رئیس کمیسیون سلامت دیجیتال نصر: سلامت مردم را بهانه می‌کنند، هدف منافع شخصی است

رئیس کمیسیون سلامت دیجیتال نصر: سلامت مردم را بهانه می‌کنند، هدف منافع شخصی است

 نگرانم؛ ما داریم به عقب برمی‌گردیم.

به عقیده رئیس کمیسیون سلامت دیجیتال سازمان نصر تهران، «اگر سازمان غذا و دارو مدعی تخلف است، باید دقیقاً بگوید چه کسی، کجا و چه تخلفی کرده است.»

به گزارش دیجیاتو، هفته پیش انجمن داروسازان ایران در نامه‌ای به رئیس‌جمهوری انتقادات تندی علیه پلتفرم‌های آنلاین مطرح و آنها را به «زمینه‌سازی ایجاد رانت و فساد در نظام دارویی کشور» متهم کرد. انجمن تجارت الکترونیک هم در واکنش به این نامه، خطاب به انجمن داروسازان نوشت: «فشار رسانه‌ای و لابی‌گری صنفی مانع حرکت قطار فناوری نمی‌شود.» به فاصله کمی بعد از این کشمکش‌ها، سازمان غذا و دارو تیر خلاص را به کسب‌وکارهای مجازی زد و ضمن «ممنوعیت همکاری داروخانه‌ها با پلتفرم‌های اینترنتی»، آنها را تهدید کرد «با متخلفان برخورد می‌کند.»

«مهدی خدادادی»، رئیس کمیسیون سلامت دیجیتال سازمان نصر تهران، در گفتگو با دیجیاتو می‌گوید: «بخش عمده‌ای از واکنش‌های سازمان غذا و دارو ناشی از ناآگاهی درباره فناوری و فرصت‌هایی است که می‌تواند برای آنها ایجاد کند. مقاومت در برابر آن هم با این هدف است که منافع خود را حفظ کنند و این ناآگاهی به ترس و احساس خطر ازدست‌رفتن شغل منجر شده است.»

او تأکید می‌کند: «این ناآگاهی باعث می‌شود ندانند در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد و چون منافعشان را در خطر می‌بینند، ممکن است دست به هر اقدامی بزنند.»

با داروخانه برخورد کنید؛ فضای مجازی را متهم نکنید

هم‌بنیان‌گذار و مدیرعامل «دکتر ساینا» با اشاره به مصاحبه رئیس سازمان غذا و دارو، می‌گوید: «ایشان گفته‌اند «سلامت مردم در خطر است.» و «داروهای سقط جنین در پلتفرم‌ها به فروش می‌رسد.»، سؤال اینجاست که کدام پلتفرم مجاز چنین کاری کرده؟ اگر کانال تلگرامی متخلف است، چرا آن را به حساب پلتفرم‌ها می‌گذارید؟ اگر داروخانه‌ای چنین تخلفی می‌کند، با آن برخورد کنید، نه اینکه فضای مجازی را متهم کنید.»

به گفته او، «پلتفرم‌ها انبار دارو ندارند. پلتفرم نه داروی ممنوعه می‌فروشد نه ذخیره می‌کند. اگر چنین تخلفی هست، اعلام کنید همان روز پلتفرم متخلف تعطیل شود اما نباید دغدغه سلامت مردم را بهانه‌ای برای پنهان‌کردن منافع شخصی کرد.»

خدادادی با بیان اینکه «ما با نوعی روایت‌سازی غیرواقعی مواجهیم که یا باید اثبات شود یا گوینده‌اش پاسخگو باشد»، توضیح می‌دهد: «شاید برخی منافع شخصی‌شان به خطر افتاده اما کسی که ترک فعل کرده و روایت غیرواقعی ارائه می‌دهد، باید برابر قانون پاسخ‌گو باشد.»

