به گزارش ایرنا به نقل از دفتر نخستوزیری انگلیس، در این تماس تلفنی که با حضور «کییر استارمر» نخستوزیر انگلیس، «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا، «امانوئل مکرون» رئیسجمهور فرانسه، «فریدریش مرتس» صدراعظم آلمان و «جورجیا ملونی» نخستوزیر ایتالیا برگزار شد، رهبران غربی با اشاره به «هزینههای فاجعهبار جنگ» برای دو طرف درگیر، از روسیه خواستند تا با رویکردی جدی به روند صلح و گفتوگوهای سیاسی بازگردد.
این تماس تلفنی در آستانه گفتوگوی دوجانبه میان ترامپ و ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه انجام شد که انتظار میرود امروز (دوشنبه) برگزار شود و محور آن بررسی امکان توقف درگیریها و سازوکارهای آتشبس باشد.
رهبران پنج کشور غربی همچنین ادعا کردند که در صورت خودداری مسکو از مشارکت جدی در روند آتشبس، گزینه تشدید فشارها از طریق ابزار تحریمهای اقتصادی در دستور کار خواهد بود. آنها تأکید کردند که گفتوگوهای بعدی در این زمینه بهزودی ادامه خواهد یافت.
این تماس تلفنی در ادامه رایزنیهای فشرده رهبران اروپایی با واشنگتن انجام شد. پیش از این و پس از گفتوگوهای مستقیم نمایندگان روسیه و اوکراین در استانبول که منجر به توافق اولیه برای تبادل هزار اسیر جنگی شد اما پیشرفتی در زمینه آتشبس حاصل نکرد، تلاشهایی برای ایجاد هماهنگی بیشتر میان رهبران اروپا و دولت آمریکا صورت گرفت.
رهبران فرانسه، آلمان، انگلیس و لهستان هفته گذشته بهطور همزمان به کییف سفر کرده و حمایت خود را از پیشنهاد آتشبس ۳۰ روزه بیقید و شرط اعلام کرده بودند. آنها در دیدار با رئیسجمهور اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، خواستار اعمال فشار مشترک بر مسکو برای پایان دادن به جنگ شدند.
امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، در حاشیه سفر اخیر خود به آلبانی، ضمن انتقاد از سکوت کرملین نسبت به پیشنهادهای مطرحشده از سوی آمریکا، اعلام کرد که کشورهای اروپایی به هماهنگی کامل با واشنگتن ادامه خواهند داد. کییر استارمر نیز در مواضعی مشابه، تأکید کرده بود که اکنون «اروپاییها و ترامپ در حال هماهنگی با یکدیگر هستند».
برخی تحلیلگران معتقدند که تماس تلفنی اخیر رهبران غربی، بهویژه در آستانه گفتوگوی ترامپ و پوتین، تلاش برای ایجاد جبههای واحد با ترامپ برای دادن به جنگ اوکراین است.
این در حالی است که جنگ اوکراین در پی بیتوجهی غرب نسبت به نگرانیهای امنیتی مسکو درباره گسترش مرزهای ائتلاف نظامی ناتو شکل گرفت. روسیه در واکنش به نادیده گرفتن دغدغههای امنیتی خود از سوی غرب، بهویژه آمریکا، در پنجم اسفند ۱۴۰۰ (۲۴ فوریه ۲۰۲۲) به اوکراین حمله کرد.
طی این مدت، کشورهای عضو ناتو با کنار گذاشتن گزینه دیپلماتیک، با ارسال کمکهای گسترده نظامی به کییف به تداوم جنگ دامن زدهاند و با تجهیز اوکراین به سلاحهای سنگین، مسیر تقابل را بر تنشزدایی ترجیح دادهاند.