خطاب به رئیس جمهور مطرح شد: ۴ پیشنهاد معاون تحول دیجیتال گلرنگ برای شکوفایی اقتصاد دیجیتال

خطاب به رئیس جمهور مطرح شد: ۴ پیشنهاد معاون تحول دیجیتال گلرنگ برای شکوفایی اقتصاد دیجیتال

 کیان‌پور: فزایش سهم اقتصاد دیجیتال در GDP به بیش از ۱۵ درصد، در صورت حمایت دولت امکان‌پذیر است.

معان فناوری و تحول دیجیتال گروه صنعتی گلرنگ در مراسم روز ارتباطات و در حضور رئیس‌جمهوری و وزیر ارتباطات درباره توانمندسازی بخش خصوصی برای تحول اقتصاد دیجیتال ایران با تمرکز بر هوش مصنوعی سخنرانی کرد.

به گزارش دیجیاتو، «علیرضا کیانپور» در مراسم افتتاحیه طرح‌های بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه انقلاب دیجیتال درحال بازآفرینی اقتصادهای جهانی است و ایران در نقطه عطف قرار دارد، گفت: «با تقویت همکاری‌های بین دولت و بخش خصوصی می‌توان پیشرفت‌های فناورانه را به فرصت‌های اقتصادی تبدیل و از پنجره فرصت باقی مانده و اهرم فناوری، برای جبران برخی جاماندگی‌ها استفاده کرد. اگر در دهه‌های گذشته، نفت عامل اقتصادی توانمندساز بوده، امروز فناوری کالایی اساسی و موجی تحول‌ساز در اقتصاد کشورهاست.»

او به‌منظور افزایش سهم فناوری‌های دیجیتال در تولید ناخالص داخلی کشور، خطاب به «مسعود پزشکیان» و «ستار هاشمی» ۴ پیشنهاد را مطرح کرد: «نخستین پیشنهاد تبدیل فناوری به فرصت توسعه اقتصادی است. اگر کشورهای توسعه‌یافته جهان را بررسی کنیم، ملاحظه می‌کنیم شرکت‌های بزرگ فناوری بخش قابل‌توجهی از تولید ناخالص داخلی این کشورها را مستقیم یا غیرمستقیم ایجاد می‌کنند. در ایران، شرکت‌های بزرگ فناوری‌ پتانسیل ایجاد امواج تحولی مشابه گرچه در مقیاس کوچک‌تر را دارند.»

کیانپور یادآور شد: «اما این امر نیازمند حمایت دولت برای تبدیل فناوری به فرصت‌های اقتصادی و رفع نگاه امنیتی به این کسب‌وکارهاست. از طرفی، لازم است در قراردادهای بین‌المللی، جایگاه فناوری‌های هوش مصنوعی در کنار سایر حوزه‌های حیاتی کشور مانند انرژی و حمل‌ونقل هوایی و ریلی مورد توجه قرار گیرد، به‌ویژه در چارچوب‌هایی مانند بریکس یا معاهدات منطقه‌ای. در واقع لازم است شرکت‌های بزرگ فناوری ایران از حمایت دیپلماتیک دولت برخوردار بوده و در دیپلماسی خارجی فعال دولت، نقش داشته باشند؛ مشابه آنچه در تحولات اخیر در کشورهای همسایه  شاهدیم.»

بخش خصوصی سردرگم از تعدد نهادهای تنظیم‌گر است

او «یکپارچه‌سازی رگولاتوری و سیاست‌گذاری در حوزه هوش مصنوعی» را دومین پیشنهاد یاد کرد و افزود: «تعدد نهادهای تنظیم‌گر در حوزه هوش مصنوعی سردرگمی برای بخش خصوصی و فعالان این بخش ایجاد کرده است. دولت باید این تلاش‌ها را ذیل نهادی واحد متمرکز کند.»

به عقیده معان فناوری و تحول دیجیتال گروه صنعتی گلرنگ «کشور به‌جای تعداد زیادی ستاد، مرکز، متولی و اسناد بالادستی متعدد که بعضی‌ها عنوان ملی را نیز یدک می‌کشند، به رگولاتوری شفاف و دانش‌محور نیاز دارد. از طرف دیگر، نقش دولت رقابت با بخش خصوصی در توسعه پلتفرم‌های هوش مصنوعی نیست، بلکه توانمندسازی و تسهیل ایجاد آن به دست بخش خصوصی و دانشگاه‌هاست.»

کیانپور این امر را شامل مشوق‌های مالی و مالیاتی برای شرکت‌های خصوصی فعال در تحقیق و توسعه در حوزه هوش مصنوعی دانست و افزود: «همچنین باید به ریسک‌های استفاده از مدل‌های زبانی بزرگ مانند ChatGPT که خطر افشای اطلاعات محرمانه را به‌ همراه دارند، توجه کنیم. بخش خصوصی می‌تواند مدل‌های زبانی بزرگ بومی ‌-امن و هم‌راستا با فرهنگ ایران– را توسعه دهد. دولت می‌تواند با اعطای تسهیلات، مشوق‌های مالیاتی و دسترسی به منابع محاسباتی، از این تلاش‌ها حمایت کند.»

