معاون وزیر راه و شهرسازی: ۱۷۰ هزار هکتار بافت ناکارآمد شهری در کشور وجود دارد

معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری با بیان اینکه ۱۷۰ هزار هکتار بافت ناکارآمد شهری در کشور وجود دارد، گفت: حدود ۲۰ میلیون نفر در این بافتها سکونت دارند.
بهگزارش خبرگزاری برنا از کرمانشاه؛ عبدالرضا گلپایگانی بعدازظهر امروز در نشستی خبری که در محل سرای محله "فیض آباد" شهر کرمانشاه برگزار شد با اشاره به قدمت تاریخی این محله، اظهار کرد: محله فیضآباد علیرغم قدمت تاریخی به لحاظ قرار داشتن در بافت فرسوده وضعیت مناسبی ندارد و فضای محیطی آن بهواسطه محدودیتهای ساخت و ساز، درخور این محله تاریخی نیست.
وی افزود: بافتهای تاریخی در واقع بخشی از ساختار هویتی و ریشه هر شهر است و از این جهت در قوانین و مقررات حفظ بافتهای تاریخی یک الزام و ضرورت میدانند.
معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ادامه داد: سازمان میراث فرهنگی برای حفظ بناها و بافتهای تاریخی محدودیتهایی در ساخت و سازها ایجاد کرده است، اما شدت این محدودیتها گاهاً به جای آنکه سبب زنده ماندن بافت تاریخی بشوند در واقع ابزاری برای تخریب آن بافت تاریخی میشود.
گلپایگانی با اشاره به محرومیت محله تاریخی فیض آباد کرمانشاه، خاطر نشان کرد: حفاظت مطلق از بافت تاریخی باعث شده که این محله از چرخه آبادانی، عمران، نوسازی و بهسازی عقب بماند درصورتی که میتوانست الگوی مناسبی برای حفظ بافتهای تاریخی شهری متناسب با شرایط هر محله باشد.
وی تصریح کرد: نظر ما این نیست که اجازه هرگونه ساخت و ساز در بافتهای تاریخی را همانند بافت غیر تاریخی داد، اما ضرورت یک توجه ویژه با در نظر گرفتن شرایط بومی و بافت تاریخی محله برای مرمت و بازسازی ایجاب میشود.
گلپایگانی گفت: اگر بافت تاریخی به عنوان یک میراث ملی و متعلق به همه مردم تلقی میشود، بنابراین باید از محل منابع ملی به ساکنان آن برای حفاظت و نگهداری بافت محله کمک شود که در این راستا وزارت راه و شهرسازی به عنوان یک نهاد دولتی بهصورت جدیتری این کار را دنبال کند.
وی با گلایهمندی از رهاشدگی و عدم مرمت بافت تاریخی و فرسوده کشور، اظهار کرد: در واقع هم ارزشهای تاریخی این بافتها از بین رفتند و هم مردم از وضعیت این محلات که میتوانست باعث رشد و شکوفایی اقتصادی آن متطقه شود، ناراضی هستند.
گلپایگانی با تأکید بر ضرورت تغییر رویکرد جدی در حوزه بازآفرینی شهری، افزود: باید به صورت جدیتر به مسئله بهسازی و نوسازی بافتهای فرسوده ورود کرده تا علاوه بر رضایت مردم، ارزش تاریخی این محلات حفظ شوند.
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به وجود ۱۷۰ هزار هکتار بافت ناکارآمد شهری در کشور، گفت: بافت ناکارآمد شهری شامل سه دسته؛ بافت تاریخی با جمعیت ساکن حدود سه میلیون نفر، بافت فرسوده با جمعیت ساکن حدود ۱۰ میلیون نفر و سکونتگاه غیر رسمی و حاشیه نشین با جمعیت ساکن حدود هفت میلیون نفر است که در مجموع حدود ۲۰ میلیون نفر از جمعیت کشور در این بافتها سکونت دارند.
وی با بیان اینکه ایران از نظر حاشیهنشینی نسبت به میانگین جهانی در رده میانی قرار دارد، تصریح کرد: متوسط جمعیت ساکن در مناطق حاشینهنشین در جهان ۱۵ درصد است که این رقم در ایران هفت درصد است، اما حتی این رقم نیز نباید وجود داشته باشد.
گلپایگانی به مسائل و معضلاتی که حاشیهنشینی موجب آن میشود اشاره کرد و افزود: وجود ساختمانهای غیراستاندارد و ناایمن و مشکلات و ناهنجاریهای اجتماعی و فرهنگی از مهمترین چالشهای حاشیهنشینی در شهرها است که باید با اقدامات جهادگرانه آن را به سرانجام خوشایندی برسانیم.
وی به اقدامات در دست اجرا در محلات حاشیهنشین و سکونتگاههای غیررسمی اشاره کرد و ادامه داد: از جمله مهمترین این اقدامات تأمین سرانه شهری این سکونتگاهها، اصلاح و بهسازی شبکه معابر، نوسازی و سند دار کردن واحدهای مسکونی است.
گلپایگانی تأکید کرد: رفع معضل حاشیهنشینی نیازمند توجه جدی از طرف دولت است که با تخصیص اعتبارات بیشتر و یک برنامه منجسم با توجه به ویژگیهای هر استان، سرعت بهسازی و نوسازی و ساماندهی حاشیه نشینی را در کشور افزایش بدهیم.
به گفته وی، بیشترین آمار حاشیهنشینی در شهر مشهد است و شهر کرمانشاه با جمعیت بیش از ۲۸۰ هزار نفری حاشیه نشین در رتبه یازدهم کشوری قرار دارد و از لحاظ مساحت نیز یکچهارم شهر کرمانشاه فرسوده است.
گلپایگانی با اشاره به دلایل شکلگیری ستاد بازآفرینی شهری، گفت: یکی از مشکلات اساسی در بحث حاشیهنشینی مداخلات دستگاههای مختلف در این بافتها بود و به دلیل برخی موازی کاریهای این دستگاهها، ستاد بازآفرینی شهری تشکیل شد تا با تهیه یک برنامه اقدام مشترک، از موازی کاری پرهیز کرده و به اهداف مدنظر با بالاترین کیفیت و اثربخشی دست پیدا کنیم.
معاون وزیر راه و شهرسازی در پایان به دلایل ایجاد و گسترش حاشیه نشینی در دنیا اشاره کرد و گفت: تغییرات اقلیمی از جمله خشکسالی، جنگ و کوچ و مهاجرت اجباری، بحث ناایمنی ناشی از جنگ و تحریمها از اثرگذارترین عوامل حاشیه نشینی است.
انتهای پیام/