به گزارش ایرنا، آخرین گزارش انجمن جهانی فولاد که به بررسی تولید فولاد خام در سطح جهانی در ماه مارس ۲۰۲۵ میپردازد و تغییرات آن را نسبت به همین ماه در سال ۲۰۲۴ مورد بررسی قرار میدهد، حکایت از آن دارد که در سه ماه نخست ۲۰۲۵، صنعت فولاد جهانی شاهد تولید ۴۶۸ میلیون تن فولاد بوده که نشاندهنده کاهش جزئی در حدود ۰.۴ درصدی نسبت به مدت مشابه در سال قبل است، هرچند که تولید این محصول راهبردی در ماه مارس افزایش چشمگیری داشته است.
تولید جهانی فولاد در ماه مارس ۲۰۲۵ با ۲.۹ درصد افزایش نسبت به مارس ۲۰۲۴، به ۱۶۶ میلیون و ۱۰۰ هزار تن رسید و در این میان، فولادسازان ایرانی که در سه ماهه اول ۲۰۲۵، با تولید هفت میلیون و ۳۰۰ هزار تن فولاد کاهش ۱۲.۸ درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل تجربه کرده بودند توانستند در ماه مارس نوار کاهش تولید نقطه به نقطه این محصول را پاره کنند.
چین به عنوان بزرگترین تولیدکننده فولاد جهان، در سه ماهه اول ۲۰۲۵، ۲۵۹ میلیون و ۳۰۰ هزار تن فولاد تولید کرد که رشد ۰.۶ درصدی را نسبت به مدت مشابه در سال قبل نشان میدهد.
براساس گزارش انجمن جهانی فولاد در شرایطی که تولید فولاد خام ایران در ماه ژانویه (۱۲ دی تا ۱۲ بهمن ۱۴۰۳) با کاهش ۲۴.۱ درصدی به ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تن رسیده بود در ماه فوریه نیز با وجود کند شدن کاهش تولید، این روند با افت ۲۱.۸ درصدی تداوم پیدا کرد اما در ماه مارس کشورمان با ثبت رشد نقطه به نقطه ۳.۷ درصدی کاهش تولید فولاد را در بازه ژانویه تا مارس به ۱۲.۸ درصد کاهش داد.
با وجود رشد نقطه به نقطه ۳.۷ درصدی تولید فولاد ایران در ماه مارس کشورمان به همراه آلمان با بیشترین کاهش تولید فولاد در بازه سه ماه اول امسال نسبت به سال گذشته مواجه شده است، اما کشورمان کماکان دهمین فولادساز برتر جهان است.
این گزارش که بر اساس داده های تولید فولاد خام ۶۹ کشور در مارس امسال، تهیه شده است، نشان می دهد در این ماه تولید جهانی فولاد خام به ۱۶۶ میلیون و یکصد تن رسید که ۲.۹ درصد افزایش نسبت به مارس ۲۰۲۴ و ۰.۴ درصد کاهش در بازه ژانویه تا مارس ۲۰۲۵ نسبت همین مدت در سال قبل را نشان می دهد.
عملکرد کشورهای کلیدی در تولید فولاد
چین، بهعنوان بزرگترین تولیدکننده جهانی فولادی، با تولید ۹۲ میلیون و هشتصد هزار تن فولاد در مارس، ۴.۶ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته، فولاد بیشتری را تولید کرده و یکی از عوامل اصلی افزایش جهانی فولاد در این ماه است، با این حال، میانگین تولید روزانه چین در ژانویه تا مارس امسال افزایش جزیی ۰.۶ درصدی نسبت به سال گذشته داشته است.
بر اساس گزارش انجمن جهانی فولاد، افزایش تولید فولاد چین بدلیل کاهش بازگشت تقاضا در بخش املاک این کشور ارزیابی می شود هرچند در چند ماه پیش افزایش تعرفه های ایالات متحده بر صادرات فولاد چین عامل موثری بر کاهش تولید این کشور بود، اما رشد ۴.۶ درصدی این کشور نسبت به مارس پارسال نشانه ای از بدست آوردن بازارهای جدید برای این کشور می باشد که کار فولادسازان کشورمان برای صادرات را سخت تر می کند.
مارس امسال، هند با رشد قابل توجه هفت درصدی جایگاه دوم خود در تولید فولاد را تثبیت کرد، گفتنی است میانگین تولید ماهانه فولاد این کشور در سه ماه نخست امسال نیز رشد ۶.۸ درصدی داشته است.
بجز هند و چین کشورهای برزیل، ایران و ژاپن ماه مارس امسال افزایش تولید نقطه به نقطه را تجربه کردند و افزایش نقطه به نقطه تولید این کشورها به ترتیب ۷، ۴.۶، ۶.۶، ۳.۷ و ۰.۲ درصد بوده است.
پنج کشور از میان ۱۰ کشور اصلی تولید کننده فولاد جهان، در ماه مارس امسال کاهش تولید را نسبت به همین ماه در سال قبل تجربه کردند که جدول زیر روایتگر آن است.
میزان تولید فولاد ایالات متحده آمریکا در این مدت نیز با کاهش ۱.۵ درصدی نسبت به همین ماه در سال گذشته به ۶ میلیون و ۷۰۰ هزار تن رسید که این کاهش ناشی از اعمال سیاست های تعرفه ای جدید در این کشور است که بر اساس آن از ابتدای مارس، ۲۵ درصد عوارض بر فولاد و آلومینیوم اعمال می شود، البته رکود تقاضای داخلی نیز بر کاهش تولید فولادسازان آمریکایی موثر بوده است.
با وجود افزایش نقطه به نقطه تولید فولاد خام کشورمان، تولید این فلز راهبردی در سه ماه اول امسال با کاهش ۱۲.۸ درصدی مواجه شده که بر اساس گزارش انجمن جهانی فولاد دلیل اصلی آن مشکلات ناترازی انرژی شامل کمبود گاز و برق و کاهش تقاضا در بازارهای صادراتی ایران است.
آلمان نیز با کاهش ۱۱.۷ درصدی در مارس امسال تنها سه میلیون و یکصد هزار تن فولاد تولید کرد که دلیل اصلی آن در گزارش انجمن جهانی فولاد رکود اقتصادی اتحادیه اروپا و افزایش هزینه های تولید عنوان شده است.
روندهای منطقه ای تولید فولاد
آفریقا در سومین ماه میلادی از جمله مناطقی در جهان بود که با رشد مثبت تولید این ماه را سپری کرد و در گزارش انجمن جهانی فولاد، میزان تولید فولاد در قاره سیاه با رشد ۰.۶ درصدی در مارس به یک میلیون و ۹۰۰ هزار تن رسید.
بیشترین کاهش منطقه ای تولید فولاد مربوط به اروپا است و این بخش از جهان به دلیل رکورد اقتصادی با کاهش نقطه به نقطه ۷.۲ درصدی و کاهش سه ماه ۸.۱ درصدی نسب به ژانویه تا مارس سال قبل مواجه بوده است.
منطقه اتحادیه اروپا شامل ۲۷ کشور، مارس امسال در شرایطی کاهش ۷.۲ درصدی را تجربه کرد که میزان کل تولید فولاد در این کشورها به ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تن رسید که بر اساس گزارش انجمن جهانی، اُفت تولید در ۲ کشور آلمان با ۱۱.۷ درصد کاهش و همچنین افت تولید ایتالیا در این زمینه موثر بوده است.
منطقه روسیه و کشورهای مشترالمنافع (CIS) نیز همراه با اوکراین کاهش تولید ۳.۵ درصدی را در سومین ماه میلادی سال جاری تجربه کردند و تولید ماه مارس فولاد در این منطقه به هفت میلیون و ۱۰۰ هزار تن رسید که نشان دهنده تاثیر تحریم های اروپا و آمریکا و کاهش تقاضای جهانی فولاد برای این منطقه است.
در منطقه آسیا و اقیانوسیه نیز تولید فولاد در ماه مارس به لطف افزایش تولید فولاد چین با افزایش ۳.۹ درصدی مواجه شد و کل فولاد تولیدی این منطقه به ۱۲۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تن رسید که دلیل عمده این افزایش، جایگزینی بازارهای صادراتی جدید در این مدت است.
