به گزارش ایرنا، با آغاز اردیبهشتماه، طبق روال هر سال فعالیت چایکاران مازندرانی در باغهای چای آغاز شده است. در مازندران کشت چای در سه شهرستان تنکابن، رامسر و عباسآباد متمرکز است و این محصول، منبع درآمد بسیاری از خانوارهای منطقه به حساب میآید.
بنا بر اعلام منابع رسمی سطح زیر کشت چای در استانهای گیلان و مازندران به ۲۲ هزار هکتار رسیده، در حالی که این رقم در سالهای گذشته حدود ۱۵ هزار هکتار بود. در مازندران، ۲ هزار و ۳۵۰ هکتار باغ چای (فعال و غیرفعال) وجود دارد که حدود ۸۰۰ هکتار آن در حال بهرهبرداری است و هزار و ۷۵۰ بهرهبردار در این منطقه از استان مشغول به فعالیت هستند.
بر اساس آمار سال گذشته، چایکاران غرب مازندران چهار هزار تن برگ سبز چای با ارزش ۶۵۹ میلیارد ریال تولید کردند که منجر به استحصال ۸۹۹ تن چای خشک شد. در سال جدید چایکاران درحالی برای برداشت برگ سبز به باغهای چای میروند که قیمتهای جدید خرید تضمینی برگ سبز چای، حمایت از تولید به روشهای اعطای تسهیلات چهار درصدی و ارایه حواله به خریداران چای ایرانی میتواند نویدبخش روزهای خوب برای این محصول ایرانی پرطرفدار باشد.
تنکابن چایهای باکیفیت و باغهای چشمنواز
تنکابن به عنوان یکی از قطبهای اصلی تولید چای در مازندران، نهتنها به لحاظ کیفیت ممتاز برگ چای شناخته شده است، بلکه باغهای تپهای و چشماندازهای بینظیرش، این منطقه را به یکی از زیباترین عرصههای کشت چای در کشور تبدیل کرده است. منطقهای با بیش از ۵۰۰ هکتار باغهای چای و حضور ۱۲۵۰ بهرهبردار، این شهرستان به همراه عباسآباد، پیشرو در تولید چای استان مازندران محسوب میشود که علاوه بر ارزش اقتصادی، از جاذبههای گردشگری منطقه نیز به شمار میآیند.
در همین ارتباط کیومرث نعیمایی، رئیس اداره چای تنکابن و عباس آباد، در گفتوگو با ایرنا از تعیین قیمت خرید تضمینی برگ سبز چای در سال جاری خبر داد و گفت: دولت قیمت خرید محصول درجه یک را ۲۴ هزار و ۵۰۰ تومان و محصول درجه دو را ۱۸ هزار تومان تعیین کرده است.
وی بارشهای اخیر را عامل مؤثری در افزایش تولید دانست و پیشبینی کرد امسال بین سه هزار تا سه هزار و ۲۰۰ تن چای در تنکابن و عباسآباد تولید شود.
چای ایرانی با مزیتهای چون تولید ارگانیک و عطر و طعمِ متمایز، نه تنها میتواند سهمِ بیشتری در بازار داخلی به خود اختصاص دهد، بلکه ظرفیت بالایی برای حضور پررنگتر در بازارهای جهانی دارد.
حمایتهای دولتی و تسهیلات ویژه
نعیمایی با اشاره به ۵۰۰ هکتار سطح زیر کشت چای در این ۲ شهرستان و حضور هزار و ۲۵۰ بهرهبردار، از پرداخت تسهیلات چهار درصدی از محل صندوق حمایت از صنعت چای خبر داد. این تسهیلات با بازپرداخت سهساله، در زمینههای احیای باغات، هرس، آبیاری، خرید ماشینآلات و احداث استخر پرداخت میشود.
به گفته نعیمایی، سال گذشته با حمایتهای دولت، تمام چای تولیدی شهرستان به فروش رسید. در این طرح، ۲۵ درصد یارانه دولتی و ۷۵ درصد پرداختی کارخانهها اعمال شد. همچنین، به ازای فروش هر کیلوگرم چای داخلی، مجوز واردات یک کیلوگرم چای خارجی صادر شد که این سیاست باعث افزایش تقاضا برای چای ایرانی و تسویه بهموقع پرداختها شد.
وی با تأکید بر کیفیت بالای چای ایرانی گفت: چای ایران در جهان به عنوان یک محصول ارگانیک شناخته میشود، زیرا در تولید آن از هیچ گونه سمّی استفاده نمیشود. در مقایسه با چای خارجی که حاوی اسانس و افزودنیهاست، چای ایرانی از نظر سلامت و کیفیت برتری دارد.
نعیمایی از اجباری شدن قرارداد نظارت کارشناسان چای خبر داد و گفت: بازدیدهای میدانی افزایش یافته تا از تحویل برگ سبز باکیفیت به کارخانهها اطمینان حاصل شود.
رامسر و چایسازی در قلب شهر
در کنار تنکابن و عباسآباد، رامسر با سه کارخانه قدیمی و فعال خود، یکی از پایگاههای اصلی تولید چای در مازندران محسوب میشود. ویژگی منحصر به فرد این شهر، قرارگیری کارخانهها در قلب شهر است که منظرههای چشمنوازی از تحویل برگهای تازه چای را خلق میکند. در فصل برداشت نیز، عطر دلانگیز فرآوری چای در سراسر شهر میپیچد. این شهر کهن، با تلفیق صنعت دیرینه چایسازی و طبیعت بکر، تصویری زنده از پیوند تولید و چذابیت را به نمایش میگذارد.
رئیس اداره چای رامسر نیز پیرامون وضعیت چای تولیدی در این شهرستان به ایرنا گفت: با توجه به اینکه در سال جاری زمان برداشت چای زودتر از روال همیشه آغاز شده پیشبینی میشود که ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش تولید داشته باشیم.
او سطح زیر کشت چای در رامسر را ۳۰۰ هکتار با ۵۵۰ بهرهبردار اعلام کرد و در توصیف کیفیت چای ایرانی گفت؛ در دنیا چای ایرانی را به دلیل تولید آن در شرایط آب و هوایی مطلوب و استفاده نکردن از سموم شیمیایی با برند ارگانیک میشناسند. به طور مشخص اگر چای ایرانی و خارجی را همزمان داخل لیوان بریزید، پس از پنج دقیقه چای خارجی به دلیل اسانس و رنگ مصنوعی به دیواره لیوان میچسبد، اما چای ایرانی رنگ طبیعی گیاه را دارد.
امیرینژاد نیز اعطای حواله واردات به تجار و کارخانهداران را عاملی مؤثر در ترغیب آنان به خرید چای داخلی دانست و گفت: اولویت اعطای حواله با کارخانههای تولید چای است، اما خریداران کالای ایرانی نیز میتوانند از این حوالهها بهرهمند شوند. و با توجه به شرایط مساعد آبوهوایی و حمایتهای دولتی، سال ۱۴۰۳ میتواند سالی پررونق برای صنعت چای ایران باشد.
به گزارش ایرنا، افزایش قیمتهای تضمینی، اعطای تسهیلات کمبهره و سیاستهای حمایتی مانند حواله واردات، نویدبخش روزهای بهتری برای چایکاران و فعالان این صنعت است. چای ایرانی با مزیتهای منحصر به فردی همچون تولید ارگانیک، کیفیت ممتاز و عطر و طعم بینظیر، نه تنها میتواند سهم بیشتری از بازار داخلی را به خود اختصاص دهد، بلکه پتانسیل بالایی برای حضور پررنگتر در بازارهای جهانی دارد.
همکاری تنگاتنگ چایکاران، کارخانهداران و دستگاههای دولتی در غرب مازندران، به ویژه در شهرستانهای تنکابن، رامسر و عباسآباد، الگویی موفق از توسعه پایدار کشاورزی را به نمایش گذاشته است. با تداوم این روند و توجه بیشتر به بازاریابی و معرفی مزیتهای چای ایرانی، میتوان امیدوار بود که این محصول سنتی، جایگاه واقعی خود را در سبد مصرفی خانوارهای ایرانی و همچنین بازارهای بینالمللی بازیابد. به نظر میرسد سال ۱۴۰۳ با حمایتهای همه جانبه و شرایط مساعد جوی، سال تحول و رونق برای صنعت چای ایران باشد.