به‌خاطر منافع برخی، جلوی پیشرفت گرفته می‌شود

او با تأکید بر اینکه «در دنیا، موضوع دارو و تحویل دارو با فناوری تحول زیادی یافته است»، مثال می‌زند: «اینکه بیمار بتواند از طریق پلتفرم بداند کدام داروخانه داروی موردنیازش را دارد یا اطلاعات دارویی را مستند روی گوشی‌اش در اختیار داشته باشد یا از راهکارهایی مانند یادآوری مصرف دارو بهره ببرد، همه به نظام سلامت کشور کمک می‌کند اما اینجا به‌خاطر منافع برخی، جلوی این پیشرفت‌ها را می‌گیریم. چرا؟ برای اینکه سیستم شفاف نباشد، درحالی‌که شفافیت خودش ابزار اصلاح است.»

به گفته رئیس کمیسیون سلامت دیجیتال سازمان نصر تهران، «ما مصوبه‌ای از هیئت‌دولت داریم که در آن، وزارت بهداشت و وزارت ارتباطات موظف شده‌اند ظرف ۲ ماه دستورالعمل توزیع آنلاین دارو را تدوین و ابلاغ کنند. این کار حدوداً یک سال و ۸–۹ ماه به تأخیر افتاد. پس‌از‌آن، سال ۱۴۰۳، این دستورالعمل به امضای وزیر رسید اما هنوز وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو ضوابط فنی را ابلاغ نکرده‌اند و هر روز از انجام آن استنکاف می‌شود. جالب است که همین ترک فعلی را که خودشان مرتکب شده‌اند، بهانه‌ای برای ممنوعیت کرده‌اند. سؤال من این است: «اگر نهادی یک سال در انجام وظیفه‌اش کوتاهی کرده، چطور می‌تواند به استناد همان کوتاهی، فعالیت دیگران را ممنوع کند؟ این واقعاً عجیب است.» اگر پلتفرمی با پروانه کسب از اتحادیه تخلفی کند، اولین کسی که باید با آن برخورد کند، خود من هستم. اما چطور می‌شود که شما یک سال به وظیفه قانونی خود عمل نکردید، بعد به‌خاطر آن ممنوعیت ایجاد می‌کنید؟»

سیاست‌گذاران نگاه پیش‌رو ندارند

خدادادی با اشاره به اینکه «بخش خصوصی بارها با سازمان غذا و دارو و دیگر نهادها جلساتی داشته»، توضیح می‌دهد: «همچنین نامه‌های کارشناسی نوشته و پیشنهاد داده اما وقتی گوش شنوایی نیست، نتیجه‌ای حاصل نمی‌شود. فقط حرف نزدیم، بلکه راهکار هم ارائه کردیم.»

او تأکید می‌کند: «با این وضعیت، برای آینده سلامت دیجیتال در ایران نگرانم؛ ما داریم به عقب برمی‌گردیم. وقتی سیاست‌گذاران نگاه پیش‌رو ندارند، امیدی هم به پیشرفت نیست. در حالی‌که در قانون آمده اقتصاد دیجیتال باید ۱۰ درصد از GDP کشور را تشکیل دهد اما با این روند فقط روی کاغذ می‌ماند.»

مدیرعامل دکتر ساینا در پاسخ به این پرسش که «آیا راه‌اندازی کارزاری که صدای مردم را هم وارد این بحث کند، می‌تواند کارگشا باشد»، می‌گوید: «ایده بسیار خوبی است اما متأسفانه مردم امروز دغدغه‌های معیشتی دارند و در این شرایط ممکن است چنین اقداماتی سوءتعبیر شوند یا با محدودیت مواجه شوند.»

او اظهارامیدواری می‌کند: «صدای ما را سیاست‌گذاران بشنوند اما واقعاً نمی‌دانم چرا کسانی که حرف حق می‌زنند، تحت فشار قرار می‌گیرند. نتیجه چنین برخوردهایی با افراد منصف همین وضعیتی است که امروز داریم. امیدوارم فضای گفتگو بازتر و پذیرش نقد بیشتر شود.»

برچسب
 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها