به گزارش همشهری آنلاین، بعد از حمله رژیم بعثی بود که ۶ گردان پیاده و ۲ گردان زرهی مسئولیت خطوط پدافندی شهر را بر عهده گرفت، اما همه چیز از اول تیرماه شروع شد. بعد از آن عملیات کربلای یک عملیات تهاجمی سپاه پاسداران علیه نیروهای ارتش عراق به مدت ۱۰ روز در این منطقه طول کشید تا شهر مرزی مهران از محاصر خارج و آزادسازی شد.
یکی از فرماندهان دوران دفاع مقدس که در عملیات کربلای یک حضور داشت، محمد تقی قاسمی بود. او در این باره به همشهری میگوید: «قبل از عملیات کربلای یک بیشتر از یک ماه شناسایی منطقه توسط فرماندهان صورت گرفت. در این ایام وضعیت دشمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و نیروها و فرماندهان به منطقه آمدند و تصمیم بر این گرفته شد عملیاتی برای آزادسازی مهران صورت گیرد.»
قاسمی ادامه میدهد: «بعد از محاصره مهران، حضرت امام خمینی (ره) به سپاه دستور داد مهران باید آزاد شود، زیرا به دلیل بهرهبرداریهای سیاسی و مانوری که دشمن میداد، ایشان میخواست دشمن را در این جبهه هم خلع سلاح کند.»
به گفته این فرمانده دوران دفاع مقدس، عملیات کربلای یک در چهار مرحله انجام شد تا به نتیجه رسید. قاسمی عنوان میکند: «در نهم تیر از چند جبهه همچون محور تپه غلامی، باغ کشاورزی، جاده دهلران مهران به دشمن هجوم بردیم. به خاطر برتری انسانی و آتش دشمن هوایی و زرهی دشمن ما هیچگاه عملیات در روز علیه دشمن نداشتیم و برای کاهش تلفات عملیات مجبور بودیم در شب عملیات انجام دهیم، ولی برای اولین بار مرحله چهارم عملیات کربلای یک، در روز انجام شد.»
بدین ترتیب، شهر مرزی مهران و ارتفاعات این منطقه در روز دهم تیر آزادسازی شد. او میگوید: «اینکه امام خمینی (ره) فرمودند مهران را هم خدا آزاد کرد، یکی از دلایل آن به کارگیری همه تدابیر عملیاتی، امنیتی و دفاعی دشمن بود که حتی شکست خط محال بود و این خدا بود که حضور داشت و رزمندهها را وسیله قرار داد و مهران آزاد شد.»
قاسمی اضافه میکند: «مهران بعد از ۴۴ روز به دست رزمندهها افتاد و بخش عظیمی از نیروها و ادوات دشمن منهدم شد، تعداد زیادی از تانکها نیز به غنیمت گرفته شد.»