار امحا شد.
با افراد خاطی مطابق مقررات برخورد میشود
وی با بیان اینکه تهدید علیه بهداشت و سلامت عمومی جامعه در قانون جرم انگاری شده است، گفت: با افراد خاطی مطابق مقررات برخورد میشود.
دادستان شیراز تصریح کرد: تکلیف نهادهای ناظر و مسئول در این حوزه ساماندهی فاضلاب خام و پساب آلوده و پیشگیری و ممانعت از دسترسی متخلفین به آبهای نامتعارف است و در این راستا تذکرات قانونی به دستگاههای ذیربط داده شده است.
وی تاکید کرد: دستورات لازم در خصوص جلوگیری از تکرار بزه ارتکابی و آبیاری مزارع با آبهای آلوده و نامتعارف در دستور کار معاونت صیانت از حقوق عامه دادستانی قرار دارد و عملکرد دستگاهها در این خصوص، با دقت و جدیت رصد میشود.
برااس این گزارش پس از دریافت گزارشات متعدد از طریق رسانهها و فضای مجازی مبنی بر آبیاری برخی مزارع کشاورزی اطراف شیراز با آبهای آلوده و غیر متعارف موضوع در دستور کار دادستانی مرکز استان قرار گرفت و در اقدامی هماهنگ محصولات این مزارع پیش از برداشت امحاء شد.