طغیان موش‌ها و دست خالی کشاورز در غارت دسترنج

طغیان موش‌ها و دست خالی کشاورز در غارت دسترنج

 خرم آباد - ایرنا - اراضی کشاورزی سلسله از سال گذشته تاکنون درگیر هجوم موش های "مغان" است و هنوز راهکارهای ارائه شده توسط کارشناسان جهاد کشاورزی منجر به کنترل این آفت ویرانگر نشده است اما موج سرمای بی سابقه اکنون می تواند فرصتی برای از بین بردن آنها باشد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، "گام در مزرعه که می گذاری، قدم به قدم زیر پایت خالی می شود و پایت در زمین فرو می رود"، این را مرد کشاورز می گوید و ادامه می دهد: چنان ریشه گیاه را می جوند و از بین می برند که گویی هیچ گیاهی از ابتدا در مزرعه کشت نشده و هیچ امیدی به بارنشستن محصول نیست.

مرد کشاورز معتقد است از وقتی پای این آفت ها به مزرعه اش باز شده امید به کشت و کار هم از دلش رخت بربسته و تا وقتی به طور کامل ریشه کن نشوند نمی توان به کشت آباد و کسب روزی امیدوار بود.

کشاورز می گوید هجوم موش ها به مزرعه اش آن قدر زیاد شده که این روزها هیچ امیدی به کشت و کار ندارد، توصیه های کارشناسان جهاد کشاورزی نیز نتوانسته منجر به کنترل این آفت ویرانگر شود و تا وقتی که از این آفت در امان نباشد روزی خود و فرزندانش هم رو به نیستی است.

کشاورز دیگری که زمینش در همسایگی او قرار دارد خسته و ماتم زده از تجارب خود برای مبارزه با این آفت شوم و نابودگر می گوید: تقریبا تمامی روش هایی را که برای مبارزه با این آفت لازم است امتحان کرده ام، از شعله افکن گرفته تا طعمه گذاری و مبارزه با گوگرد اما چون موش ها در مزرعه ام طغیان کرده اند کارساز نبوده است.

او می داند که مبارزه شیمیایی برای ریزمغذی های خاک مزرعه نامناسب است و به بافت خاک آسیب می رسد اما چاره ای جز این کار نیست و باید دل به دریا بسپارد و طبق توصیه های کارشناسان جهاد کشاورزی برای از بین رفتن آفت موش ها از سم به عنوان آخرین روش مبارزه بهره بگیرد شاید که درد لاعلاج هجوم مغان بر تن مزرعه بیمارش تسکین یابد و مرهمی بر زخم های هزاره از هجوم آفت به تن خسته زمین و محصولی که به باد فنا رفته است باشد.

شهرستان سلسله دارای ۴۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی است که یک سوم آنها آبی و مابقی دیم هستند، این شهرستان با توجه به آب و هوای مناسب و خاک حاصلخیزی که دارد قطب تولید محصولات استراتژیکی همچون کلزا، چغندرقند، گندم و محصولات باغی و صیفی همچون گردو و خیار است.

بنا بر اظهارات کشاورزان شهرستان، آفت موش مغان از سال گذشته در برخی از اراضی کشاورزی آبی مشاهده شد که به علت عدم مبارزه مناسب از آن زمان تاکنون نه تنها کنترل نشد بلکه رو به فزونی گرفت تا جایی که امروز برخی از اراضی کشاورزی روستاها را با بحرانی جدی مواجه کرده است به گونه ای که مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی کشور بازدید از این اراضی را به منظور بررسی مشکلات و تدابیر لازم به صورت ویژه در دستور کار خود قرار داد و به بازدید میدانی از این اراضی پرداخت.

موش مغان (Microtus socialis) جونده‌ای کوچک به رنگ قهوه‌ای و با دم کوتاه است که کاملا از مو پوشیده شده، طول دم بطور معمول از نصف طول اندازه سر و بدن کوتاه‌تر بوده، چشم‌ها کوچک، لاله گوش مدور و نیز کوچک، پوزه نسبتا کوتاه و در اطراف پوزه سبیل‌های زیاد به رنگ قهوه‌ای یا سفید روییده است.

این جونده بطور دسته جمعی زندگی می کند و تونل‌های زیرزمینی کم عمق، باریک و بسیار پرپیچ و خم و طولانی برای خود می‌سازد، جمعیت موش مغان به‌ طور ناگهانی و انفجاری افزایش می‌یابد به طوری که مناطق اطراف را هم تصرف می کند و حتی ممکن است در محلی که مبارزه انجام شده دوباره ساکن شود، از این رو ردیابی منظم آن ضروری است.

طغیان جمعیت معمولا ۲ تا سه سال یکبار و به دلیل مساعد بودن شرایط محیطی و کاهش تلفات آن اتفاق می‌افتد و در سال‌هایی که طغیان می‌کنند به صورت آفت بزرگی برای محصولات کشاورزی ظاهر می شوند و گاهی محصولات یک ناحیه را به کلی از بین می‌برند.

