سقوط آزاد دلار ؛ سرمایهگذاران جا زدند!

شاخص دلار آمریکا در طول هفتههای گذشته بیش از ۱۰ درصد کاهش یافته است؛ در حالی که این ارز بهعنوان یکی از امنترین سرمایهگذاریهای جهان شناخته میشود.
عواملی چون بیثباتیهای تجاری، افزایش شدید بدهی مالی و کاهش اعتماد به استثناگرایی پایدار آمریکا، همگی فشارهایی بر داراییهای ایالات متحده وارد کردهاند و دلار یکی از قربانیان این روند است. سرمایهگذاران پیشبینی میکنند که جذابیت دلار بیش از این کاهش یابد، چراکه ارزش آن از سطوح بالای گذشته به تدریج در حال افول است.
افول جذابیت داراییهای آمریکایی
رویترز در گزارشی تحلیل میکند که تعرفههای تجاری دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا در سال جاری باعث شد تا سرمایهگذاران پس از یک دوره طولانی عملکرد بهتر داراییهای آمریکایی، از این داراییها فاصله بگیرند. در حالی که دلار در روزهای اخیر بهدنبال آتشبس موقت در جنگ تجاری آمریکا و چین تا حدی تثبیت شد. اما پس از آنکه موسسه اعتبارسنجی مودیز، رتبه اعتباری ایالات متحده را یک درجه کاهش داد، بار دیگر تحت فشار فروش قرار گرفت.
جورج وِسی، استراتژیست ارشد بازار ارز و کلان در شرکت پرداختهای مالی کانورا معتقد است: «از نظر ارزشگذاری، فضا برای کاهش بیشتر دلار وجود دارد.» به گفته او، پس از کاهش رتبه اعتباری آمریکا توسط مودیز، استراتژی فروش داراییهای آمریکایی دوباره در کانون توجه قرار گرفته است.
کاهش شدید شاخص دلار در بازارها
شاخص دلار آمریکا (DXY) از اوجهای خود در ژانویه تاکنون تا ۱۰.۶ درصد افت کرده است که یکی از شدیدترین کاهشهای آن در یک دوره سهماهه است. این نزول سبب شد سرمایهگذاران تا حد زیادی روی کاهش ارزش دلار شرط بندی کنند؛ بهطوریکه طبق دادههای CFTC، میزان فروش خالص سفتهبازان روی دلار به حدود ۱۷.۳۲ میلیارد دلار رسیده است.
ارزشگذاری بیش از حد دلار و احتمال نزول بیشتر
بخشی از دیدگاه نزولی نسبت به دلار، ناشی از ارزشگذاری بالای آن است؛ در ژانویه، این شاخص تا ۲۲ درصد بالاتر از میانگین ۲۰ سالهاش یعنی ۹۰.۱ معامله میشد. اکنون نیز حدود ۱۰ درصد بالاتر از آن سطح میانگین قرار دارد. بنابراین هنوز امکان کاهش بیشتر وجود دارد؛ برای مثال، کاهش یک کاهش ۱۰ درصدی دیگر میتواند آن را به سطوحی برساند که در دوران نخست ریاستجمهوری دونالد ترامپ تجربه شده بود.
نگرانیهای بلندمدت از اقتصاد آمریکا
سالهاست که سرمایهگذاران و تحلیلگران معتقدند دلار بیش از حد ارزشگذاری شده است، اما فروش آن اغلب با زیان همراه بوده است؛ چراکه اقتصاد آمریکا همواره به مسیر خود ادامه داده است. با این حال، این روند ممکن است تغییر کند.
استیو انگلندر، رئیس تحقیقات ارزهای گروه ۱۰ کشور صنعتی در بانک استاندارد چارترد در نیویورک، میگوید که اگرچه توافقات اخیر تجاری ممکن است بازارها را آرام کند، اما این توافقها به نگرانیهای بلندمدت درباره اعتماد به اقتصاد آمریکا پاسخ نمیدهند.
سرمایهگذاران همچنین نگران وضعیت بلندمدت مالی آمریکا هستند. تحلیلگران میگویند که لایحه کاهش مالیاتی گسترده ترامپ ممکن است در دهه آینده سه تا پنج تریلیون دلار به بدهی ۳۶.۲ تریلیون دلاری فعلی ایالات متحده اضافه کند.
جورج ساراولوس، رئیس جهانی تحقیقات بازار ارز در بانک دویچه بانک در یادداشتی نوشت: «ترکیب کاهش علاقه به خرید داراییهای آمریکایی و فرآیند مالی خشک و انعطافناپذیر آمریکا که باعث تداوم کسری بودجه بالا میشود، بازار را بهشدت نگران کرده است.» اما با وجود این، دولت ترامپ همچنان از سیاست دلار قوی حمایت میکند.
فروش داراییهای آمریکا توسط خارجیها
با وجود فروش اخیر داراییهای آمریکایی از سوی سرمایهگذاران خارجی، بهدلیل رشد چشمگیر آنها در سالهای گذشته، جهان همچنان تریلیونها دلار دارایی سهامی و اوراق قرضه آمریکا در اختیار دارد.
سرمایهگذاران در این باره میگویند که این فشار فروش میتواند از نقاط مختلف جهان شکل بگیرد و بسیاری متوجه شدهاند دلار دیگر همان نقش پناهگاه امن را ایفا نمیکند.
با اینحال، کالین گراهام، رئیس استراتژی داراییها در شرکت مدیریت سرمایه گذاری روبکو معتقد است، اگرچه توازن مجدد سبد داراییها برای کاهش ریسک صورت گرفته است، اما «این روند هنوز منجر به فروش داراییهای دلاری یا بازگشت سرمایه به داخل کشورها نشده است.» البته احتمال وقوع چنین حرکتی همچنان وجود دارد.
افزایش پوشش ریسک و کاهش تقاضای دلار
قدرت دلار در دهه گذشته باعث شده بود که سرمایهگذاران بدون نگرانی از ریسک ارزی، در داراییهای آمریکایی سرمایهگذاری کنند. در این میان با وجود تخمینهایی از سوی بانکهایی مانند دویچهبانک مبنی بر اینکه سرمایهگذاری خارجی در داراییهای آمریکا به تریلیونها دلار میرسد، حتی افزایش اندک در نسبت پوشش ریسک ارزی میتواند منجر به فروش سنگینی شود.
افزایش پوشش ریسک از سوی سرمایهگذاران، تقاضای مستقیم برای دلار را کاهش داده و فشار فروش را در بازارهای آتی افزایش میدهد.
اقتصادهای آسیایی از جمله چین، کره جنوبی، سنگاپور و تایوان بهدلیل سالها سرمایهگذاری مازاد تجاری خود در داراییهای دلاری، در معرض ریسک بزرگی هستند. افزایش بیسابقه ارزش پول تایوان طی 2 روز در اوایل ماه می، به سرمایهگذاران نشان داد که چگونه هجوم برای خروج از دلار میتواند بازارها را بههم بریزد.
اقتصاد آمریکا؛ نقطه قوت دلار
یکی از استدلالهای مخالف در برابر چشمانداز نزولی دلار، انعطافپذیری اقتصاد آمریکاست. بنابراین اگر رشد اقتصادی ایالات متحده فراتر از انتظار باشد، میتواند باعث شود فدرال رزرو نرخ بهره را برای مدت بیشتری بالا نگه دارد، که در نتیجه از دلار حمایت میکند.
جک مکاینتایر، مدیر پرتفوی در شرکت مدیریت سرمایهگذاری برندی واین گلوبال اشاره میکند که مصرفکنندگان آمریکایی تاکنون با وجود پیشبینیها درباره ضعف اقتصادی، همچنان مقاوم ظاهر شدهاند. با این حال، او و دیگران بیشتر تمایل دارند تا در مواقع رشد ارزش دلار، آن را بفروشند تا روی بازگشت آن شرطبندی کنند. به گفته او، «در حال حاضر بیشتر تمرکز روی یافتن فرصتهایی برای فروش دلار در هنگام اوج گرفتن آن است.»