به گزارش روز یکشنبه ایرنا، درگیری نظامی اخیر میان هند و پاکستان در منطقه مورد مناقشه کشمیر که پس از حمله تروریستی پهلگام در ۲ اردیبهشت ماه و همچنین حمله موشکی هند در ۱۷ اردیبهشت رخ داد، آزمونی مهم برای سلاحهای خارجی بود.
درحالیکه پاکستان از ساقط کردن چندین جنگنده هند با استفاده از تسلیحات چینی خبر داده است، اما دهلینو از دست دادن هیچ کدام از هواپیماهایش را تایید نکرده است. روزنامه واشنگتن پست نوشت: مقامهای هندی در نشست خبری هفته گذشته تصاویری از آنچه که به نظر میرسید بقایای موشکهای هوا به هوای چینی PL-۱۵E باشد، نشان دادند.
این روزنامه افزود: در صورت تأیید، استفاده واقعی از جنگندههای J-۱۰C و موشکهای PL-۱۵E ساخت چین برای اولین بار در درگیریهای اخیر بوده است. طبق گزارشها موشکهای PL-۱۵E توسط نیروهای هندی بازیابی شدهاند.
به نوشته واشنگتن پست، چین در سالهای اخیر روابط اقتصادی و نظامی خود را با پاکستان عمیقتر کرده است و اکنون حدود ۸۰ درصد از تسلیحات وارداتی این کشور را تأمین میکند. این همکاری در راستای ایجاد توازن در برابر هند است که مدتهاست با چین اختلاف مرزی دارد.
بر اساس این گزارش، پاکستان در سال ۲۰۲۱ بهعنوان اولین خریدار خارجی، جنگندههای J-۱۰C را دریافت کرد و در رژه روز ملی ۲۰۲۲ آنها را به نمایش گذاشت. دهلی نو روز چهارشنبه در بیانیهای ادعا کرد که نیروهایش تنها در عرض ۲۳ دقیقه «سامانههای دفاع هوایی پاکستان که توسط چین تأمین شده بود را دور زده و مختل کردهاند».
از دید روزنامه واشنگتن پست، پکن به عنوان یک قدرت نظامی رو به رشد در جنوب آسیا نقش حساسی دارد؛ این منطقه میتواند به اولین میدان آزمایش واقعی برای زرادخانه و اثربخشی چین در برابر تسلیحات غربی تبدیل شود.
در این گزارش آمده است: همزمان با شدت گرفتن درگیریهای مرزی در هفته گذشته، جلسات متعددی در اسلامآباد و پکن در حال برگزاری بود و دیپلماتهای چینی برای ارزیابی پیامدهای احتمالی آن تلاش میکردند. از جمله نگرانیهای آنها این بود که هرگونه نمایش آشکار موفقیتهای چین در میدان نبرد میتواند تنشزدایی شکننده این کشور با هند را از بین ببرد درحالیکه پکن در تلاش است تا خود را به عنوان یک نیروی ثباتبخش در آسیا، معرفی کند.
یکی از افرادی که در پکن از مذاکرات هفته گذشته بین مقامهای چینی مطلع شده بود، به واشنگتن پست گفت: وضعیت در چین با دقت بسیار زیادی مدیریت میشود. شکی نیست که پکن میخواهد قدرت توسعه صنعت نظامی خود را نشان دهد، اما اکنون زمان مناسبی برای درگیر شدن در دعواهای بیهوده نیست.
طبق این گزارش، پکن همچنان در مورد تحت فشار قرار دادن بیش از حد دهلی نو محتاط است. هنگامی که روابط پس از درگیریهای دره گالوان رو به وخامت گذاشت، واشنگتن به سرعت برای نزدیکتر کردن هند به ائتلاف کشورهایی که با نفوذ رو به رشد چین در آسیا مقابله میکنند، اقدام کرد.