معرفی خوانش‌های عاشورایی در برنامه «چهارگاه» تلویزیون

 معرفی خوانش‌های عاشورایی در برنامه «چهارگاه» تلویزیون
 برنا - گروه فرهنگ و هنر: فصل جدید برنامه «چهارگاه» به تهیه کنندگی کامران سیف اللهی به عنوان ویژه برنامه محرمی شبکه چهار از دوم ماه محرم راهی آنتن شده است.

به گزارش گروه فرهنگ و هنر برنا؛ اجرای این فصل از برنامه را سیدمحمد سادات اخوی بر عهده دارد و در کنار او سیدمحمد علی سادات رضوی کارشناس در ردیف دانی، آواز خوانی و مداحی و محمدرضا سنگری کارشناس حوزه تاریخ و ادبیات عاشورا، میزبانان ثابت «چهارگاه» هستند.

به بهانه پخش برنامه «چهارگاه» با کامران سیف اللهی تهیه کننده آن به گفت‌و‌گو نشسته‌ایم.

سیف اللهی، رسالت برنامه «چهارگاه» را انتقال پیام عاشورا و حفظ وقایع محرم سال ۶۱ هجری در کربلا عنوان کرد و گفت: اشعار و نغمات زیادی در وصف امام حسین (ع) و واقعه کربلا سروده شده است. این اشعار معمولاً در قالب‌های مختلفی، چون قصیده، غزل، مثنوی، رباعی و نوحه بیان می‌شوند و مضامین اصلی آنها شامل مظلومیت امام حسین، رشادت ایشان و یارانش، حماسه کربلا، و عزاداری برای سالار شهیدان است. در این ویژه برنامه محرمی، سعی داریم قطعات و نوا‌های عاشورایی را پخش و در مورد آنها با کارشناسان به گفت‌و‌گو می‌نشینیم.

وی افزود: سرودن شعر و نغمات برای امام حسین (ع) نه تنها یک سنت دیرینه در میان شیعیان است، بلکه به عنوان یک ابزار قدرتمند برای انتقال پیام عاشورا و حفظ یاد و خاطره آن واقعه عظیم به نسل‌های آینده تلقی می‌شود.

تهیه کننده «چهارگاه» تصریح کرد: شعر و نغمات عاشورایی نقشی اساسی در حفظ و ترویج فرهنگ عاشورایی دارد و فرهنگ کربلا را به نسل‌های بعدی منتقل می‌کند. این پیام‌ها می‌توانند در قالب‌های مختلف شعر، نغمات، مرثیه، نوحه و قصیده بیان شوند و ارتباط عاطفی قوی‌تری بین مخاطب و امام حسین (ع) ایجاد کند. احساساتی مانند غم، اندوه و ارادت در مخاطب برانگیخته می‌شود و ما در «چهارگاه» سعی داریم به ارتباط عاطفی بین مخاطب و امام حسین (ع) عمق و غنای بیشتری دهیم.

تهیه کننده برنامه محرمی شبکه چهار خاطرنشان کرد: در فصل چهارم برنامه «چهارگاه»، میزبان پیرغلامان مداح و نغمه سرایی هستیم که برای عاشقان حسینی، سبک‌های اصیل مداحی و نغمه سرایی را که از گذشته تا به امروز حفظ شده است، قرائت می‌کنند.

در هر قسمت از برنامه راجع به شعر، تاریخ ادبیات و فلسفه عاشورا، قطعات و نغمات درباره امام حسین (ع)، صحبت می‌شود. این که خاستگاه هر شعری چه بوده و از چه واقعه‌ای وام گرفته و چگونه تاکنون ماندگار مانده است. در بخشی از برنامه هم که راجع به شعر صحبت می‌شود، دکتر سنگری درباره تاریخ، فلسفه شعر و آواز عاشورایی و این که هر نغمه از کدام مقتل الهام گرفته صحبت می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: این نغمات عاشورایی با توجه به اقلیم‌های مختلف خاک این سرزمین سروده شده و برگرفته از اصالت ملی و میهنی مان است. در بخش‌هایی از برنامه هم سادات رضوی، قطعاتی عاشورایی را می‌خواند و در مورد دستگاه‌ها و خوانش‌های دیگر آن با مهمانان برنامه که از اقصی نقاط کشورمان در برنامه حضور می‌یابند به گفت‌و‌گو می‌پردازد.

ما همچنین با دعوت از مداحان و پیرغلامان اصیل تهرانی، درباره سنت‌های اصیل عزاداری اباعبدالله (ع) صحبت می‌کنیم. مثلا چهارپایه خوانی هنری اصیل و بی ریایی است که سالیان سال است فقط در بازار‌های تهران و برخی شهرستان‌ها به چشم می‌خورد و در کنار لوازم عزاداری سنتی نظیر کتل، علامت، کتیبه محرم و کتیبه‌های محتشم در میان ایرانیان جایگاه خاصی دارد. این که چهارپایه خوانی چیست و از کجا آمده را از زبان پیرغلامان می‌شنویم.

«چهارگاه» در ایام محرم هر شب ساعت ۲۳ از شبکه چهار پخش می‌شود و بازپخش آن روز بعد ساعت ۱۳ روی آنتن می‌رود. مدت زمان این برنامه ۶۰ دقیقه است که محرم امسال در ۱۴ قسمت روانه آنتن می‌شود.

انتهای پیام/

رویدادها، تحلیل‌ها و مطالب فرهنگی را در خوشه خبر بخوانید

برچسب
 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها