به گزارش ایرنا، روزگاری ورزش همدان با غرش پاس یکی از غولهای فوتبال ایران در ورزشگاه های کشور طنینانداز میشد، پاسی که با ستارگانش سال ۱۳۷۲ قهرمان آسیا شد و پنج دوره قهرمانی لیگ را در کارنامه دارد، این روزها در یک قدمی سقوط به لیگ دسته سه قرار گرفته است.
تاریخ پرهیجان ورزش همدان فقط به پاس محدود نمیشد، تیمهایی مثل شهرداری و الوند همدان هم در سالهای اخیر تلاش کردند تا پرچم ورزش این شهر را در لیگهای بالاتر به اهتزاز درآورند. شهرداری در مقطعی تا لیگ دسته اول پیش رفت، اما نبود بودجه کافی و ضعف مدیریت، این تیم را هم به سرنوشتی مشابه پاس دچار کرد.
الوند هم که در دهه ۹۰ درخشش کوتاهی در لیگ یک داشت، به دلیل مشکلات مالی و عدم حمایت، به سرعت از صحنه محو شد. این چرخه ناکامی، داستان تکراری ورزش همدان شده است، تیمی با استعدادهای جوان و هواداران پرشور، اما بدون پشتوانه مالی و زیرساختی برای ماندگاری در سطح اول کشور است.
نبود حامی و بنیه مالی مناسب در هیات های ورزشی سبب شده تا ورزش دوستان همدانی حتی در حسرت تماشای لیگ های برتر سالنی در رشته های مهیج باشند.
بسکتبال، والیبال و کشتی رشته هایی هستند که همدانی ها خاطرات تلخ و شیرین تماشای این سه ورزش را در مسابقات لیگ های برتر کشور داشته اند و با گذشت سال ها از درخشش تیم های همدانی و با وجود داشتن زیرساخت های مناسب سخت افزاری، دیگر نشانی از تیمداری ها نیست.
نبود صنایع بزرگ تولیدی و کارخانجات مهم در استان همدان از جمله کمبودها در تامین اعتبار مالی تیم های ورزشی به شمار می رود و اغلب هیات های ورزشی استان نیز با وجود استعدادهای بالقوه نمی توانند در رقابت های لیگ برتر گام بگذارند.
بسکتبال، والیبال و کشتی در کنار فوتبال جزو رشته هایی هستند که جذابیت و طرفداران بسیاری در سطح جهان داشته و مردم کشورمان نیز به این رشته ها توجه ویژه ای دارند منتهی در استان همدان فقط فوتبال آن هم در لیگ دسته یک توانسته دلمشغولی هزاران جوان و نوجوان مشتاق به تماشای مسابقات ورزشی باشد.
این در حالی است که همدان به لحاظ امکانات سخت افزاری نظیر سالن مسابقات در شرایط بسیار خوبی قرار دارد و سالن ۶ هزار نفری انقلاب به عنوان یکی از طرح های مهم عمرانی ورزشی کشور مهیای میزبانی مسابقات بزرگ است.
نداشتن بنیه مالی و بضاعت هیات های ورزشی در تامین بودجه برای تیمداری سبب شده تا هم اینک استعدادهای نخبه ورزش استان بویژه در رشته های والیبال، بسکتبال و کشتی رهسپار دیگر تیم های لیگ برتر کشور شوند.
استعدادها در قفس
تیم بسکتبال پگاه همدان دو دوره در سال های ۸۳ و ۸۴ حضور در سوپرلیگ کشور را تجربه کرد و توانست در سال نخست عنوان پنجم و سال دوم نیز بین هشت تیم برتر این رقابت ها قرار بگیرد.
سال ۸۴ بسکتبال دوستان همدانی غافل از آخرین نگاه به حضور پگاه، در هیجان حضور ۲ بازیکن مطرح آمریکایی در این تیم بودند و ویتاری مارش و جمال دیویس به عنوان نخستین ورزشکاران آمریکایی گام به میدان ورزش همدان گذاشتند.
۲ ورزشکاری که مسلمان بوده و بازی های درخشان آنان همراه با پگاه در سوپر لیگ سبب شد تا سالن مسابقات نه تنها هر هفته مملو از تماشاگر شود، بلکه شمار زیادی از هواداران نیز در پشت درهای بسته بمانند.
هیجان طوفانی بسکتبال پگاه عمرکوتاهی داشت و حتی بدبین ترین هوادار همدان تصور این را نداشت که شروع طوفانی پگاه موقتی و حسرت چندین ساله را بر دل انبوه علاقه مند بگذارد.
بهانه شرکت ملی فرآورده های لبنی پگاه نبود بودجه و کاهش تعداد تیم های ورزشی در لیگ های کشور بود و این بهانه به قیمت افول بسکتبال همدان همراه شد، این تصمیم در حالی بود که بسکتبال پگاه همدان به طور میانگین در هر مسابقه خانگی سه هزار تماشاگر را در سالن ابن سینای این شهر جای می داد.
یکم شهریور ماه ۱۳۸۵ خبر تکان دهنده ای به روی خروجی رسانه ها رفت و شرکت ملی فرآورده های لبنی پگاه اعلام کرد که تیم بسکتبال پگاه همدان منحل می شود، انحلال تیمی که دلمشغولی هزاران جوان همدانی شده بود و همه نسبت به این تیم تعصب خاصی داشتند به نحوی که امروزه بازهم خاطرات آن سال ها در محافل بسکتبال شنیده می شود.
وداع با سوپرلیگ تبعات بسیار منفی برای بسکتبال همدان داشت و منجر به انحلال تیم های پایه پگاه شد و استعدادهای بومی درآن سال و حتی سال های بعد رها شدند.
استان همدان در چند سال اخیر همواره صاحب سکوهای قهرمانی در رقابت های لیگ برتر کشتی آزاد کشور بوده و در این سالها نفراتی همچون سعید ابراهیمی، میثم مصطفی جوکار، مسعود مصطفی جوکار، صادق گودرزی، جمال میرزایی، محمدحسین سلطانی، عباس بیگلربیگی، جلیل جگرگوشه، حمید سیفی، مهران میرزایی و مصطفی یونسی نیا افتخارآفرینان تیمهای همدانی بوده اند.
همدان در پنجمین دوره رقابتهای لیگ کشتی آزاد کشور تحت عنوان تیم صنایع و معادن توانست مقام دوم را کسب کند و در دوره هفتم نیز به همین نام در سکوی سوم قرار گرفت و در دوره نهم این مسابقات با عنوان تله کابین گنجنامه جایگاه سومی خود را تکرار کرد.
در این سالها، کشتی گیران شاخصی نظیر جمال میرزایی، صادق گودرزی، سعید ابراهیمی، میثم مصطفی جوکار، مصطفی یونسی نیا و عباس بیگلربیگی جزو ستاره های تیم های همدانی بودند.
والیبال استان همدان در دهه ۵۰ و ۶۰ یکه تاز رقابتهای ملی بود و در آن سالها نفراتی همچون مرحوم حاج محمد باقر فرجی، امین برق لشکری، جعفر قهرمانی، حسن توسلی، محمود اسمی و دکتر نادر شوندی جزو ستاره های تیم والیبال استان همدان بودند.
در آن سالها، تیم کهکشانی والیبال همدان بدون هیچ گونه چشمداشت مالی و تنها با عشق و علاقه ای که به این رشته ورزشی داشتند، نام استان را آوازه والیبال کشور کردند.
از آن ۲ دهه سالها می گذرد و بدون تردید جرقه ظهور دوباره والیبال استان در لیگ برتر کشور در سال ۸۶ زده شد و شهرداری چتر حمایتی خود را براین تیم باز کرد.
سال ۸۶ شگفتی های والیبال استان در لیگ برتر عرض اندام کردند و توانستند تیمهای مطرح و بزرگ این رقابتها نظیر پیکان و سایپا را زمینگیر کنند.
در آن سال والیبال استان با فرهاد داخم توانست قدرتهای اول والیبال کشور را ناکام بگذارد و البته توان مالی و فنی حریفان سبب شد تا شهرداری همدان در نخستین سال حضورش در لیگ برتر رتبه پنجم را کسب کند.
با این حال، والیبال شهرداری همدان با قرار گرفتن در این رتبه برای رقبا خط و نشان کشید و این در حالی بود که شهرداری با بضاعت مالی گام به مسابقات گذاشت.
والیبال شهرداری همدان در سال ۸۷ نیز با وجود مشکلات مالی حضور دوباره در مسابقات لیگ برتر کشور پیدا کرد و در این سال البته نتوانست تداعی دهنده موفقیت های سال ۸۶ باشد.
سالی که حواشی زیادی گریبانگیر تیم شد و آمد و رفت ها سبب شد تا والیبال شهرداری عمر کوتاهی در مسابقات داشته باشد و در نهایت سال ۸۷ آخرین سال حضور شهرداری همدان در لیگ برتر والیبال کشور بود.
این وضعیت تلخ سال گذشته برای بانوان هندبالیست استان اتفاق افتاد و به دلیل مشکلات مالی و نبود بازیکن در سطح حرفه ای، از لیگ برتر سقوط کردند.
کمبود بودجه و نبود اسپاسر مهمترین دلیل ناکامی ها
کارشناسان خبره ورزشی درباره چرایی ناکامی همدان در راهیابی به لیگ های برتر کشور و تیمداری در این سطح از مسابقات معتقدند که کمبود بودجه و اسپانسر مهمترین دلیل این موضوع است و تیمهای همدانی اغلب با بودجههای محدود فعالیت میکنند و حامیان مالی قوی برای رقابت با تیمهای متمول تهرانی یا اصفهانی ندارند.
به گفته آنان عدم ثبات مدیریتی نیز در این ضعف تاثیر بسزایی داشته است و تغییرات مکرر مدیریتی و نبود برنامهریزی بلندمدت، تیمها را از مسیر موفقیت دور کرده است.
کارشناسان ورزش همدان بی توجهی به رده های سنی پایه را هم یکی از ناکامی ها در رسیدن این استان به لیگ های حرفه ای عنوان کردند و افزودند: آکادمیهای ورزشی در همدان، با وجود پتانسیل بالا، به دلیل کمبود امکانات و مربیان حرفهای، نمیتوانند استعدادها را به سطح حرفهای برسانند.
امیدی که هنوز زنده است
با وجود همه این مشکلات، همدان هنوز پر از پتانسیل است و هواداران پرشور، استعدادهای جوان و تاریخچه غنی ورزشی این شهر، نشان میدهد که بازگشت به لیگ برتر دور از دسترس نیست.
کافی است یک اسپانسر قدرتمند، یک مدیریت با برنامه، و کمی همت استانی به میدان بیاید. تصور کنید ورزشگاه قدس دوباره پر از فریاد هواداران شود، یا سالن انقلاب همدان میزبان بازیهای لیگ برتر والیبال. این رویا، با سرمایهگذاری و اتحاد، میتواند به واقعیت بدل شود.
کارشناسان خبره ورزشی همدان معتقدند: شرکتهای بزرگ استانی یا حتی ملی میتوانند با حمایت از تیمها، نام همدان را دوباره بر سر زبانها بیاورند و نیاز به پیگیری مسوولان و تشکیل کارگروه ویژه برای حمایت سرمایه داران از ورزش دارد.
شرکتهای بزرگ استانی یا حتی ملی میتوانند با حمایت از تیمها، نام همدان را دوباره بر سر زبانها بیاورند و نیاز به پیگیری مسوولان و تشکیل کارگروه ویژه برای حمایت سرمایه داران از ورزش دارد.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان همدان در این باره گفت: در راستای مسوولیت های اجتماعی، انتظار داریم کارخانجات استان همدان امسال از تیمهای ورزشی حمایت کنند.
سیدمهدی وفایی اظهار کرد: تمام حمایتهای لازم برای ارتقای جایگاه تیمهای ورزشی استان در سطوح ملی و بین المللی را انجام خواهیم داد و آماده هرگونه همکاری با سرمایه گذاران تولید و صنعت استان و ترغیب آنها برای حمایت از ورزش هستیم.
وی افزود: سال گذشته سه هزار میلیارد ریال در حوزه ورزش بین اداراتی همچون ورزش و جوانان؛ دانشگاه ها؛ آموزش و پرورش و کار و تعاون و رفاه اجتماعی توزیع شد که یک کار بی نظیر بود اما نیاز است برای ایجاد شور و نشاط در استان، مقدمات حضور رشته های مختلف ورزشی در لیگ های برتر کشور را نیز مهیا سازیم.
مدیرعامل باشگاه پاس همدان نیز در این خصوص گفت: سرمایه داران مشکلی برای هزینه کردن در ورزش ندارند اما باید بدانند چه سودی عاید آنها می شود.
حمید عابری منصور افزود: امسال علاوه بر کمک های مسوولان، نزدیک به ۳۰ میلیارد ریال برای پاس هزینه کرده ام اما چه فایده ای برایم داشته است.
وی اضافه کرد: بهتر است دولت بسته های تشویقی را برای سرمایه گذاران بخش خصوصی که برای حمایت از ورزش آمادگی دارند، در نظر بگیرد تا حداقل آنها نیز دلگرمی لازم را داشته باشند.
عابری منصور خاطرنشان کرد: بازگشت تیم های ورزشی همدان به لیگ های برتر کشور هر چند سخت اما نشدنی نیست و تنها با همراهی مسوولان می توان به این مهم رسید.
دستگاه ورزش مسوول ورزش حرفه ای نیست
مدیرکل ورزش و جوانان همدان نیز در این باره گفت: دستگاه ورزش طبق قانون نمی تواند در ورزش حرفه ای ورود کند و حامیان مالی بخش خصوصی باید در این حوزه فعالیت داشته باشند.
علی حقیقی افزود: با این حال تمامی زیرساخت های ورزش استان را به صورت رایگان در اختیار تیم های لیگی استان قرار می دهیم.
وی اضافه کرد: سال گذشته ۵۳ تیم باشگاهی از این استان در لیگهای مختلف کشور حضور یافتند این در حالیست که سال ۱۴۰۲ این تعداد تنها ۴۰ تیم بود.
حقیقی ادامه داد: همدان با ۲۲ تیم در لیگهای برتر کشور در مقایسه با سال ۱۴۰۲ رشد قابل توجهی داشت و این تعداد در لیگهای یک و ۲ کشور به ترتیب ۶ و ۵ تیم بود ضمن اینکه ۲۰ تیم باشگاهی نیز سال گذشته از این استان در لیگ دسته سوم کشور در رشتههای مختلف ورزشی شرکت کردند.
وی خاطرنشان کرد: ورزش این استان سال قبل در رشتههایی همچون تیراندازی بانوان، اسکیت هاکی، هاکی، تیراندازی با کمان، کاراته، فوتسال، تکواندو و نابینایان نتایج موفقی را در لیگهای کشوری کسب کردند.