بررسی ابعاد حقوقی پرونده قتل الهه حسیننژاد

به گزارش خبرگزاری برنا، مریم صفاران حقوقدان در یادداشتی درباره ابعاد حقوقی پرونده قتل الهه حسین نژاد نوشت: پرونده قتل خانم الهه حسیننژاد از منظر حقوق کیفری، واجد نکات قابل ملاحظهای است که تبیین و شفاف سازی و آگاهی بخشی آنها میتواند به درک صحیحتر افکار عمومی از روند دادرسی و اجرای عدالت کمک کند:مجازات قتل عمد مطابق ماده ۲۹۰ قانون مجازات اسلامی، قصاص نفس است. اما اجرای قصاص منوط به درخواست اولیای دم مقتول میباشد.
با عنایت به اینکه مجازات تجاوز به عنف نیز اعدام است. برخلاف قصاص، اجرای حکم اعدام نیازمند درخواست اولیای دم نیست! و صرفاً با احراز وقوع جرم، قابلیت اجرا دارد.
از آنجا که قصاص نفس اشد مجازات است، در صورت وجود شرایط قانونی، همین مجازات با ملاحظاتی اجرا خواهد شد. یعنی اجرای قصاص در مواردی که مقتول زن و قاتل مرد باشد، مشروط به پرداخت مابهالتفاوت دیه از سوی اولیای دم است. این شرط بر اساس قاعده تساوی در دیه وضع شده است.
با این حال، استثنایی در ماده ۴۲۸ قانون مجازات اسلامی پیشبینی شده است؛ مطابق این ماده آمده است در مواردی که جنایت موجب اخلال در نظم و امنیت عمومی یا جریحهدار شدن احساسات و عواطف مردم و جامعه شود و در عین حال اولیای دم تمکن پرداخت فاضل دیه را نداشته باشند (فاضل دیه، مفهومی فقهی در نظام حقوق کیفری کشور به مقدار مازادی گفته میشود که بین دیه مقتول و دیه قاتل وجود دارد) دادستان محترم میتواند پرداخت آن را از بیتالمال از ریاست محترم قوه قضاییه درخواست کند و در صورت تأیید رئیس قوه قضاییه، پرداخت این وجه انجام و قصاص انجام میگیرد.
امیدواریم نسبت به این جنایت هولناک پرداخت فاضل دیه از بیتالمال برای اجرای حکم قصاص فراهم شود تا مرحمی بر زخم روح و احساسات خانواده مرحومه و مردم عزیز کشورمان گردد.
انتهای پیام/