طغیان موش‌ها و دست خالی کشاورز در غارت دسترنج

۲۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی سلسله درگیر حمله موش های مغان

مدیر جهاد کشاورزی سلسله در این باره می گوید: سال گذشته اولین گزارش در خصوص وجود موش های مغان در برخی اراضی کشاورزی شهرستان به کارشناسان جهاد کشاورزی ارائه شد.

مجتبی محمدی ادامه داد: در حال حاضر ۲۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی شهرستان در معرض حمله موش های مغان قرار گرفته که ۱۰ هزار هکتار از آنها به حالت طغیان و ۱۰ هزار هکتار نیز در معرض طغیان هستند.

وی با اشاره به روش های بکار گرفته برای کنترل این آفت در شهرستان تاکید کرد: عملیات آبیاری غرقابی، شخم عمیق، طعمه مسموم، گوگرد و شعله افکن از جمله روش هایی بوده که تاکنون برای کنترل این آفت استفاده شده اما چندان موثر نبوده است.

محکوم به شکست بودن روش های مبارزه

وی افزود: یکی از روش های استفاده شده توسط کشاورزان شخم عمیق مزرعه بوده اما با توجه به اینکه در شهرستان تراکتور قوی برای شخم عمیق زمین ها وجود ندارد تاکنون نتوانسته ایم به کنترل مناسبی در اینخصوص دست بابیم.

محمدی با اشاره به استفاده از روش عملیات غرقابی عنوان کرد: این روش نیز در زمین هایی که برای آبیاری آنها از شیوه بارانی استفاده می شود مناسب و جوابگو نیست اما در سایر زمین ها می توان با استفاده از این روش با توجه به سرمای بی سابقه کنونی به نتیجه خوبی دست یافت.

وی مهمترین عامل در کنترل این آفت را مبارزه همزمان تمامی کشاورزان با هم دانست و گفت: اگر تمامی کشاورزانی که اراضی آنها مورد هجوم آفت قرار گرفته است به صورت همزمان از یک روش مبارزه موثر استفاده کنند می توان به کنترل آن دست یافت.

به گفته محمدی منطقه حوزه فیروزآباد به سمت علم آباد مرکز طغیان موش ها بوده و اراضی این منطقه مورد بیشترین هجوم و آسیب واقع شده اند و با توجه به اختصاص سم برای مبارزه، پیش بینی می شود ظرف هفته آتی به نتایج امیدبخشی در کنترل این آفت دست یابیم.

مدیر جهاد کشاورزی سلسله با قدردانی از همکاری مسوولان مربوطه برای توجه ویژه به این مشکل کشاورزان شهرستان گفت: با توجه به اینکه سلسله یکی از قطب های کشاورزی لرستان محسوب می شود و کنترل این آفت نقش مهمی در تامین امنیت غذایی کشور و استان دارد، انتظار می رود مسوولان امر تا کنترل کامل این بلا در کنار کشاورزان باشند.

طغیان موش‌ها و دست خالی کشاورز در غارت دسترنج

اختصاص سموم شیمیایی رایگان برای کنترل موش مغان

معاون وزیر جهاد کشاورزی و رییس سازمان حفظ نباتات کشور ‌نیز هفته گذشته در بازدید از اراضی آفت زده سلسله گفت: ۲۰۰ کیلوگرم سم "فسفو دوزنگ" به منظور کنترل آفت جوندگان موذی اراضی کشاورزی سلسله طبق نظارت کارشناسان، بین کشاورزان توزیع می شود.

مریم جلیلی مقدم با اشاره به بازدید زیربخش های کشاورزی این شهرستان اظهار کرد: سموم لازم تا رفع کامل مشکل به مقدار نیاز و به صورت رایگان پس از آموزش نحوه استفاده، با نظارت کارشناسان جهاد کشاورزی در اختیار کشاورزان شهرستان قرار داده خواهد شد.

رییس سازمان حفظ نباتات کشور تاکید کرد: با توجه به اینکه مبارزه بصورت تلفیقی و با استفاده از روش های مختلف انجام می شود، این مقدار سموم اختصاص یافته فعلا کافی خواهد بود.

جلیلی مقدم بیان کرد: همچنین توصیه‌های لازم توسط مسوولان و کارشناسان سازمان حفظ نباتات کشور انجام شده و ترکیبات شیمیایی لازم جهت کنترل این آفت بزودی در اختیار شهرستان قرار خواهد گرفت که امیدواریم با تلاش مسوولان و مطابق دستورالعمل‌هایی که توسط متخصصان این بخش تهیه شده شاهد کاهش جمعیت این آفت باشیم.

حال باید منتظر ماند تا وعده ها محقق شود و آفت موش مغان دست خالی کشاورزان سلسله را بیش از این نلرزاند چراکه محصول کنونی آنها حاصل تلاش چندماهه است و البته درآمدش نیز هزینه های مصرفی حدود یک سال آنها را تامین می کند.

 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها