به گزارش خبرنگار ایرنا؛ کودکان مبتلا به اوتیسم با چالشهای متنوعی در زندگی روزمره مواجه هستند که میتواند بر رشد، یادگیری، تعاملات اجتماعی و کیفیت زندگی آنها تأثیر بگذارد، با وجود تمامی مشکلات و موانعی که در مسیر زندگی این کودکان و خانوادههای آنان وجود دارد، نیازمند چتر حمایتی هستند.
در این راستا به همت فرماندار ویژه ملایر و جمعی از مدیران دستگاههای اجرایی این شهرستان و اعضای انجمن اوتیسم، نشست بررسی مسائل و مشکلات کودکان اوتیسم ملایر برگزار شد تا پس از ماهها و سالها این تصمیمگیریها بتواند روزنه امیدی برای زدودن چالشها و روشن کردن دنیای پیش روی این کودکان باشد.
کودکان اوتیسم دوست دارند دنیا را به روش خودشان تجربه کنند، زیباییهای دنیا را به روش خودشان ببینند، طعم خوشمزه غذاها را خودشان بچشند، اما ساختن یک زندگی خوب برای آنها مستلزم نوع برخورد جامعه با این کودکان است.
محدودیت خانوادههای کودکان اوتیسم به خدمات تخصصی
دشواری در درک نشانههای غیرکلامی همچون تماس چشمی، حالتهای چهره، لحن صدا، مشکل در شروع یا حفظ مکالمات و تعاملات دوطرفه، تفاوت در درک احساسات و نیات دیگران، تمایل به تنهایی یا تعاملات محدود با همسالان از جمله مشکلات ارتباطی و اجتماعی کودکان اوتیسم است که نیاز دارند افراد جامعه آنها را درک کنند.
خانوادههای آنان در دسترسی به خدمات تخصصی(درمانگران، مدارس ویژه، etc.) محدودیت دارند و هزینههای درمان و آموزش بالایی را باید پرداخت کنند.
از چالشهای رفتاری و حسی این کودکان میتوان به حساسیتهای حسی (واکنش شدید به صداها، نور، بوها، یا لمس شدن)، رفتارهای تکراری همچون تکان دادن دستها، چرخیدن، یا اصرار بر یکنواختی، مقاومت در برابر تغییرات (حساسیت به تغییر در برنامههای روزمره یا محیط) و خودتحریکی برای تنظیم احساسات یا اضطراب اشاره کرد.
چالش دیگر کودکان اوتیسم در یادگیری و شناختی است که شامل تفاوت در سبک یادگیری (نیاز به روشهای آموزشی فردیشده)، تأخیر در رشد گفتار و زبان (در برخی از کودکان)، تمرکز بیشاز حد روی علایق خاص و عدم توجه به موضوعات دیگر و مشکل در مهارتهای اجرایی همچون برنامهریزی، سازماندهی، انعطافپذیری است.
کودکان اوتیسم همچنین با چالشهای عاطفی و روانی همچون اضطراب و استرس بهویژه در موقعیتهای اجتماعی یا محیطهای ناآشنا، احساس طردشدگی یا عدم درک شدن توسط همسالان یا جامعه، مشکلات خواب یا عادات غذایی نامنظم در برخی موارد و چالشهای جسمی و سلامت، چالشهای خانوادگی و حمایتی و چالشهای اجتماعی و فرهنگی مواجه هستند و خانوادههای آنان در دسترسی به خدمات تخصصی(درمانگران، مدارس ویژه، etc.) محدودیت دارند و هزینههای درمان و آموزش بالایی را باید پرداخت کنند.
در این میان از راهکارهای حمایتی میتوان به آموزش فردیشده (برنامههای IEP در مدارس)، درمانهای رفتاری (مانند ABA) و گفتاردرمانی، حمایت حسی (محیطهای سازگارشده با نیازهای حسی)، آموزش مهارتهای اجتماعی از طریق گروههای تمرینی، حمایت روانی (مشاوره برای کودک و خانواده) و افزایش آگاهی جامعه برای کاهش انگ اجتماعی اشاره کرد، راهکارهایی که معاون استاندار همدان و فرماندار ویژه ملایر بر لزوم هموار کردن رفع مشکلات و کمک به کودکان اوتیسم این شهرستان با همافزایی ادارات مرتبط، خیران و مردم تاکید کرد.
ضرورت ایجاد مرکز اوتیسم در ملایر
«سیدرسول حسینی» روز دوشنبه در دیدار با اعضای انجمن اوتیسم این شهرستان بر ضرورت حمایت همهجانبه از کودکان مبتلا به اوتیسم شهرستان تأکید کرد و گفت: کودکان اوتیسم استعدادها و تواناییهای منحصر به فردی دارند که باید با برنامهریزی دقیق و فراهم آوردن امکانات لازم، به آنها کمک کنیم تا در مسیر رشد و شکوفایی قرار گیرند.
وی بر لزوم افزایش آگاهی عمومی درباره اختلال اوتیسم و نحوه برخورد افراد با این کودکان تاکید کرد و خواستار همکاری بیشتر دستگاههای اجرایی، آموزش و پرورش، ورزش و جوانان، بهزیستی، هلال احمر و بهداشت و درمان و دیگر نهادها برای ارائه خدمات تخصصی به این کودکان و خانوادههای آنها شد.
فرماندار ویژه ملایر تهیه بانک اطلاعاتی از کودکان اوتیسم در شهرستان، ایجاد مرکز اوتیسم، تشکیل انجمن مردمی، احصاء مشکلات و نیازهای آنها، ارائه خدمات بهداشتی و درمانی مناسب، در نظر گرفتن فضاهای ورزشی مناسب و تشکیل دبیرخانه مردمی ویژه کودکان اوتیسم توسط بهزیستی با مشارکت مردم و خیرین را از دیگر الزامات برای حمایت از این کودکان برشمرد.
حسینی همچنین بر لزوم تدوین برنامههای حمایتی ویژه از جمله توسعه مراکز آموزشی و توانبخشی، بیمه درمانی و تامین امکانات رفاهی و ورزشی برای کودکان اوتیسم تاکید کرد.
شناسایی ۱۰۰ کودک اوتیسم در ملایر
در حال حاضر حدود ۱۰۰ کودک اوتیسم در شهرستان ملایر شناسایی شده است که خدمات آموزشی توانبخشی و گفتار درمانی تنها در یک مرکز با عنوان «مرکز امید» دریافت میکنند و با وجود هزینههای بالا و نیاز به خدمات آموزشی تخصصی، این کودکان نیازمند ایجاد مرکزی تخصصیتر و با شرایط مطلوبتری هستند.
رئیس بهزیستی ملایر نیز با اشاره به فعالیت تنها مرکز آموزش توانبخشی معلولان امید در ملایر برای ارائه خدمات به کودکان اوتیسم زیر نظر بهزیستی، گفت: برای ارائه خدمات تخصصی به این کودکان نیاز به مرکز آموزشی مجزا داریم.
فرماندار ملایر بر لزوم تدوین برنامههای حمایتی ویژه از جمله توسعه مراکز آموزشی و توانبخشی، بیمه درمانی و تامین امکانات رفاهی و ورزشی برای کودکان اوتیسم تاکید کرد.
«محمدنبی مالمیر» با تاکید بر اینکه صدور بیمه سلامت ویژه کودکان اوتیسم هزینه درمان آنها را کاهش میدهد، افزود: برای بهرهمندی کودکان اوتیسم از خدمات و امکاناتی همچون ورزشی، بهداشتی و درمانی و تفریحی نیازمند حمایت ادارت مربوطه هستیم که مقرر شد با احصاء مشکلات و نیازهای آنها، فضاهای مربوطه در اختیار این کودکان قرار گیرد.
وی راهاندازی موسسه خیریه کودکان اوتیسم ملایر، تشکیل دبیرخانه اوتیسم در بهزیستی، برگزاری جشنهای مرتبط برای کودکان اوتیسم و برگزاری مستمر این جلسه با حضور اعضای انجمن اوتیسم را از دیگر مصوبات این نشست برشمرد و ادامه داد: مقرر شد در گام نخست کودکان و اوتیسم و خانوادههای آنان در همایش پیادهروی سلامت در پنجم اردیبهشت شرکت کنند و همزمان با ۱۲ اردیبهشت روز معلم، مراسم جشنی با حمایت دستگاههای اجرایی ویژه کودکان اوتیسم و تجلیل از مربیان آنان برگزار شود.
به گزارش ایرنا؛ استفاده از ظرفیت فضای مجازی، شبکههای اجتماعی و فضای تبلیغات محیطی سطح شهر برای معرفی ویژگیهای شخصیتی کودکان اوتیسم و احصاء آخرین بانک اطلاعاتی، مسائل و مشکلات و نیازهای کودکان اوتیسم از مصوبات مهم این نشست بود.