راه‌اندازی ۶ کمیته فنی در اجلاس وزیران علوم کشورهای اسلامی

راه‌اندازی ۶ کمیته فنی در اجلاس وزیران علوم کشورهای اسلامی

 تهران- ایرنا- وزیر علوم، تحقیقات و فناوری از ‌راه‌اندازی ۶ کمیته فنی در اجلاس وزیران علوم کشورهای اسلامی خبر داد و گفت: این کمیته‌ها پس از برگزاری نخستین اجلاس در آلماتی، فعال نبوده است.

به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، حسین سیمایی روز یکشنبه در گفت و گوی خبری با رسانه‌ها، همزمان با آغاز دومین اجلاس وزیران آموزش عالی کشورهای عضو سکوی گفت‌وگوی سازمان همکاری اسلامی موسوم به او.آی.سی اظهار داشت: این کمیته‌ها شامل فناوری‌های نوین و نوآوری‌های، بهداشت و پزشکی، امنیت غذایی آب تغییرات اقلیمی و چالش‌های زیستی، توسعه آموزش سرمایه انسانی با محوریت توسعه مهارت های پایه عالی فنی و حرفه ای و رشد شتاب دهی و تجاری سازی فناوری است.

وزیر علوم با تمرکز بر توسعه آموزش و مهارت برای آینده‌ای مبتنی بر هوش مصنوعی افزود: در این دوره بنای فعالیت را بر تقویت دیپلماسی علمی گذاشتیم و رایزن های علمی هم در این زمینه فعال تر شده تا از ظرفیت نخبگان برای تبادل تجربه استفاده شود.

وی به پیشینه ایده سکوی گفت و گوی سازمان همکاری اسلامی اشاره کرد و ادامه داد: هسته اولیه این ایده با تایید ۱۵ کشور تصویب شد که هدف این سکو بهره‌مندی از ظرفیت کشورهای برتر جهان اسلام در حوزه علوم و فناوری، برای رسیدگی به چالش‌های علمی و فناورانه است که کشورها و جوامع مسلمان با آن روبرو هستند.

وزیر علوم افزود: از یک نگاه این سکو در واقع، به‌مثابه موتور پیشران دولت‌های اسلامی است که می‌تواند آنها را به‌سمت جلو حرکت دهد که امید است با همکاری یکدیگر، بتوانیم سهم خود را برای غلبه بر این دشواری‌ها و چالش‌ها ایفا کنیم.

سیمایی یادآورشد: در قلمرو علوم، آموزش و فناوری، سیاست‎ های مختلفی در سطوح ملی معرفی شده و درحال اجرا هستند که هرکدام از دولت‌های مسلمان، آنها را به فراخور اولویت‌ها و ظرفیت‌های ملی خود اجرا می‌کنند.

وی افزود: ساماندهی نظام ملی نوآوری و تدوین و طراحی برنامه‌هایی که می‌توانند به افزایش سهم علوم و فناوری در توسعه و رشد اقتصادی منجر شوند و همچنین برنامه‌ریزی برای افزایش سهم پژوهش و آموزش در تولید ناخالص داخلی و نیز تلاش نظام‌مند برای درگیرکردن و شریک‌سازی لایه‌های مختلف جامعه در ابعاد مختلف علوم ‌وفناوری، همه از سیاست‌گذاری‌های حوزه علوم و فناوری به شمار می رود که در کشورهای اسلامی در حال تدوین و اجرا است.

وزیر علوم تاکید کرد: وظیفه ما به‌عنوان نمایندگان و سفرای کشورهای اسلامی که مسئول پیگیری دیپلماسی علوم و فناوری هستیم، ایجاد هم‌گرایی و هم‌سویی در استراتژی‌ها، سیاست‌ها و برنامه‌های ملی علم، فناوری و نوآوری در سطوح فراملی با بهره گیری از فرصت و بستری است که سازمان‌ها، مجامع و ترتیبات چندجانبه بین‌المللی مانند OIC-۱۵ پیش‌روی ما می‌گذارند.

سیمایی اظهار امیدواری کرد که نخستین سند هوش مصنوعی جهان اسلام پس از آماده سازی پیش نویس سند و ارایه دغدغه ها، به کشورها ارسال و نهایی شده و امید است به عنوان سند مشترک همه کشورهای اسلامی به تصویب برسد.

وی در ادامه بر اهمیت هوش مصنوعی تاکید کرد و گفت که هوش مصنوعی یک فناوری ضروری و مهم برای بشر است، اما در عین حال می‌تواند میلیون‌ها شغل را از بین ببرد و میلیون‌ها شغل را ایجاد کند.

وزیر علوم در این نشست به یکی از رفتارهای ضد اخلاقی در هوش مصنوعی اشاره کرد و یادآورشد: نمونه آن استفاده غیر اخلاقی از این فناوری توسط رژیم اشغالگر قدس در جنگ ظالمانه ای است که علیه مردم بی دفاع فلسطین و صاحبان این سرزمین بکار گرفت.

وی تاکید کرد که این برنامه در راستای سیاست رسمی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر فعال بودن در حوزه‌های علم و فناوری دنبال می‌شود.

وزیر علوم همچنین به فعالیت کمیسیون ملی یونسکو در ایران اشاره کرد و گفت: نمایندگی ما در یونسکو بیش از قبل فعال شده است و در زمان حاضر سندی در حوزه اخلاق و هوش مصنوعی در یونسکو در حال تدوین است که ما ایده جمهوری اسلامی را منتقل کرده‌ایم و این ایده در مرحله اول پذیرفته شده است.

به گزارش ایرنا، دومین اجلاس وزیران آموزش عالی کشورهای عضو سکوی گفت‌وگوی سازمان همکاری اسلامی موسوم به او.آی.سی امروز یکشنبه در سطح هیات کارشناسی گشایش یافت‌.

این اجلاس فردا دوشنبه در سطح وزیران با حضور معاون اول رئیس جمهور در هتل اسپیناس پالاس تهران ادامه می یابد.

ایران برای نخستین بار میزبان این رویداد مهم علمی کشورهای عضو همکاری های اسلامی در تهران است.

پیشینه سکوی گفت وگوی او. آی.سی

طرح سکوی گفت‌وگوی سازمان همکاری‌های اسلامی در سال ۹۵ با پیشنهاد قزاقستان و مشارکت ۱۵ کشور پیشرو در فناوری مانند قزاقستان، ایران، ترکیه، پاکستان و اندونزی و با هدف همکاری علمی فناوری بین کشورهای عضو و ارائه راهکار برای چالش‌های مشترک از جمله محیط زیست و انرژی مطرح شد و در چهل و ششمین و چهل و هفتمین نشست شورای وزیران خارجه سازمان همکاری اسلامی (CFM) در سال‌های ۹۷ و ۹۸ هم به تایید رسید.

تعریف و اهداف سکو

سکوی گفت‌وگوی OIC-۱۵ یک مجمع مشورت برای سازماندهی منابع علمی اعضای شرکت‌کننده خود با اعتبارنامه‌های قوی در زمینه‌های علم، فناوری و نوآوری است تا به ارتقای یک اکوسیستم توانمندساز برای پیشرفت علم، فناوری و نوآوری و ظرفیت‌های فنی اعضای OIC در حوزه علم، فناوری و نوآوری کمک کند.

این سکو دارای چند هدف است که از جمله آن می‌توان به ایفای نقش رابط بین تعهدات سیاسی رهبری و جوامع علمی کشورهای عضو او. آی.سی، تبادل نظر درباره مسائل مربوط به علم، فناوری و نوآوری و ارائه راهکار، شناسایی مشکلات سیستماتیک و تدوین توصیه‌ها و راه‌حل‌ها برای چالش‌های پیش روی کشورهای عضو در حوزه علم، فناوری و نوآوری و کمک به تقویت مشارکت استراتژیک علم، فناوری و نوآوری بین کشورهای شرکت‌کننده و کشورهای عضو با شرکای بین‌المللی اشاره کرد.

تسهیل هرگونه ابتکار عمل چندجانبه، دوجانبه یا یکجانبه در حوزه علم، فناوری و نوآوری کشورهای شرکت‌کننده که می‌تواند ظرفیت‌های انسانی و نهادی کشورهای عضو را در حوزه علم، فناوری و نوآوری، مطابق با اهداف او. آی.سی افزایش دهد، تکمیل و حمایت از برنامه‌ها و فعالیت‌های جاری دبیرخانه عمومی سازمان همکاری اسلامی و کامستک و سایر نهادهای مربوطه و کمک به کشورهای عضو که در حوزه علم، فناوری و نوآوری عقب مانده‌اند، از دیگر اهداف این سکو است.

دستاورد اجلاس آلماتی با برگزاری اجلاس آلماتی، نخستین دستاورد آن تصویب اولین سند چندجانبه همکاری در حوزه هوش مصنوعی بین کشورهای عضو بود که محور سند، تمرکز بر توسعه هوش مصنوعی در آموزش عالی، تحقیقات مشترک، و مدیریت اخلاقی فناوری است.

همچنین از اهداف کلیدی این اجلاس در دور نخست ایجاد چارچوبی برای اشتراک‌گذاری دانش و تجربه در حوزه هوش مصنوعی، تقویت ظرفیت کشورهای اسلامی در تولید فناوری‌های پیشرفته، حمایت از پژوهش‌های مشترک و جذب سرمایه‌گذاری در بخش فناوری بود.

دستاورد اصلی اجلاس تهران، تمرکز عملی بر هوش مصنوعی و تبدیل گفت‌وگوها به اقدامات اجرایی است که این سند به عنوان گامی مهم در راستای کاهش شکاف فناوری بین کشورهای اسلامی و تقویت جایگاه آن‌ها در رقابت جهانی ارزیابی می‌شود.

سازمان همکاری اسلامی دارای ۵۷ عضو است که مقر اصلی آن در جده عربستان و بازوی علمی مرکز علم و فناوری این سازمان در پاکستان مستقر است.

 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها