به گزارش ایرنا، از مهمترین شاخصههای توسعه چهارمحال و بختیاری در کنار توجه به حوزههای صنعتی، خدماتی و زیربنایی، بخش کشاورزی و دامپروری است که ضرورت آن تامین آب مورد نیاز است.
برنامه هفتم توسعه در بخش کشاورزی و منابع طبیعی، مشتمل بر احکامی در زمینههای خودکفایی در محصولات اساسی کشاورزی، مدیریت منابع آب، واگذاری و تغییر کاربری اراضی، مولدسازی اموال غیر منقول و توسعه تولید آبزیان تنظیم شده است.
در برنامه هفتم توسعه کشور در ماده ۳۳ تاکید شده است :«بهمنظور افزایش ضریب خودکفایی و بهرهبرداری بهینه و یکپارچه از منابع و عوامل تولید، بهویژه منابع آب و خاک و نیز بهبود معیشت کشاورزان، روستاییان و عشایر، وزارت جهاد کشاورزی مکلف است با همکاری سازمان و سایر دستگاههای اجرایی ذیربط بر اساس اسناد آمایش سرزمین و شرایط اقلیمی، متناسب با استعدادها و قابلیتهای منطقهای و مزیتهای اقتصادی و با رعایت ملاحظات زیستمحیطی و معیشت بهره برداران با رعایتهای سیاستهای کلی نظام از جمله سیاستهای کلی محیطزیست و منابع طبیعی اقدام کند».
خشکسالی در چهارمحال و بختیاری همچنین جاری است

در سالهای اخیر کاهش شدید بارشها، تغییر اقلیم و رژیم بارشها از برف به باران و کاهش منابع آب سفرههای زیرزمینی باعث تنش آبی در بیشتر شهرها و روستاهای چهارمحال و بختیاری شود که به گفته برخی از کارشناسان ۹۸ درصد از مساحت این استان دچار خشکسالی شده است.
علاوه بر تنش آبی در راستای تامین آب شرب پایدار برای برخی از روستاها، در بخش کشاورزی نیز تنش آبی باعث بروز خسارت برای کشاورزان و بهرهبرداری شده است که این نگرانی در بین کشاورزان استان مشهودتر از سالهای قبل است.
بخش عمدهای از تولید ناخالص چهارمحال و بختیاری وابسته به کشاورزی و دامپروری است و خشکسالی علاوه بر تاثیرات اجتماعی به صورت مستقیم بر روی اقتصاد این استان نیز اثرگذار است.
سفر مجلسیها؛ بازروایی و بازنمایی وضعیت چهارمحال و بختیاری

کمیسیون کشاورزی، آب و میحطزیست و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی یکی از کمیسیونهای مهم مجلس است که وظیفه نظارت و تقنین در موضوعات متنوعی مانند کشاورزی، منابع آب، دام و طیور، شیلات، محیطزیست و هواشناسی را بر عهده دارد.
در سفر اخیر رییس کمیسیون کشاورزی، آب ، منابع طبیعی و اعضا آن به چهارمحال و بختیاری در دیدار میدانی و نشست گفت وگوی بخش خصوصی با دولت یکی از مهمترین و کلیدیترین واژگان پر کاربرد مساله «آب» بود که در بیشتر سخنرانیها و گفت و گوها به آن اشاره شد.
به دلیل تخصصی بودن کمیسیون کشاورزی پیرامون آب این سفر فرصت مناسبی برای مسوولان و بخش خصوصی چهارمحال و بختیاری برای بیان دغدغه های خود پیرامون این حوزه شدند.
به عقیده برخی از کارشناسان، نمایندگان این کمیسیون در سفر به چهارمحال و بختیاری فرصت مطلوبی برای بازنمایی و بازروایی وضعیت موجود این استان در بخشهای مختلف از جمله خشکسالی و کمبود آب است که نمایندگان یکی از مهمترین کمیسیونهای مجلس با آن آشنا میشوند.
نمایندگان و مسوولان و فعالان بخش خصوصی چه گفتند و چه خواستند؟

