همه ایستگاهای مترو محل امنی برای پناهگاه نیست

به گزارش برنا، محمدخانی گفت: در لایحهای که با محوریت تاب آوری شهری از سوی شهرداری به شورا ارائه شد، موضوع زیرساختهای پناهگاهی بررسی شده که راهکارهای پیشنهادی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
وی افزود: برخی موارد زمان بر است و باید مسیر خود را برای تصویب در شورا طی کند. برخی رسانهها این تلقی را ایجاد کردند که باید پناهگاههای بزرگی ایجاد شود که جمعیت زیادی را اسکان دهد، اما در این خصوص نظرات مخالف و موافقی وجود دارد که باید جزئیات آن بررسی شود.
یکی از الزامات پناهگاه موضوع سامانههای هشدار است
نصیری رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران تهران در ادامه این نشست با بیان اینکه در زمان دفاع مقدس یک سری زیرساختها در کشور در مورد پناهگاه بوده است، بیان کرد: برای امروز نیز در مقررات آمده که باید یک رویکرد جدی تری به پدافند غیرعامل در شهر داشته باشیم. یکی از الزامات پناهگاه موضوع سامانههای هشدار است یعنی باید آژیر به صدا دربیاید و بعد از آن از پناهگاه استفاده شود و این مساله خارج از اختیار مدیریت شهری است.
رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران اضافه کرد: نوع مواجهه و هجوم نیز در این مساله موثر است، یعنی وقتی تشخیص زمان اصابت وجود وجود دارد شما میتوانید از پناهگاه استفاده کنید. اما وقتی شما علاوه بر اصابت از نقطه خارجی، شاهد هستید که از داخل هم یکی سری عملیات انجام میشود و شما بعد از اصابت از آن مطلع میشوید نشان میدهد الگوی جنگ یک الگوی کلاسیک و همیشگی نیست که بتوان مردم را به سمت پناهگاه هدایت کرد.
در خطوط دردست احداث مترو مطالعات پدافند الزام شده است
نصیری با اشاره به ویژگیهای یک پناهگاه گفت: باید فضای پناهگاه در زیر زمین باشد و در زیر سطح واقع باشد. همچنین باید در طبقات منفی مانند پارکینگها باشد. دیوار ، سقف و کف آن در حدود ۵ متر از بتن مسلح پوشیده باشد. عدم قرارگیری در مسیر مستقیم موج انفجار دیگر موضوع مهم در این زمینه است. باید پناهگاه راههای خروجی مناسب و متعدد داشته باشد. خطوط مترو در دورههای مدیریتی مختلف ساخته شده و برخی از خطوط ما تک ورودی هستند. در خطوط ۸ و ۹ و ۱۰ و ۱۱ که قرار است ساخته شود، مطالعات پدافند الزام شده و باید این پیوست به پروژهها اعمال شود، اتصال به بیمارستانها و مجهزشدن به سرویس پدافند و به سرویس بهداشتی تجهیز شوند. عدم وجود مصالح ترکش شونده نیز از دیگر ویژگیهای پناهگاه است. با وجود اینکه بنا بر تشخیص شرکت بهرهبرداری مترو، شاید مترو تهران برای استفاده از پناهگاه خیلی مناسب نباشد، اما مترو پذیرای چند هزار نفر شد و از آن به عنوان پناهگاه استفاده شد.
نصیری در خصوص لزوم ساخت پناهگاه در شرایط جنگی و برنامه مدیریت شهری برای این موضوع، گفت: ما هر ساله ارزیابی ریسک انجام میدهیم و این موضوع بر اساس روشهای علمی پیش میرود. به طوری که شرایط سال قبل با امسال متفاوت است.
وی ادامه داد: پناهگاه الزاماً یک فضای بیرون از منزل که توسط دولت ساخته شده، نیست. اکثر ساختمانها پارکینگ دارند و این امکان وجود دارد، اما وقتی شهروندان از منزل خارج میشوند تا به مترو برسند، باید زمانی را طی کنند.
متولی ایجاد پناهگاه در شهر، مدیریت بحران نیست
نصیری با بیان اینکه قطعاً حضور در پارکینگ از حضور در پشت بام و بیرون از منزل ایمنتر است، یادآور شد: متولی ایجاد پناهگاه در شهر، مدیریت بحران نیست. کشور ما افتخارات زیادی در این جنگ داشت، اما آسیبها نیز در حال شناسایی است که پناهگاه نیز یکی از این آسیب هاست که در حال بررسی است و در مورد آن اطلاع رسانی خواهد شد.
وی با تأکید بر اینکه ساخت پناهگاه به بودجه نیاز دارد، اظهار کرد: شهرداری در لایحه خود ساخت پناهگاهها را نیز در نظر گرفته، اما باید مورد بررسی قرار بگیرد.
نصیری با بیان اینکه با وجود حتی یک ورودی و خروجی نیز افراد در ایستگاههای مترو حبس نخواهند شد، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه تونلها به یکدیگر راه دارند، شهروندانی که به ایستگاهها پناه بردهاند، در آن حبس نمیشوند.
محمدخانی نیز در ادامه با تاکید بر اینکه ساخت پناهگاهها تنها مختص شهرداری نیست؛ گفت: فارغ از اینکه چه دستگاهی در این زمینه مسئولیت دارد، باید به این موضوع هم توجه کرد که در مدیریت شهری باید با توجه به بودجهای محدود تصمیم گیری صورت بگیرد. در زمانی که مخاطره جدی در مورد موضوعی وجود ندارد، طبیعتاً بودجه به جای ساخت پناهگاه به ساخت بوستانها یا مجموعههای مختلف اختصاص مییابد. امروز که با جنگ مواجه شدهایم، به پناهگاه فکر میکنیم.
وی ادامه داد: طبیعتاً در این شرایط اولویتها عوض میشود. از سویی دیگر نیز این تلقی که باید در شرایط ایده آل، تعدادی پناهگاه مشخص بزرگ داشته باشیم، غلط است و نباید در رسانه بر این تلقی دمید.
رئیس مرکز ارتباطات و امور بین الملل شهرداری تهران تأکید کرد: ساختمانها باید در شرایط عادی ایمنی داشته باشد تا شهروندان در اقامتگاه و منزل خود حضور یابند.
انتهای پیام /