اقتصاد غرب در تله جنگ | تنش‌های نظامی خاورمیانه جه تاثیری بر بازارهای جهانی داشت؟

اقتصاد غرب در تله جنگ | تنش‌های نظامی خاورمیانه جه تاثیری بر بازارهای جهانی داشت؟
 بازارهای جهانی نسبت به تجاوز آمریکا و اسرائیل به ایران واکنش منفی نشان داده اند و سرمایه گذاران در انتظار حملات تلافی جویانه ایران، از موقعیت های خرید عقب نشینی کرده اند.

به گزارش همشهری آنلاین، روز دوشنبه با بازگشایی بازارهای جهانی، همزمان با انتظار سرمایه‌گذاران برای حمله تلافی‌جویانه تهران در پاسخ به تجاوز آمریکا علیه تاسیسات‌ هسته‌ای ایران، بورس‌های بزرگ آمریکا، اروپا و حتی آسیا کاهش یافتند. همچنین قیمت جهانی نفت، نرخ بنزین در آمریکا و قیمت گازطبیعی در اروپا هم افزایشی شدند.

کارشناسان اقتصادی می‌گویند هرگونه نشانه‌ای مبنی بر اقدام تلافی‌جویانه ایران یا تهدیدی علیه تنگه هرمز، بلافاصله می‌تواند قیمت کالاهای انرژی در بازارهای جهانی را افزایش بیشتری دهد و بورس‌های اروپا، آمریکا و آسیا را نزولی‌تر کند.

سقوط محسوس بورس‌ها

روز دوشنبه با شروع معاملات بورس‌های معتبر در آمریکا، معاملات آتی بازارها با رشد منفی مواجه بود و شاخص اس‌اندپی ۰.۱ و شاخص نزدک ۰.۲ درصد افت کردند.

در آسیا نیز شاخص سهام نیکی ژاپن ۰.۱۹، کوسپی کره‌جنوبی ۰.۳ و استرالیا ۰.۳۷درصد کاهش پیدا کردند.

با آغاز هفته کاری، شاخص‌های بورس اروپا روندی نزولی را پشت سر گذاشتند و شاخص سهام در انگلیس ۰.۲۸‌درصد کاهش یافت و بورس‌های معتبر فرانسه، آلمان و ایتالیا با شدت بیشتری سقوط کردند و حدودا یک درصد پایین آمدند.

قیمت نفت روز دوشنبه به بالاترین رقم خود از ۵ بهمن‌۱۴۰۳ تاکنون افزایش یافت. قیمت نفت برنت به ۷۷ دلار رسید و ۳ درصد گران شد. کارشناسان می‌گویند تجاوز آمریکا علیه تاسیسات هسته‌ای ایران با دامن‌زدن به نگرانی‌ها درباره عرضه نفت، بهای طلای سیاه را در نخستین روز کاری هفته (میلادی) افزایش داد.

براساس تحلیل رویترز، همزمان با تشدید تنش‌ها در خاورمیانه در بحبوحه افزایش نگرانی‌ها ناشی از واکنش تلافی‌جویانه تهران شامل انسداد تنگه هرمز که تقریبا یک‌پنجم جریان نفت خام جهان از آن عبور می‌کند، سرمایه‌گذاران انتظار افزایش بیشتر بهای نفت را دارند.

سوگاندها ساچدوا، کارشناس نفت به رویترز گفت: تنش‌های ژئوپلیتیکی جاری همچون کاتالیزوری برای قیمت نفت خام برنت عمل کرده و احتمالا آن را به بشکه‌ای ۱۰۰ دلار می‌رساند و افزایش قیمت طلای سیاه به ۱۲۰‌دلار نیز به‌طور فزاینده‌ای معقول به‌نظر می‌رسد.

نفت برنت از زمان آغاز جنگ در ۱۳‌ژوئن ۱۳‌درصد افزایش یافته و این رقم برای وست‌تگزاس حدود ۱۰‌درصد است.

قیمت گاز برای کشورهای اروپایی که اکثرا واردکننده گاز هستند، اهمیت حیاتی دارد. روز دوشنبه قیمت آتی گاز طبیعی اروپا به بالای ۴۱‌یورو در هر مگاوات ساعت رسید و به بالاترین سطح خود از اوایل آوریل (نیمه فروردین امسال) نزدیک شد، درحالی‌که نگرانی‌ها از اختلال در عرضه گاز توسط درگیری ایران و اسرائیل افزایش یافته است.

تنش‌ها همچنان بالاست زیرا معامله‌گران پس از حمله آمریکا به سایت‌های هسته‌ای ایران منتظر پاسخ تهران هستند. حدود ۲۰ درصد از گاز طبیعی مایع جهان از تنگه هرمز عبور می‌کند و نگرانی‌ها در مورد هدف قراردادن نفتکش‌های منطقه در حال افزایش است.

قیمت بنزین در آمریکا که معیار مهمی در رضایتمندی شهروندان آمریکایی است، روز دوشنبه به بالای ۲.۳۴دلار در هر گالن رسید که بالاترین قیمت از آگوست ۲۰۲۴ (مرداد ۱۴۰۳) است. این افزایش قیمت پس از افزایش در بازارهای انرژی رخ داد، زیرا معامله‌گران پس از حملات هوایی آمریکا به سایت‌های هسته‌ای ایران، خود را برای واکنش احتمالی تهران آماده می‌کردند.

نگرانی فعالان اقتصادی در آمریکا بر تنگه هرمز است که گلوگاه حیاتی عبور حدود ۲۰‌درصد نفت خام جهان است.

گزارش مرکز اطلاعات انرژی آمریکا هم نشان داده تولید بنزین این کشور در یک هفته گذشته ۲۹۵هزاربشکه کاهش یافته و به ۳۸۶هزار بشکه رسیده ‌که این امر دسترسی به سوخت تصفیه‌شده را محدود کرده و خود می‌تواند عامل محرک دیگری برای گران‌شدن بنزین باشد.

از زمان شروع تجاوز اسرائیل به ایران، قیمت بنزین در آمریکا ۷ درصد بالا رفته است.

برای پیگیری تازه‌ترین اخبار اقتصادی خوشه خبر کلیک کنید

 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها