به گزارش خبرنگار ایرنا، عادل پیغامی عصر جمعه در گردهمایی علمی «نبض ایران، خلیجفارس» که با حضور حسین سیمایی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری برگزار شد، افزود: قشم با ۲۴ زنجیره ارزش اقتصادی دریاپایه، ظرفیت بینظیری برای توسعه دارد و پس از یک دهه، در سه سال اخیر، برنامهریزی برای پژوهش توسعه بوممحور با تمرکز بر زیرساختهای اجتماعی و انسانی آغاز شده است.
وی افزود: این جزیره با ۶ هزار سال تمدن، از موقعیت ژئوپلیتیک و تجاری منحصربهفردی برخوردار است و نقش کلیدی در معادلات منطقهای دارد و همچنین، ۶۰ درصد نفت جهان از آبراهههای اطراف قشم و تنگه هرمز عبور میکند که نشاندهنده اهمیت اقتصادی آن است.
پیغامی با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب درباره اهمیت دریا در تمدنهای بزرگ، خاطرنشان کرد: ایشان فرمودهاند کشورهای پیشرفته همواره از دریا بهره بردهاند، اما ایرانیان در مواجهه با دریا متوقف شدهاند و قشم میتواند نقطه آغاز تحول دریاپایه ایران باشد.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم با اشاره به رشد سهبرابری قبولی کنکور در این جزیره، بیان کرد: در حوزه ورزشی نیز والیبال ساحلی بانوان قشم در مدت ۶ ماه به رتبههای دوم و سوم کشور دست یافت و چهار نفر از بازیکنان آن به تیم ملی راه پیدا کردند.
وی با بیان اینکه وسعت قشم (۱۵۰۰ کیلومتر مربع) از ۲۶ کشور جهان بیشتر است، گفت: این جزیره بزرگترین جزیره غیرمستقل دنیا محسوب میشود و همه ظرفیتهای یک کشور را داراست و همچنین، آبهای آن برای پرورش میگو و ماهی در قفس بسیار مناسب است.
پیغامی با انتقاد از کمتوجهی به پژوهشهای توسعهای در ایران، گفت: دانشگاهها چنین پژوهشهایی را به رسمیت نمیشناسند، درحالی که پژوهش توسعهای باید در بستر واقعی انجام شود و منجر به بهبود شرایط منطقه باشد که از وزارت علوم درخواست میکنیم تا از اینگونه پژوهشها حمایت کند.
وی قشم را موزه زنده تاریخ و فرهنگ دانست و گفت: ورود به روستاهای این جزیره نیازمند شناخت عمیق از تمدن و فرهنگ آن است و این جزیره همواره کانون تعاملات بینالمللی بوده و ارتباطات تاریخی با آفریقا، هند، چین و کشورهای حاشیه خلیج فارس دارد.
گردهمایی علمی «نبض ایران، خلیج فارس» با مشارکت سازمان منطقه آزاد قشم و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، از ۲۴ اردیبهشتماه در جزیره قشم آغاز و تا ۲۹ اردیبهشت با هدف تعمیق ارتباط دانشگاه با حوزههای سیاستگذاری، ارتقای دیپلماسی علمی و حفظ هویت تاریخی خلیج فارس ادامه دارد.
در این رویداد علمی ۱۴۰ نفر از استادان برتر دانشگاههای مطرح کشور و ۲۸۰ نفر از دانشجویان نخبه دانشگاههای شهید بهشتی، تربیت مدرس، علامه طباطبایی و تهران به بررسی علمی و فرهنگی جایگاه راهبردی خلیج فارس و پیوند آن با هویت تاریخی ایران و معرفی اقتصادی و فرهنگ دریاپایه میپردازد.
خلیج فارس نهتنها یکی از مهمترین آبراههای اقتصادی جهان است، بلکه بخشی جداییناپذیر از تاریخ، تمدن و فرهنگ ایران زمین محسوب میشود؛ نامی که قرنها در متون تاریخی، نقشههای جهانی و حافظه جمعی ملتها به عنوان «خلیج فارس» ثبت شده است و همواره نشانگر عمق پیوند ایران با این پهنه آبی استراتژیک بوده است.
جزیره قشم، به عنوان بزرگترین جزیره خلیج فارس، میزبان این همایش علمی ملی شده تا روایتگر جدیدی از تعامل دانش و هویت ملی باشد؛ روایتی که در آن علم، تاریخ، جغرافیا و سیاست در خدمت تقویت جایگاه این منطقه در معادلات منطقهای و جهانی قرار میگیرد.