چرا انرژی هسته‌ای حق مسلم ماست؛ از هویت ملی تا تعهد بین‌المللی

چرا انرژی هسته‌ای حق مسلم ماست؛ از هویت ملی تا تعهد بین‌المللی

 جدای از جنبه‌های هویتی و ایضاً حق مسلم ایران برای بهره‌مندی از ظرفیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای جهت تمشیت بهتر امور کشور، اصرار مسئولین بر حق غنی‌سازی، بر تعهدات بین‌المللی نیز ابتنا دارد.

به گزارش همشهری آنلاین؛ همصدایی مسئولین نظام درباره حق غنی سازی، در شرایطی که آمریکا به طور مستمر رویکردش در قبال این موضوع را تغییر می‌دهد، نشان از استواری سیاست های کلان حاکمیتی دارد که معامله درباره آنها را ممتنع می‌سازد. اما این همصدایی مبتنی بر چه واقعیت‌های عینی است و چرا دشمن سعی دارد ابزارهای امنیت‌ساز را از تهران بگیرد.

با رصد مواضع مسئولین کشورمان درباره حق غنی‌سازی اورانیوم جهت مصارف صلح‌آمیز، به عینه می‌توان دریافت که این حق، امری جا افتاده و نهادینه و در عین حال غیر قابل مذاکره در ذهنیت مسئولین است که به هیچ صورت، کوتاهی از آن، روا پنداشته نمی‌شود.

هسته‌ای به مثابه هویت ملی

برای نمونه، مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور کشورمان در سخنرانی روز یکشنبه خود در «مجمع گفت‌وگوی تهران» با اشاره به عضویت ایران در ان‌پی‌تی گفته بود: «باید حق ما را بپذیرند، حقوق هر کشور طبق معاهدات بین‌المللی پذیرفته شود. طبق ان‌پی‌تی حق داریم از تحقیقات صلح‌آمیز هسته‌ای استفاده کنیم... ما به هیچ‌وجه از بحث هسته‌ای که صلح‌آمیز است دست نخواهیم کشید و هر کاری کنند، کوتاه نمی‌آییم».

سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان نیز در نمایشگاه کتاب تهران گفته بود: «حق بهره‌مندی ایران از انرژی هسته‌ای، به‌ویژه در حوزه غنی‌سازی، یک اصل غیرقابل چشم‌پوشی است. تأسیسات غنی‌سازی ما پابرجا خواهد ماند و هیچ‌کسی نمی‌تواند این حق مسلم را از مردم ایران سلب کند»

اجماع نخبگانی بر حق غنی‌سازی نشان می‌دهند که این حق، تبدیل به امری هویتی شده که نمی‌توان و نباید ذیل فشار خارجی، از آن کوتاه آمد.

پاسخ محکم عراقچی به اضافه‌گویی ویتکاف

آمریکایی‌ها پیش و پس از آغاز گفت‌وگوهای غیرمستقیم، مواضع سینوسی در قبال حق غنی‌سازی ایران اتخاذ کردند. در ابتدا گفته شد ایران فقط باید برای مصارف صلح‌آمیز، غنی‌سازی داشته باشد اما به مرور، در این موضع تغییر ایجاد شد.

به گونه ای که مدتی است، اعضای هیات‌حاکمه آمریکا خواستار برچیدن کامل تاسیسات هسته‌ای هستند. در همین‌باره «استیو ویتکاف» فرستاده ترامپ در امور غرب آسیا مدعی شده است: «ما خط قرمز واضحی داریم که غنی‌سازی است. ما حتی نمی‌توانیم اجازه یک درصد توانمندی غنی‌سازی را بدهیم».

اضافه‌گویی ویتکاف، امروز اینگونه از سوی عراقچی پاسخ داده شد: «غنی‌سازی در ایران چیزی نیست که قابل چشم‌پوشی باشد، یک دستاورد علمی بزرگ مردم ایران است که برای آن زحمت بسیار زیادی کشیده شده و هزینه‌های سنگینی از جمله خون دانشمندان هسته‌ای ما پرداخته شده است واین چیزی نیست که کسی بتواند از آن صرف نظر کند».

موضع ایران مبتنی بر یک تعهد بین‌المللی

اما جدای از جنبه‌های هویتی و ایضاً حق مسلم ایران برای بهره‌مندی از ظرفیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای جهت تمشیت بهتر امور کشور، اصرار مسئولین بر حق غنی‌سازی، بر تعهدات بین‌المللی نیز ابتنا دارد.

ایران به‌عنوان یکی از امضاکنندگان معاهده ان‌پی‌تی، متعهد به عدم تولید سلاح هسته‌ای است اما در عین حال طبق ماده 4 این معاهده، حق دارد از فناوری هسته‌ای برای مقاصد صلح‌آمیز بهره‌مند شود. این حق شامل غنی‌سازی اورانیوم برای تولید سوخت راکتورهای هسته‌ای و تحقیقات علمی است. مقامات ایرانی بارها تأکید کرده‌اند که برنامه هسته‌ای ایران کاملاً صلح‌آمیز بوده و تحت نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) قرار دارد.

 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها