به گزارش همشهری آنلاین، محمد جوانبخت، معاون آب و آبفای ایران با اشاره به کاهش ۴۵درصدی بارندگی نسبت به میانگین بلندمدت از شدیدترین دورههای خشکسالی خبر و هشدار داد عبور از این شرایط دشوار نیازمند تدابیر فوری، همراهی مردم و هماهنگی مستمر بین استانهاست. او با بیان اینکه مسئله تامین آب با «حساسیت بالا» در وزارت نیرو پیگیری میشود اعلام کرد: میانگین بارندگی در کل کشور تاکنون ۸۲.۹میلیمتر بوده که ۴۵ درصد کاهش نسبت به میانگین بلندمدت نشان میدهد و در برخی استانها افت بارشها به ۷۶ درصد رسیده است.
بهگفته جوانبخت، تنها استان گیلان در شرایط نرمال آبی قرار دارد و ۱۹ استان با کاهش بارندگی بیش از ۵۰ درصد مواجه شدهاند که این اعداد بسیار نگرانکننده و نشاندهنده خشکسالی شدید در کشور است. جوانبخت وضعیت سال آبی امسال را یکی از «سختترین سالها» میداند و میگوید: میزان بارشها برای جبران عقبماندگیها کافی نیست و با یک سال آبی سخت مواجه هستیم. معاون وزیر نیرو احتمال اعمال محدودیت تامین آب در کشور را رد نمیکند و میگوید: محدودیتهای آبی در کشور به هیچ وجه انتخاب وزارت نیرو نیست، بلکه واقعیتی است که باید با آن روبهرو شویم و هرچند وزارت نیرو، کشتهای پاییزه و کشاورزی در فصل اول را تامین میکند اما کشت دوم در شرایط موجود امکانپذیر نخواهد بود.
رئیس مؤسسه تحقیقات آب کشور هم فاش کرد به جز استانهای مازندران و گیلان که بارندگی نرمال و بالاتر دارند سایر استانهای کشور در شرایط خشکسالی متوسط و شدید قرار گرفتهاند. محمدرضا کاویانپور، اظهار کرد: و کرمانشاه، بوشهر و چهارمحال و بختیاری نیز در فهرست استانهای با شیب منفی بارشی قرار دارند.
اتاق بحران در وزارت کشور
همزمان با بلندشدن صدای آژیر خطر آبی، نشست مشترک کارگروه ملی و ستادهای استانی سازگاری با کمآبی در وزارت کشور برگزار شد و مسعود نصرتی، معاون وزیر کشور تصریح کرد: نباید در خردادماه با بحران ناگهانی کمبود آب مواجه شویم و لازم است از هماکنون استانهایی که با مشکلات جدیتری روبهرو هستند، شناسایی و اقدامات لازم برای مدیریت منابع آب در آنها انجام شود. او از مقامات استانی خواسته تا یک برنامه ۳ماهه برای مدیریت منابع و مصارف آب داشته باشند تا بتوان از وقوع بحران آب در تابستان پیشرو جلوگیری کرد.
سدهای خالی و تشنه
عیسی بزرگزاده، سخنگوی صنعت آب با اشاره به شرایط بحرانی برخی مناطق، اظهار داشت: استانهایی مانند
او افزود: برخی سدها مانند شمیل و نیان، امیرکبیر، زایندهرود و استقلال میناب، کاهش شدید ذخایر آبی داشتهاند و ظرفیت پرشدگی سد امیرکبیر اکنون تنها ۶ درصد است که اختلاف ۶۰درصدی نسبت به سال گذشتهنشان میدهد.این مقام مسئول با هشدار نسبت به پیامدهای ادامه این روند افزود: اگر وضعیت بارندگی در ماههای آینده بهبود نیابد، احتمال بروز تنش آبی در تابستان سال آینده افزایش خواهد یافت.
همه کمک کنند
با نزدیکتر شدن به روزهای پایان سال و خانهتکانی به مناسبت فرارسیدن نوروز، . برای اینکه آب قطع نشود یا فشار آن نیفتد دستکم باید مصرف آب ۲۰درصد کم شود. شرکت آب و فاضلاب اعلام کرد استفاده از آب شرب در ساخت و سازها باید به حداقل برسد.
محسن اردکانی، مدیرعامل آبفای استان تهران میزان آب موجود در سدهای امیرکبیر، لتیان، لار و ماملو را بهعنوان ۴ سد عمده تامینکننده آب استان تهران ۶درصد مجموع گنجایش مخازن این سدها عنوان و تصریح کرد: شهروندان استان تهران یکچهارم آب شرب کشور را مصرف میکنند و با توجه به شرایط بارشها و پایین آمدن ذخایر سدها، از شهروندان درخواست داریم برای گذر از این شرایط، همچون گذشته همکاری کنند.
تهرانیها مراقب باشند
بهزاد پارسا، مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران میگوید: حجم آب سدهای پنجگانه تهران به ۲۷۲ میلیون مترمکعب رسیده که این میزان تنها ۱۳ درصد حجم نرمال این سدها است. او هشدار میدهد: ذخیره آبی سد کرج و لتیان در شرق تهران به پایینترین حجم خود رسیده که از زمان بهرهبرداری این سدها تاکنون سابقه نداشته و ذخیره برفی هم بهشدت کمشده و نباید منتظر رواناب ناشی از ذوب شدن برف ماند. خبر بدتر اینکه تنها ۳۵درصد از مشترکان آب در استان تهران، مصرف استاندارد دارند.
محسن اردکانی، مدیرعامل آبفای استان تهران میگوید: سرانه مصرف هر شهروند تهرانی ۲۵۰ لیتر در شبانهروز است، این میزان بسیار بالاتر از الگوی استاندارد یعنی ۱۳۰ لیتر است و ۶۰ درصد مشترکان تا ۲برابر الگوی تعیینشده و ۵ درصد بیش از ۲برابر آن مصرف دارند.