گروه دیپلماتیک – همشهری آنلاین: با گذشت بیش از ۱۹ ماه از آغاز جنگ در غزه، ارتش رژیم صهیونیستی همچنان در تحقق هدف راهبردی خود یعنی نابودی کامل مقاومت فلسطینی، بهویژه حماس، ناکام مانده است.
با وجود حمایتهای گسترده نظامی، دیپلماتیک و اقتصادی از سوی قدرتهای غربی و اعمال محاصره کامل غزه، ساختار مقاومت همچنان پابرجاست. حماس و سایر گروههای فلسطینی به حملات راکتی و عملیاتهای پیچیده نظامی ادامه میدهند. در یکی از این عملیاتها در بیتحانون، نیروهای حماس با خروج از تونلی زیرزمینی، به خودروهای ارتش اسرائیل حمله کرده و تلفات انسانی وارد کردند.
مهمت راقیپاوغلو در تارنمای میدل ایست آی مینویسد: حمله اخیر حماس آسیبپذیری نیروهای اسرائیلی را در مناطق مرزی و نوار امنیتی برجسته کرد و ادعای مقامات اسرائیلی مبنی بر پاکسازی این مناطق را زیر سؤال برد. بسیاری این روزها شرایط غزه را با جنگ ویتنام مقایسه میکنند که در آن برتری تسلیحاتی نتوانست بر نیروی مقاومتی مردم غلبه کند.
بحران سیاسی و امنیتی در رژیم اسرائیل
- حمله غافلگیرانه ۷ اکتبر ۲۰۲۳، نشاندهنده شکست کامل سرویسهای امنیتی رژیم صهیونیستی بود و شکست نظامی پس از آن در غزه هم به بحران عمیقی در ساختار سیاسی و امنیتی اسرائیل نیز منجر شده است.
- دولت بنیامین نتانیاهو امروز با نارضایتیهای داخلی گستردهای مواجه است و برای منحرف کردن افکار عمومی، انگشت اتهام خود را به سوی کسانی چون یوآو گالانت وزیر جنگ سابق نشانه گرفته است.
- موج نافرمانی در میان نیروهای ذخیره و دلسردی کهنهسربازان، نشانههای وخامت وضعیت نظامی است. فشارهای اقتصادی نیز روزافزون است؛ هزینه روزانه جنگ به حدود ۲۶۰ میلیون دلار رسیده و سرمایهگذاری خارجی و گردشگری به شدت کاهش یافتهاند.
- اعتراضات داخلی در سرزمینهای اشغالی نیز رو به افزایش است؛ نزدیک به هزار نیروی هوایی نامهای علیه ادامه جنگ امضا کردهاند.
افزایش تنش میان صهیونیستها و حامیان غربی
- حمایتهای گسترده غرب از اسرائیل با فشار افکار عمومی جهانی و اعتراضات داخلی در کشورهای غربی روبرو شده است.
- حتی دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا، هم با وجود تأئید کمک مالی چهار میلیارد دلاری به تلآویو، از نحوه مدیریت جنگ انتقاد کرده و خواستار پایان فوری درگیریها شده است.
- دیوان بینالمللی دادگستری نیز در حال بررسی اتهام نسلکشی علیه اسرائیل است که صدور حکم محکومیت میتواند جایگاه بینالمللی این رژیم و رهبران آن را به شدت تضعیف کند.
- در دانشگاههای غربی نیز اعتراضهای ضد جنگ با وجود سرکوب شدید افزایش یافته است.
- در تازخترین مورد تنها در شهر لندن 600 هزار نفر در اعتراض به نداوک جنگ در غزه به خیابانها آمده و از کییر استارمر نخست وزیر انگلیس خواستهاند تا روابط انگلیس را با اسرائیل قطع کند.
مهمت راقیپاوغلو مینویسد: همه این موارد نشان میدهد که جنگ غزه به نبردی فرسایشی، پرهزینه و بینتیجه برای اسرائیل تبدیل شده است. جنگ غزه امروز به ویتنام اسرائیل تبدیل شده و رژیم در برابر دشمنی مقاوم، نارضایتی داخلی و انزوای بینالمللی قرار گرفته است.
نگاهی به هزینههای جنگ ویتنام برای آمریکا
آمریکا در جنگ ویتنام نتوانست اهداف اصلی خود را که جلوگیری از پیروزی کمونیستها در ویتنام جنوبی بود، محقق کند. علیرغم اعزام بیش از ۵۰۰ هزار نیروی نظامی و استفاده گسترده از بمبارانهای هوایی نتوانست مقاومت ویتکنگ و ارتش ویتنام شمالی را بشکند. در سال ۱۹۷۵ بود که سقوط سایگون و پیروزی نهایی کمونیستها به معنای پایان حضور آمریکا و شکست کامل راهبرد نظامیاش بود.
برآورد کلی
- هزینه مستقیم جنگ ویتنام برای آمریکا حدود ۱۶۸ میلیارد دلار (دلار دهه ۱۹۷۰) بود.
- این رقم معادل حدود ۱ تریلیون دلار به نرخ امروزی (2020) برآورد میشود.
هزینه سالانه
- در اوج جنگ (۱۹۶۸)، آمریکا حدود ۳۰ میلیارد دلار در سال برای جنگ هزینه میکرد.
- جنگ ویتنام در برخی سالها حدود ۲ درصد از کل GDP آمریکا را به خود اختصاص میداد.
تلفات انسانی و نظامی
- حدود ۵۸,۲۲۰ نظامی آمریکایی کشته شدند
- بیش از ۳۰۰ هزار سرباز آمریکا مجروح شدند( بسیاری از آنها دچار آسیبهای دائمی جسمی یا روانی شدند)
هزینههای روانی و اجتماعی
- بسیاری از سربازان بازگشتی دچار اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) شدند، که هزینههای درمانی و اجتماعی بلندمدتی داشت
- جنگ باعث اعتراضهای گسترده، کاهش اعتماد به دولت و شکاف عمیق نسلی و سیاسی در آمریکا شد.
تأثیر بر سیاست خارجی
- جنگ ویتنام موجب تغییر دکترین نظامی آمریکا شد و اصطلاح سندرم ویتنام برای توصیف پرهیز از مداخلات نظامی گسترده رواج یافت.