آیا سیاست پولی در نظام‌های مالی مبتنی بر بلاک‌چین شدنی است؟

آیا سیاست پولی در نظام‌های مالی مبتنی بر بلاک‌چین شدنی است؟

 تهران- ایرنا- طبق گزارش مشترک فدرال‌رزرو نیویورک و بانک تسویه‌حساب‌های بین‌المللی، در نظام‌های مالی غیرمتمرکز و مبتنی بر «نشانه‌گذاری بر بستر بلاک‌چین/رمزارزها»، همچنان سیاست پولی قابل پیاده‌سازی است.

به گزارش ایرنا،‌ در گزارش مشترک فدرال‌رزرو نیویورک و بانک تسویه‌حساب‌های بین‌المللی آمده است که پاسخ دریافتی از سیستم پایلوت(آزمایشی) طراحی‌شده با هدف اجرای سیاست پولی در یک نظام مالی متکی بر سیستم‌های مکانیزه‌تر، «موفق بوده و در شرایط متغیر بازار، همگام با فضای نقدینگی مطلوب بانک مرکزی متبوع، عملیات‌های محول‌شده بلافاصله انجام شده است.»

این سیستم الگو که با اهداف مطالعاتی ایجاد شد، نشان داد که در یک نظام مالی غیرمتمرکز، حتی احتمال عملکرد و بازدهی بهتر سیاست پولی یک بانک‌ مرکزی نیز وجود دارد.

در این گزارش آمده است: بانک‌های مرکزی برای ایجاد تسهیلات نوین یا تطبیق تسهیلات موجود به منظور بهینه‌سازی اجرای سیاست پولی در فضایی «نشانه‌گذاری‌شده بر بستر بلاک‌چین»، می‌توانند به راحتی از قراردادهای هوشمند استفاده کنند؛ بدین معنا که «در شرایط مبهم و متزلزل، عملیات‌های آتی چابک‌تر انجام خواهد شد و احتمالا اختلافات بین زمان آگهی و عرضه‌ کاهش خواهد یافت.»

نشانه‌گذاری یا توکنیزاسیون/Tokenization به دارایی‌های دارای نمادهای دیجیتال برای معامله بر بستر بلاک‌چین اطلاق می‌شود.

این گزارش یادآور شده که مطالعات مذکور مطابق داده‌های تعدادی از بانک‌های مرکزی صورت گرفته و سازوکار آن صرفا برای عملیات‌ها و اهداف یک بانک مرکزی خاص طراحی نشده بلکه جامعیت، اولویت آن بوده است.

این پروژه به عنوان بخشی از تلاش‌ها در راستای آماده‌سازی بانک‌های مرکزی برای مواجهه با هر گونه تغییرات احتمالی آتی در بازارهای مالی انجام شده است.

مطابق این گزارش، گرچه هم‌اکنون بانک‌های مرکزی از حیث نحوه مداخله در بازارها به منظور تعیین نرخ بهره و مدیریت نقدینگی بازار، هیچ خطری را حس نمی‌کنند اما گسترش تمرکززدایی در نظام‌های مالی و توسعه فناوری‌های نوین که برخی از آنها هم‌اینک مورد استفاده قرار می‌گیرند، می‌تواند این شرایط عاری از ریسک را در مقطعی دستخوش تغییر کند.

در بخش دیگری از این گزارش می‌خوانیم: در صورتی که بخش مالیِ خصوصی در بازارهای معاملات عمده، نشانه‌گذاری را در ابعاد گسترده به‌کار بگیرد، آنگاه بانک‌های مرکزی احتمالا مجبور می‌شوند تا برای تداوم اجرای موثر سیاست پولی‌ مطلوب‌شان، در بازارهای مالی با زیرساخت‌های نوین مشارکت کرده و با توکن‌های(نمادهای) دیجیتال سر و کار داشته باشند.

در پایان این گزارش آمده است: نظام‌های مالی غیرمتمرکز همچنین می‌توانند «چالش‌های نوظهوری» را برای پول چاپ‌شده توسط بانک‌های مرکزی ایجاد کنند.

از حیث مسائل مرتبط با عملیات‌های بانک مرکزی باید گفت که «پیچیدگی بیشتر عملیات‌های بانک‌های مرکزی، در نقش محرکی برای استفاده هر چه بیشتر از فناوری نوین جهت انجام وظایف و فرآیندهای مکانیزه عمل کرده‌ است.در عین حال، بانک‌های مرکزی همچنان با چالش ادغام رویه‌های مکانیزه با آن‌دسته از فرآیندهای نیازمند مداخله انسانی روبه‌رو هستند.»

 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها