داروهای گیاهی حریف دیابت نمیشوند؛ نظر رئیس پژوهشکده غدد


یک متخصص غدد با اشاره به چالشهای درمان دیابت و تیروئید، استفاده از داروهای گیاهی را در کنترل این بیماریها کافی ندانست. به گفته رئیس پژوهشکده غدد درونریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، اگرچه از ظرفیتهای بومی در تحقیقات دارویی استفاده میشود، اما در حوزه غدد و متابولیسم، کاربرد این درمانها محدود است.
او با مثال بیماری دیابت توضیح داد که برخی گیاهان مانند دارچین ممکن است قند خون را اندکی کاهش دهند، اما این میزان کاهش (حدود ۵ تا ۲۰ میلیگرم بر دسیلیتر) در مقایسه با قند خون بسیار بالای بیماران دیابتی (۳۰۰ تا ۵۰۰ میلیگرم بر دسیلیتر)، اثر درمانی چشمگیری ندارد و نمیتوان آنها را جایگزین داروهای اصلی دیابت کرد.
این متخصص همچنین به آمار نگرانکننده شیوع دیابت در ایران اشاره کرد و گفت که حدود ۱۵ درصد جمعیت کشور به این بیماری مبتلا هستند. در مورد بیماریهای تیروئید نیز، حدود ۱۵ درصد مردم درجاتی از کمکاری یا پرکاری تیروئید را تجربه میکنند که متاسفانه شیوع این بیماریها رو به افزایش است.
رئیس پژوهشکده غدد در خصوص غربالگری تیروئید بزرگسالان گفت که برنامه مدونی در سطح عمومی وجود ندارد و تشخیص لزوم آن بر عهده پزشکان است که با بررسی عوامل خطر، افراد را برای آزمایشهای تکمیلی ارجاع میدهند. در حال حاضر، غربالگری تیروئید تنها برای نوزادان به طور منظم انجام میشود.