اهمیت ایجاد زیرساخت امن و یکپارچه داده در کشور

«ایجاد زیرساخت یکپارچه داده» سومین پیشنهاد او به رئیس‌جمهوری و وزیر ارتباطات بود. مدیرعامل شرکت گلرنگ سیستم توضیح داد: «هوش مصنوعی به داده وابسته است و می‌توان گفت داده مانند خون در شریان فناوری هوش مصنوعی است. بدون ایجاد و مدیریت زیرساخت امن و یکپارچه داده در کشور، هیچ نهاد اقتصادی دولتی و خصوصی نمی‌تواند در بخش دیجیتال، فعالیت مؤثر و پیش‌برنده داشته باشد.»

کیانپور با بیان اینکه دولت باید رهبری ایجاد این زیرساخت را بر عهده گیرد، گفت: «باید تعامل‌پذیری بین سامانه‌های دولتی و خصوصی را هم تضمین کند. پیشنهاد می‌شود اقدام خوبی که دولت در ارائه خدمات سازمان‌های دولتی در بستر شبکه خدمات یکپارچه دولت انجام داده، به ارائه دسترسی قانون‌مند و کنترل شده به داده‌های سامانه‌های دولتی گسترش یابد. در واقع دسترسی کنونی به سامانه، به دسترسی به داده ارتقا یابد.»

او همچنین پیشنهاد کرد: «یک یا چند بازارگاه داده ایجاد شود؛ پلتفرمی ‌نظام‌مند که در آن نهادهای دولتی و خصوصی بتوانند داده‌های ناشناس‌شده را امن به اشتراک گذاشته و داده‌ها روی این پلتفرم تجاری تبادل شوند. ایجاد این بازارگاه‌ها یکی از عوامل اساسی تقویت کسب‌وکارهای بخش دیجیتال کشور خواهد بود. همچنین باید سازوکارهایی برای ارزش‌گذاری و تجارت دارایی‌های دیجیتال و داده‌ها، در بازار بورس ایجاد شود تا داده به منبعی اقتصادی تبدیل شود.»

رنج کشور از کمبود نیروی انسانی فناور

معان فناوری و تحول دیجیتال گروه صنعتی گلرنگ «جذب سرمایه‌های انسانی خارج از کشور» را چهارمین پیشنهاد برای افزایش سهم فناوری‌های دیجیتال در تولید ناخالص داخلی اعلام کرد و افزود: «یکی از چالش‌های اساسی در کشور کمبود نیروی انسانی فناور است. اگر برنامه‌های ملی کشورهای درحال توسعه در حوزه هوش مصنوعی را ملاحظه کنیم، متوجه نقش و اهمیت یکتای تربیت و نگهداشت نیروی متخصص در سطح ملی می‌شویم. اگرچه جذب سرمایه‌های خارجی می‌تواند باعث رونق اقتصاد کشور شود، از آن مهم‌تر جذب سرمایه‌های انسانی و نخبگان خارج از کشور است.»

نخبگانی که مهاجرت کرده‌اند را بازگردانیم

او با اشاره به ایجاد موج مهاجرت معکوس، برای بازگشت حقیقی و مجازی نخبگانی که در سال‌های گذشته مهاجرت کرده‌اند، پیشنهاد کرد: «پلتفرمی ‌با همکاری بخش خصوصی برای زمینه‌سازی، ترغیب و استفاده از نخبگان ایرانی خارج از کشور که دانش و تجربه در توسعه فناوری‌های دیجیتال دارند، به بازگشت یا همکاری از راه دور ایجاد شود. این امر ممکن و مقدور است، البته اگر نگاه امنیتی به این مقوله رفع شود.»

مدیرعامل شرکت گلرنگ سیستم خطاب به رئیس‌جمهوری گفت: «شکوفایی بخش دیجیتالِ اقتصاد ایران و افزایش سهم آن در GDP به بیش از ۱۵ درصد، رؤیایی دوردست نیست، بلکه فرصتی در دسترس است. با تبدیل توسعه فناوری به فرصت اقتصادی برای بخش خصوصی، ایجاد زیرساخت داده یکپارچه، تقویت همکاری‌های دولتی-خصوصی و گنجاندن موضوع توسعه فناوری در برنامه‌های دستگاه دیپلماسی کشور، دولت شما می‌تواند بخش خصوصی ایران را برای هم‌راستایی با انقلاب هوش مصنوعی توانمند کند.»

کیانپور تأکید کرد: «بخش خصوصی آماده اقدام است اما به حمایت و چشم‌انداز دولت شما نیاز دارد.»

برچسب
 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها