اتاق بازرگانی پیشنهاد داد/ هفت راهکار برای تعمیق روابط اقتصادی با عمان

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، صمد حسن زاده در همایش بررسی فرصتهای تجاری ایران و عمان که با حضور هیات تجاری ایران در مسقط برگزار شد، هفت پیشنهاد برای تعمیق روابط اقتصادی دو کشور ارایه داد و به اعتقاد او رفتن به سمت تعریف پروژههای مشترک سرمایهگذاری راهکار مناسبی در این مسیر است.
وی گفت: حضور فعالان اقتصادی ایران و عمان در این همایش، نشاندهنده علاقهمندی جدی بخشهای خصوصی دو کشور برای تعمیق همهجانبه روابط و ارتقای همکاریهای اقتصادی دوجانبه است. این همایش میتواند سرآغازی بر ارتقای همکاری و تعامل با کشورهای دیگر (بهویژه کشورهای همسایه) با استفاده از امکانات و روابط گسترده بازرگانان ایرانی و عمانی با دیگر کشورها از طریق پیوند دادن فعالان اقتصادی دو کشور برای ساختن آیندهای درخشان و شکوفا باشد.
حسنزاده با بیان اینکه گسترش روابط اقتصادی با کشورهای همسایه، اولویت راهبردی جمهوری اسلامی ایران است، افزود: بخش خصوصی ایران تمایل زیادی برای همکاری با شرکتهای عمانی دارد. با توجه به تنوع وسیع ظرفیتهای همکاری بین دو کشور، لازم است بر آینده روابط متمرکز شد تا بتوان با استفاده بهینه از فرصتهای جدید، نقشه راه مناسبی برای روابط و همکاریهای مشترک که در بردارنده منافع دو طرف باشد، تعریف و ترسیم کرد.
وی اشتراکات فرهنگی، تاریخی و حسن همجواری و روابط ممتاز سیاسی در منطقه را از ظرفیتهای مهم برای عمق بخشیدن به روابط اقتصادی دانست و افزود: در سالهای اخیر، حجم مبادلات تجاری دو کشور از ۲ میلیارد دلار عبور کرده است و چشمانداز روشنی برای افزایش این رقم تا سطحی بسیار بالاتر وجود دارد.
رئیس اتاق ایران تأکید کرد: بهواسطه تبادل هیاتهای تجاری بهصورت منظم و مستمر میان اتاقهای بازرگانی، شناخت خوبی از ظرفیتهای اقتصادی و تولیدی نزد فعالان اقتصادی دو کشور ایجاد شده است. با این حال، نکاتی در خصوص پیشبرد هرچه بیشتر روابط اقتصادی بین دو کشور، با تکیه بر برخی از ظرفیتها که همچنان به فعلیت نرسیدهاند، وجود دارند که باید مورد توجه قرار بگیرند.
حسنزاده در حوزه همکاریهای تجاری و مبادلات کالایی به زمینههای متعددی برای صادرات کالا از ایران به عمان و نیز تأمین برخی اقلام مورد نیاز بازار ایران از طریق عمان اشاره و تصریح کرد: برای برنامهریزی بلندمدت و پایدار توسعه روابط اقتصادی، لازم است به سمت سرمایهگذاریهای مشترک در دو کشور حرکت کنیم. بنابراین شایسته است بخش خصوصی دو کشور برای فراهم کردن کلیه تسهیلات و امکانات لازم برای این امر، پیگیری مستمر از دو دولت داشته باشند. همچنین در این ارتباط لازم است اتاقهای مشترک دو کشور به شناسایی پروژههای دارای مزیت نسبی و برنامهریزی برای اجرایی شدن آنها بپردازند.
صادرات مجدد کالاهای ایرانی از طریق عمان
وی با نگاه به آمارها در زمینه «صادرات مجدد کالاهای ایرانی از طریق عمان» و «واردات کالا از عمان»، گفت: این اعداد و ارقام نشاندهنده رشد مبادلات است؛ اما توسعه همکاریهای ترانزیتی و بندری و استفاده از ظرفیت و مزایای مناطق آزاد تجاری دو کشور از جمله مناطق آزاد دُقُم و صُحار و منطقه آزاد تجاری چابهار همچنان بهعنوان زیرساختهای لازم برای توسعه فعالیتهای بخش خصوصی مورد توجه است که در این زمینه شایسته است اقدامات تکمیلی و زیربنایی از سوی دو کشور صورت پذیرد.
رئیس اتاق ایران در ادامه به پیشرفتها و دستاوردهای ارزشمند شرکتهای ایرانی در حوزههای معادن، فنآوریهای دانشبنیان، فناوری اطلاعات و ارتباطات اشاره کرد و پیشنهاد داد: همکاری میان شرکتهای ایرانی و عمانی در این حوزهها مورد توجه قرار گیرد.
حسنزاده با دعوت ایران از سرمایهگذاران در بخشهای مختلف نظیر نفت، گاز، پتروشیمی، انرژیهای تجدیدپذیر، پروژههای آبرسانی، صنعت نیروگاهی، حملونقل، معادن، کشاورزی، صنعت خودروسازی، فناوری اطلاعات، صنعت گردشگری و هتلسازی، گفت: امکان سرمایهگذاری کامل بهصورت مستقل یا با مشارکت سرمایهگذاران ایرانی در حوزههایی که مطرح شد، وجود دارد.
رئیس اتاق ایران در بخش دیگری از سخنان خود به صنعت گردشگری بهویژه گردشگری سلامت به عنوان یکی از زمینههای مهم همکاری بین ایران و عمان اشاره کرد و ادامه داد: بخش خصوصی ایران آماده همکاری و ارائه خدمات به گردشگران سلامت کشور عمان است. طبق برآوردها سالانه حدود چهار میلیون نفر از کشورهای عربی به منظور گردشگری وارد ایران میشوند که حدود یک میلیون نفر از این گردشگران، برای بهرهگیری از امکانات درمانی و سلامت به ایران سفر میکنند.
وی خاطرنشان کرد: حوزههای انرژی، ساخت و احداث نیروگاههای بادی و خورشیدی و تأسیسات آب و فاضلاب، یکی دیگر از زمینههای جدید همکاری است که امکان بهرهگیری از توانمندی و تجربیات شرکتهای ایرانی در این بخش وجود دارد.
حسنزاده تأکید کرد: بخش خصوصی ایران برای همکاری در بخش توسعه و نوسازی زیرساختها و بخشهای صنعتی و معدنی عمان و همچنین ارائه خدمات فنیومهندسی و همکاری مشترک در زمینههای مختلف عمرانی کشور عمان در حوزههای جادهسازی، ایجاد شبکه ریلی، سدسازی و ... آمادگی کامل دارد. همچنین بخشهای خصوصی دو کشور میتوانند در چارچوب همکاریهای چندجانبه و منطقهای، در اجرای پروژههای فنیومهندسی در کشورهای سوم منطقه، بهصورت مشترک همکاری و فعالیت کنند.