به گزارش خبرنگار ایرنا، در نخستین نشست انجمن کتابخانههای عمومی چهارمحال و بختیاری در سالجاری، موضوعاتی مطرح شد که نشان میدهد با وجود تلاشهایی که در راستای تقویت زیرساختهای کتابخانهای در این استان انجام شده است اما همچنان با شرایط مطلوب فاصله بسیار است که نبود کتابخانه عمومی در برخی شهرها، فرسودگی برخی کتابخانههای عمومی در کنار معطل ماندن اجرای کتابخانه مرکزی گواهی بر این مدعاست.
مصوبهای که بیش از ۱۵ سال خاک میخورد
یکی از مهمترین مطالبات مردم استان به ویژه قشر دانشگاهی، فرهنگدوست و کتابخوان این استان ایجاد کتابخانه مرکزی است. این در حالی است که ۱۵ سال از مصوبه اجرای این طرح میگذرد و این مصوبه همچنان روی کاغذ مانده است.
سال ۱۳۸۷ مصوب شد تا کتابخانه مرکزی استان چهارمحال و بختیاری احداث شود. در طول این سالها اگر چه دوستداران کتاب، اهالی فرهنگ و جامعه دانشگاهی تسریع در احداث این مجموعه را مطالبه کردند اما تاکنون اقدام اساسی در این خصوص انجام نشده است.
بیشتر بخوانید:
احداث کتابخانه مرکزی شهرکرد؛ یک مطالبه علمی پژوهشی
احداث کتابخانه مرکزی چهارمحال و بختیاری به کجا رسید؟
مدیرکل کتابخانههای عمومی چهارمحال و بختیاری اعلام کرد: قرار است چنانچه عملیات اجرای طرح کتابخانه مرکزی استان اجرایی نشود زمین این طرح به فروش گذاشته شود و در واقع عطای ایجاد کتابخانه مرکزی در این استان به لقایش بخشیده شود.
احمد فرهادی بابادی در نشست روز یکشنبه انجمن کتابخانههای عمومی این استان گفت: بیش از یک دهه است که از مصوبه اجرای طرح کتابخانه مرکزی استان میگذرد اما در طول این سالها به سبب تخصیص نیافتن اعتبار، هیچ اقدام عملی برای اجرای طرح انجام نشده است.
وی تصریح کرد: به تازگی قصد دارند که زمین این طرح که در محدوده خیابان فردوسی شمالی شهرکرد است را به فروش بگذارند از همین رو باید تلاش کرد تا عملیات اجرای طرح هرچه زودتر اجرایی تا جلوی این اقدام گرفته شود.
مدیرکل کتابخانههای عمومی چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: برای جلوگیری از فروش زمین کتابخانه مرکزی نیاز است تا مصوبه جدید در انجمن کتابخانههای عمومی استان داشته باشیم و در خصوص تهیه نقشهها و انجام مطالعات اولیه طرح با سازمان مدیریت و برنامهریزی مکاتبه شود.
ضرورت کتابخانه مرکزی از دید مسوولان
مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری چهارمحال و بختیاری نیز بر تسریع در اجرای طرح کتابخانه مرکزی این استان تاکید کرد و گفت: تمام تلاش ما بر این است که فضای فرهنگی و اجتماعی در استان افزایش پیدا کند و کتابخانه مرکزی یک ضرورت در این رابطه است.
شهرام خواجوی افزود: باید تلاش کرد تا گام نخست اعتبار مورد نیاز برای اجرای طرح تامین شود و سپس با همکاری دستگاههای مربوطه روند اجرای طرح را آغاز کرد.
کتابخانه امیرکبیر شهرکرد در معرض تخریب
فرسودگی و احتمال تخریب بخشهایی از کتابخانه عمومی امیرکبیر شهرکرد نیز از دیگر موضوعاتی بود که در نشست روز یکشنبه انجمن کتابخانههای عمومی استان مطرح و بر مرمت و بهسازی این مجموعه نیز تاکید شد.
مدیرکل کتابخانههای عمومی چهارمحال و بختیاری در همین خصوص گفت: کتابخانه عمومی امیرکبیر شهرکرد در سال ۱۳۶۴ در زمینی به مساحت ۲ هزار مترمربع و زیربنای ۶۶۰ مترمربع احداث شده است و از کتابخانههای فعال با اعضای قابل توجه است.
فرهادی بابادی افزود: بخشهایی از این ساختمان در حال تخریب و دچار ترک و فرونشست شده است که برای جلوگیری از وقوع حادثه و حفظ سلامتی اعضا، بخش اتاق مطالعه خواهران این کتابخانه را تعطیل کردیم و آن را به اتاق مطالعه برادران انتقال داده و بخش اتاق مطالعه برادران را به بخش کودک کتابخانه منتقل کردیم.
وی تصریح کرد: نیاز است تا هرچه سریعتر نسبت به مقاومسازی این کتابخانه اقدام کرد و اگرچه حدود ۴۰ درصد فضای کتابخانه در معرض تخریب قرار دارد و آن را تعطیل کردهایم اما برای جلوگیری از تخریب ساختمان باید فکر اساسی برای آن کرد.
مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری چهارمحال و بختیاری نیز در این خصوص به ارائه سه راهکار پرداخت و گفت: یا میتوان از ظرفیت خیرین برای بهسازی این کتابخانه بهره گرفت تا از طریق سرمایهگذاری مشارکت با بخش خصوصی این طرح را اجرایی و یا از فضای ادارههای مجاور این کتابخانه برای انتقال کتابخانه استفاده کرد.
شهرام خواجوی تاکید کرد: ادامه کار به شکل حاضر بسیار خطرناک است و با توجه به اینکه بضاعت مالی کتابخانههای عمومی استان ضعیف است انتظار میرود بخش خصوصی و یا ادارات دیگر در این خصوص مشارکت کنند.
بخش کودک کتابخانه فجر بروجن معطل همکاری بهزیستی
کتابخانههای عمومی در سالهای اخیر اقدام به ایجاد بخش کودک و نوجوان (هدهد سفید) در فضای کتابخانهای خود کرده است که برای اجرای آن نیاز به فضای کافی است.
کتابخانههای عمومی استان برای اجرای این طرح در کتابخانه فجر بروجن نیاز به فضایی دارد که اعیانی آن در تملک بهزیستی قرار دارد و در این نشست مقرر شد تا بهزیستی با این طرح موافقت کرده و فضای لازم را در اختیار کتابخانههای عمومی قرار دهد هرچند بهزیستی به طور ضمنی با این موضوع مخالفت کرد و آن را نیازمند بررسیهای بیشتر دانست.
به گزارش ایرنا بنا بر جدیدترین آمارهای اعلام شده از سوی کتابخانههای عمومی استان، در حال حاضر ۶۲ کتابخانه عمومی در این استان فعال است و ۴۱ هزار و ۱۲۰ نفر در این کتابخانهها عضو هستند.
همچنین یک میلیون و ۷۱ هزار و ۴۵۸ جلد کتاب در کتابخانههای عمومی استان قرار دارد و سالانه ۵۵۲ هزار و ۱۳۵ جلد کتاب به امانت گرفته میشود.
این در حالی است که هنوز تعدادی از شهرهای این استان کتابخانه عمومی ندارد.