با حضور اعضا کمیسیون کشاورزی
ساعت ۶ صبح روز پنجشنبه چهارم اردیبهشت که چهارمحال و بختیاری در این ماه فصلی سرسبز است، بازدید میدانی اعضا کمیسیون و مدیران همراه آغاز شد. نمایندگان مجلس در هر حوزهای که ورود پیدا میکردند یکی از مهمترین خواستههای تولید کنندگان، کشاورزان، بهرهبرداران و مسوولان توجه به زیرساختها و توسعه آن و توجه به موضوع آب استان بود.
نخستین گفت و گو با مردم و بهرهبرداران و کشاورزان در این سفر از سوی رییس کمیسیون کشاورزی منتشر شد که عسگری بر توسعه کشاورزی تاکید داشت.
رییس کمیسیون کشاورزی، آب، منابعطبیعی و محیطزیست مجلس شورای اسلامی با اشاره به وظیفه قانونگذاری و نظارت بر قانون از سوی مجلس گفت: در برنامه هفتم توسعه، حوزه کشاورزی، آب، منابعطبیعی و محیطزیست مورد توجه قرار گرفته است.
محمد جواد عسگری تاکید کرد: موضوع خشکسالی چهارمحال و بختیاری از مشکلات اصلی است و باید به سمت توسعه گلخانهها و کشتهای کمآببر برویم.متن کامل خبر

در همین دیدار ، نماینده مردم شهرستان بروجن در مجلس شورای اسلامی از رییس کمیسیون کشاورزی، آب، منابعطبیعی و محیطزیست درخواست کرد، مشکلات چهارمحال و بختیاری و شهرستان بروجن را بهصورت ویژه بررسی کنند.
غلامرضا میرزایی تاکید کرد: چهارمحال و بختیاری و شهرستان بروجن در حوزه کشاورزی، آب، منابعطبیعی و محیطزیست ظرفیتهای قابلتوجهی دارد اما با مشکلات خشکسالی مواجه است.
سفر اعضا کمیسیون کشاورزی به شهرستانهای ۱۲ گانه برنامهریزی شده بود که تعدادی از این نمایندگان از سازههای در دست احداث در استان دیدن کردند.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی و نماینده مردم شوشتر و گتوند در مجلس شورای اسلامی که خود از خطه آبخیر خوزستان در این سفر آمده بود اعلام کرد که با توجه به وجود برخی مسائل و چالشهای اجتماعی و بدهیهایی که در زمینه تملک زمین برای احداث سد باباحیدر وجود دارد تلاش کمیسیون کشاورزی مجلس پرداختن این مطالبات و برخی دیون به پیمانکاران است.
سید محمد سادات ابراهیمی روز پنجشنبه در بازدید از سد باباحیدر در شهرستان فارسان چهارمحال و بختیاری افزود: در همین ارتباط تلاش میشود با همکاری نماینده مردم در حوزه انتخابیه اردل، فارسان، کوهرنگ و کیار مصوبهای که موجب رضایتمندی مردم باشد برای تامین اعتبار لازم در خصوص پرداخت مطالبات مردم و دیون پیمانکاران داشته باشیم.متن کامل خبر
نماینده اردل، فارسان، کوهرنگ و کیار در مجلس شورای اسلامی که همراه اعضا کمیسیون از سد باباحیدر دیدن کرد، تامین آب کشاورزی، شرب و صنعت را یکی از مسائل مهم چهارمحال و بختیاری است.
حمیدرضا عزیزی یادآور شد: امید میرود با نگاه کارشناسی و مدیریت صحیح در جلسه جمع بندی مصوبههای خوبی در خصوص تامین آب و تکمیل پروژههای کشاورزی داشته باشیم.
مشکل دیگری که خشکسالی در چهارمحال و بختیاری ایجاد کرده است، مساله فرونشست است به گونه ای که فرماندار خانمیرزا در جمع نمایندگان سفر کرده به این منطقه فرونشست زمین در این شهرستان را ۱۰ سانتیمتر عنوان کرد و گفت که دشت خانمیرزا هماکنون به دشت ممنوعه بحرانی تبدیل شده است.متن کامل خبر
خشکسالی علاوه بر بخش کشاورزی و آب شرب، در منابع طبیعی و محیطزیست نیز تاثیرگذار است و بخشی از جنگل های استان دچار خشکسالی و آفت شدهاند.
معاون آبخیزداری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری در بازدید اعضا کمیسیون کشاورزی گفت: بررسیها نشان میدهد ۱۵ تا ۳۰ درصد از سطح جنگلهای زاگرس در استانهای چهارمحال و بختیاری، خوزستان، کردستان، ایلام، کهگیلویه و بویراحمد و فارس در کشور درگیر آفتها و بیماریها هستند.

حسن وحید افزود: شدت شیوع آفتها و بیماریها در جنگلهای زاگرس در برخی مناطق بیشتر و در برخی مناطق کمتر گزارش شده است و بررسیهای نشان میدهد بین ۱۵ تا ۱۶ درصد از مساحت جنگلهای زاگرس در چهارمحال و بختیاری به صورت تک پایهای و یکجا مبتلا بر بیماری و آفت هستند که باید برای این امر چاره اندیشی شود. متن کامل خبر
در نیم روز این بازدید که معاون برخی از وزارتخانه ها نیز همراه نمایندگان حضور داشتند دوباره گفت و گو پیرامون آب و خشکسالی و توجه به بخش کشاورزی بین بهره برداران و مجلسیون و مسوولان داغ شد و یکی از درخواست های مردمی توجه به حضور کشاورزی شهرستان اردل بود.
حسین برزگر رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: تکمیل طرحهای نیمهتمام در شهرستان اردل به خصوص طرحهای مختلف در بخش کشاورزی یکی از مشکلات مردم این شهرستان است.

سید حسین دهدشتی قائم مقام وزیر جهادکشاورزی درباره این مساله اعلام کرد که شکوفایی بخشی از ظرفیت کشاورزی شهرستان اردل از جمله شیلات و طرحهای کشاورزی نیازمند هماهنگی بین وزارتخانههای نیرو و جهادکشاورزی است. متن کامل خبر
بحث پیرامون مساله خشکسالی و آب در این سفر ، در شهرستان شهرکرد نیز مطرح شد جایی که نماینده شهرستانهای شهرکرد، سامان، بن و فرخشهر بر نگاه ملی بر حوزه مدیریت آب تاکید داشت.

نماینده مردم شهرستان شهرکرد، بن و سامان در مجلس شورای اسلامی در بازدید از طرحهای این حوزه با اشاره به خشکسالی اخیر و تغییر اقلیم گفت: چهارمحال و بختیاری به نگاه ملی جامع و یکپارچه در حکمرانی آب نیاز دارد تا بتوان حقوق مردم استان به رسمیت شناخته شود.
احمد راستینه افزود: امروز مهمترین مساله و مشکل نگاههای نادرست به وضعیت استان است که این نگاه باید اصلاح شود، در این استان با توجه به توپوگرافی خاص جغرافیایی و دارا بودن اراصی زیاد در سطح شیب تند، ماندگاری آب وجود ندارد و این نبود ماندگاری آب، باعث شده که متاسفانه دشتهای ممنوعه بحرانی در استان داشته باشیم.متن کامل خبر
در این دیدار البته رییس فراکسیون تسهیل تجارت و سرمایهگذاری و عضو کمیسیون کشاورزی در سفر به چهارمحال و بختیاری اعلام کرد که اجرای طرحها و برنامهها در حوزه کنترل آبهای سطحی در این استان ضعیف است.
رضا حاجیپور افزود: هماکنون فرونشست زمین در استان و کشور به عنوان یکی از بزرگترین چالشها تبدیل شده است.

اما معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار چهارمحال و بختیاری با توجه به اشرافیتی که بر موضوع اجتماعی دارد یادآور شد که تا زمانی که نتوانیم مشکل آب را حل کنیم در زمینه توسعه و حفظ شرایط موجود برای سرمایهگذاری و تولید دچار مشکل خواهیم بود.
عبدالعلی ارژنگ گفت: هم اکنون برخی واقعیتهای استان در سطح ملی دیده نشده و امید است در بازدیدی که امروز توسط اعضای کمیسیون کشاورری، آب و منابعطبیعی و تعدادی از معاونان وزرا از استان انجام میدهند، واقعیتها و وضع موجود استان دیده شود و در سطح ملی پیگیریها گسترش داده شود.
از سوی دیگر سرپرست حوضه آبریز رودخانه زایندهرود و حوضههای فلات جنوب غربی وزارت نیرو در این دیدار که به شهرستان کوهرنگ رفته بود تاکید کرد: چهارمحال و بختیاری به عنوان منشاء تامین آب در فلات مرکزی و جنوب کشور در حوضه کارون به شمار میرود و حل مشکلات این استان ضروری است.
مهرزاد احسانی افزود: امروز تمام نقاط کشور کم و بیش دچار کمبود آب و پدیده خشکسالی شدید شده است.
وی اظهار داشت: چهارمحال و بختیاری که زمانی میزبان رودخانههای پرآب و برف فراوان بود نیز تحت تاثیر شرایط کم آبی و خشکسالی و مستثنای از این شرایط نبوده است.
دیدارهای میدانی نمایندگان عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی که پایان رسید نوبت به مهمترین جلسه این سفر یک روزه بود، «نشست گفت وگوی دولت و بخش خصوصی» که این بار نیز دوباره مساله آب مورد توجه بخش خصوصی، نمایندگان مجلس و مسوولان قرار گرفت.
نگاه تخصصی به حوزه اشتغال و سرمایه گذاری از سوی معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار چهارمحال و بختیاری موجب شد وی اظهار کند که بازنگری و اصلاح قانون توزیع عادلانه آب مصوب سال ۱۳۶۱ و برنامهریزی و کنترل برداشت مصرف آب زیرزمینی بهجای تعدیل پروانههای چاه ضروری است.

ملک محمد قربانپور در جمع نمایندگان و فعالان بخشی خصوصی پیشنهاد داد مجلس شورای اسلامی اصلاحات در آییننامهها، قوانین و مقررات امور اراضی را در دستور کار قرار دهد. متن کامل خبر
در این نشست البته شهرام زارع فارسانی رییس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی پیشنهاد مهمی را ارائه دارد؛ اختصاص بودجه برای بازورسازی ابرها در چهارمحال و بختیاری بهعنوان سرچشمه اصلی زایندهرود، کارون و بخشی از دز مورد توجه قرار گیرد.
در این نشست استاندار چهارمحال و بختیاری در این دیدار در راستای پیگیری مطالبات و منافع استان درخواست کرد که به صورت ویژه خواستار پیگیری مصوباتی شد که طی این سفر به تصویب رسیده است.
استاندار چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: انتظار است کمیسیون کشاورزی، آب، منابعطبیعی و محیطزیست مجلس شورای اسلامی برای بررسی درخواستهای دغدغهمندان کشاورزان و باغداران چهارمحال و بختیاری کارگروه ویژه تشکیل دهد.

جعفر مردانی یادآور شد: اختصاص سهم مورد نیاز تسهیلات برای راهاندازی شهرکهای گلخانهای و دامپروری چهارمحال و بختیاری مورد توجه قرار گیرد.
نماینده مردم شهرستان بروجن در مجلس شورای اسلامی نیز باز هم در این نشست به مساله خشکسالی و حوزه آب پرداخت که ، خشک شدن دشتهای شهرستان بروجن باعث ناراحتی مردم منطقه شده است.
غلامرضا میرزایی تاکید کرد: انتظار داریم اجرای سد آقبلاغ پس از ۱۷ سال وارد مرحله عملیاتی شود تا بتوان از مزیتهای آن بهرهمند شد.
وی افزود: سد شهدای چشمهعلی شهرستان بروجن از ۳۰ سال پیش در دستور کار قرار گرفته است که انتظار میرود این طرح عملیاتی شود تا به رفع مشکلات شهرستانهای بروجن و خانمیرزا کمک کند.
احمد راستینه نماینده مردم شهرستانهای شهرکرد، سامان، بن و فرخشهر در مجلس شورای اسلامی نیز باز هم بر مساله حکمرانی آب تاکید کرد و گفت: مساله آب باید فنی و دقیق بررسی شود و این موضوع به مدیریت ملی نیاز دارد.
حمید رضا عزیزی رییس مجمع نمایندگان چهارمحال و بختیاری نیز در نشست پایانی این سفر دوباره از کلیدواژه آب استفاد کرد و اعلام کرد: آب آشامیدنی شهر سرخون و روستاهای هلوسعد شهرستان اردل از ۱۳ سال گذشته دچار آلودگی نفتی است و تقاضا داریم وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی وزارت نفت را مکلف به رفع این مشکل کنند.
یک چهارم تولید ناخالص داخلی و یک پنجم اشتغال چهارمحال و بختیاری به بخش کشاورزی وابسته و از مجموع زمینهای استان ۲۵۰ هزار هکتار برابر ۱۵ درصد سطح زیرکشت زمینهای کشاورزی است.
هماکنون ۷۹ هزار بهرهبردار با تولید سالانه یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن انواع محصولات کشاورزی در چهارمحال و بختیاری فعال هستند.

بر اساس شاخص اندازهگیری SPEI دوره ۱۰ ساله، ۹۸ درصد مساحت چهارمحال و بختیاری تحت تاثیر خشکسالی است و تنها ۲ درصد از مساحت این استان در وضعیت عادی(نرمال) بارشها قرار دارد.
چهارمحال و بختیاری به عنوان دومین استان گرفتار خشکسالی در کشور مطرح شده است.