رشد نقطه به نقطه ۳.۷ درصدی تولید فولاد ایران نسبت به مارس ۲۰۲۴، باعث شد کل تولید فولاد خاورمیانه در سومین ماه میلادی با ۱.۹ درصد افزایش به پنج میلیون و ۳۰۰ هزار تن برسد، گفتنی است حدود ۶۲ درصد فولاد خاورمیانه در ماه مارس در ایران تولید شده است.
چشم انداز آینده فولاد
سرمایه گذاری وسیع هند برای رشد زیرساختها باعث افزایش و ورود سرمایه در پروژه های زیربنایی و صنعت خودرو سازی این کشور شده و تولید فولاد این کشور در سومین ماه میلادی سال ۲۰۲۵ مانند ماه های گذشته افزایش چشمگیری داشته است.
انجمن جهانی فولاد تصریح دارد کاهش تولید در اروپا ممکن است تا نیمه اول ۲۰۲۵ ادامه یابد، مگر آن که با بهبود شرایط اقتصادی و انرژی، تحولی در صنعت فولاد این مناطق روی دهد.
آخرین گزارش انجمن جهانی فولاد تاکید دارد، تعرفه های ایالات متحده احتمالاً تنش های تجاری را تشدید کرده و بازسازی زنجیره تامین جهانی فولاد را پیچیده تر می کند.
در بازار داخلی با وجود کاهش قیمت دلار و با وجود رشد نقطه به نقطه ۳.۷ درصدی در ماه مارس بدلیل افزایش تقاضا، قیمت فولاد ساختمانی بویژه میلگرد در سه ماه گذشته همواره افزایشی بوده و هم اکنون میلگرد ۱۶ تا ۲۲ در آهن فروشی ها وارد کانال ۴۰۰ هزار ریال شده است که اگر با این روند افزایشی مقابله ای صورت نگیرد، می تواند منجر به بروز چالش های اساسی در صنعت ساختمان کشورمان شود.
بدون تردید بزرگترین کارهای عمرانی کشور که زمینه اشتغال میلیون ها نفر را فراهم می کند در حوزه های صنعت راه و ساختمان، سد، پل، جاده و ریل سازی است که ارتباط تنگاتنگی با فولاد و به ویژه با محصولات فولاد ساختمانی دارد و کشورمان بیش از هر زمان دیگر نیازمند فولاد ساختمانی با قیمتی متعادل است.
استان اصفهان یکی از مهمترین تامین کنندگان فولاد ساختمانی است و براساس اطلاعات منتشر شده در بورس کالا، مجتمع فولاد سپید فراب کویر با سهم ۸ درصدی بزرگترین عرضهکننده میلگرد و ذوب آهن اصفهان نیز با سهم ۷ درصدی و اختلاف کمی نسبت به فولاد سازان دوم و سوم در رتبه چهارم عرضه کنندگان میلگرد در بورس کالا قرار دارد.
در سوی دیگر ۳۶ درصد محصولات فولاد مبارکه که بزرگترین فولاد ساز استان اصفهان و کشور است، در حوزه ساختمان و سازه است که افزایش تولید در این واحدها می تواند نقش پررنگی در بازگشت ثبات به بازار فولاد ساختمانی داشته باشد.
به گزارش ایرنا و بر اساس گزارشات انجمن جهانی فولاد هم اکنون میزان تولید فولاد در ایران حدود ۳۱ میلیون تن در سال است که افزون بر ۴۰ درصد آن در استان اصفهان تولید می شود، در حال حاضر کشورمان ۵۵ میلیون تن ظرفیت تولید فولاد دارد و میزان صادرات فولاد حدود ۸ میلیون تن در سال است.
انجمن جهانی فولاد (worldsteel) یکی از بزرگترین و پویاترین انجمنهای صنعتی در دنیا است که اعضای آن شامل تولیدکنندگان فولاد، انجمنهای ملی و منطقهای صنعت فولاد و موسسات تحقیقاتی فولاد میشود. اعضای این انجمن افزون بر ۸۵ درصد از تولید جهانی فولاد را نمایندگی میکنند.