سوءاستفاده پلیس آمریکا از تشخیص چهره برملا شد؛ استفاده مخفیانه از دوربینها برای شناسایی مظنونها

پلیس نیواورلئان پنهانی از بیش از 200 دوربین زنده و فناوری تشخیص چهره برای ردیابی مظنونها سوءاستفاده کرده است.
پلیس نیواورلئان آمریکا برای شناسایی فوری مظنونان مخفیانه ۲ سال، از فناوری تشخیص چهره در بیش از 200 دوربین زنده استفاده کرده است. این اقدام برخلاف قانون مصوب سال 2022 این شهر است که استفاده از این فناوری را محدود به جستجوی مظنونان خاص جرایم خشونتآمیز و گزارش به شورای شهر میکند.
براساس تحقیق روزنامه واشنگتن پست، این فناوری هشدارهایی را خودکار به گوشیهای پلیس میفرستاد؛ به همین دلیل نقش مهمی در دهها بازداشت ایفا کرده است اما بیشتر این موارد در گزارشهای رسمی پلیس ثبت نشدهاند.
استفاده مخفیانه پلیس از تشخیص چهره با دوربینهای شهری
این رویه خلاف قانون مصوب شورای شهر نیواورلئان در سال 2022 است که استفاده از فناوری تشخیص چهره را محدود به جستجوی مظنونان خاص جرایم خشونتآمیز کرده و خواستار نظارت دقیق و گزارشدهی به شورا شده است. طبق این قانون، پلیس فقط باید تصاویر مظنونان را به مرکز مخصوصی بفرستد که حداقل ۲ کارشناس آموزشدیده با کمک نرمافزار هوش مصنوعی، صحت تطابق را تأیید کنند.

گزارش واشنگتن پست نشان میدهد هیچیک از بازداشتها به شورا گزارش نشده و دستکم ۴ نفر بابت جرایم غیرخشونتآمیز بازداشت شدهاند. برخی مأموران بهدلیل طولانی بودن فرایند قانونی، این قوانین را نادیده گرفتهاند.
معاون مدیر پروژه آزادیهای مدنی آمریکا (ACLU)، «نیتن فرید وسلر»، این اقدام را خطرناکترین استفاده از فناوری تشخیص چهره در آمریکا توصیف کرده و آن را گامی بهسوی سیستم نظارتی استبدادی خوانده است. رئیس پلیس نیواورلئان، «آنه کرکپاتریک»، اعلام کرده این برنامه فعلاً متوقف شده و بررسیهایی درباره انطباق آن با قوانین انجام خواهد شد.
نگرانیها درباره فناوری تشخیص چهره
این فناوری را سازمانی خصوصی به نام پروژه نولا اداره میکند که یکی از افسرات سابق پلیس تأسیس کرده و هدف آن نظارت دقیقتر بر مناطق پرجرم شهر است. البته دادهها نشان میدهد این فناوری فقط در یک مورد کارآمد بوده است. چندین ایالت و شهرهای آمریکا استفاده فوری از فناوری تشخیص چهره برای بازداشت را ممنوع کردهاند اما نیواورلئان با این اقدام گامی فراتر از سایر مناطق برداشته است.

استفاده مخفیانه پلیس نیواورلئان از فناوری تشخیص چهره برای بازداشت فوری مظنونان، بدون رعایت قوانین و شفافیت لازم نگرانیهایی جدی درباره حریم خصوصی و حقوق شهروندان به وجود آورده است. این اقدام که برخلاف مقررات شهری انجام شده، برنامه را متوقف و تحقیقات را آغاز کرده است و اهمیت نظارت دقیقتر بر فناوریهای نظارتی را بیش از پیش برجسته میکند.